Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:58 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Soarta câinilor vagabonzi, decisă printr-un sondaj de opinie

ro

11 Apr, 2011 12:22 657 Marime text

Comisia pentru Administraţie publică a Camerei Deputaţilor a decis, la începutul acestei luni, că animalele fără stăpân, în speţă câinii comunitari, vor fi ţinute 30 de zile în adăposturi, după care autorităţile locale vor decide ce fac cu acestea - le sterilizează sau le eutanasiază. La Constanţa, soarta câinilor fără stăpân va fi decisă printr-un sondaj de opinie.

Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei pentru Administraţie publică, a precizat că legea a fost adoptată cu 16 voturi „pentru" şi şase „împotrivă", astfel încât de problema câinilor fără stăpân trebuie să se ocupe autorităţile locale, acestea fiind libere să decidă, prin hotărâre de Consiliu Local. Însă, legea prevede şi încheierea unor parteneriate între autorităţile locale şi ONG-urile de protecţie a animalelor pentru a găsi o soluţie. Şi cum la Constanţa nu există asociaţii de protecţia animalelor care să ia cu adevărat atitudine, cei ce vor decide soarta câinilor comunitari vor fi constănţenii, pe care edilul îi va întreba cum vor să rezolve problema. Radu Mazăre a precizat că bugetul este destul de mic şi nu permite prea multe investiţii, dar că el este un om milos şi nu poate decide să omoare animale. Astfel, edilul a pomis că va demara un sondaj de opinie prin care va încerca să afle ce vor constănţenii să se întâmple cu câinii. Am stat de vorbă cu şeful Clinicii Veterinare „Câinii fără stăpân", Matei Gruia, care este alături de reprezentanţii administraţiei locale încă din anul 2.000. „În anul 2000, când am început activitatea, când ecarisajul era la Ecosal, am încercat să cooptez toţi iubitorii de animale, de câini în special, să facem ceva pentru oraş. Dar, după trei luni, am rămas singur, toţi au dat bir cu fugiţii. În decurs de şase ani, s-au castrat în jur de 60.000 de câini. Eutanasiaţi nu au fost decât câinii foarte bolnavi, care nu aveau şanse de supravieţuire. Am încercat prin sterilizare şi prin adopţie să oprim înmulţirea lor. Consiliul a tot adoptat hotărâri cu privire la câini privind obligativitatea agenţilor economici de a-şi castra câinii, de a-i eutanasia sau să facă ceva cu ei, dar când ajungeam în teren, câinii erau ascunşi să nu fie găsiţi de echipele noastre. Degeaba avem cadru legal, dacă nu există şi măsuri de coerciţie, punitive, aşa că la un moment dat am renunţat", susţine Matei Gruia.

 

Responsabili doar o perioadă

Potrivit spuselor sale, oamenii adoptă câinii fără stăpân, îşi iau angajamentul că îi îngrijesc, îi vaccinează şi nu-i abandonează pe domeniul public, dar după puţin timp îi aduc înapoi la centrele unde aceştia sunt adunaţi de către serviciul de ecarisaj al Primăriei Constanţa. „Rata de prindere a câinilor este cu mult mai mică decât rata de înmulţire. Dintr-o mie de femele se fac într-un an şi jumătate 20.000 de câini. Ca să putem să-i prindem, trebuie 200 de câini prinşi pe zi, cu patru maşini, în maximum şapte zile", susţine şeful clinicii, care a apreciat că la Constanţa este practic imposibil să se întâmple asta. La această problemă se adaugă şi costurile de întreţinere a animalelor pe care autoritatea locală le poate susţine cu greu. În opinia lui Matei Gruia, numai prin amenzi se poate responsabiliza cetăţeanul. „Cu vorba bună, nu se rezolvă nimic, oamenii nu se ţin de cuvânt. Cu oamenii de la ecarisaj putem prinde 100 de câini pe zi, dar nu avem buget. Avem nevoie de medic, iar un medic veterinar nu vine la 1.000 de lei. În total este vorba despre 21 angajaţi la ecarisaj: doi medici, două asistente, două angajate la serviciul administrativ, un şef, restul îngrijitori şi prinzători. Salariile se duc la 200 milioane de lei vechi pe lună, iar tot bugetul (pe an - n.r.) este de 600 milioane cu TVA. Mâncarea câinilor - 150 milioane lei pe lună. Nu este o activitatea bănoasă, dar este necesară", a conchis Matei Gruia.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii