Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:37 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Gardul Cimitirului Central, un pericol pentru vii

ro

01 Apr, 2011 12:04 867 Marime text

Zi cu ghinion pentru doi constănţeni care s-au „încumetat" să treacă joi, 31 martie, pe strada I.L.Caragiale, pe lângă gardul ce împrejmuieşte Cimitirul Central din Constanţa. Într-o fracţiune de secundă, peste 30 de metri liniari din gard s-au prăbuşit peste cei doi bărbaţi. În timp ce unul a decedat pe loc, iar celălalt este grav rănit, reprezentanţi ai autorităţilor publice pasează vina.

Gardul de beton din jurul Cimitirului Central Constanţa s-a prăbuşit în jurul orei 12.00, în spatele Bazarului Intim, după ce un stâlp de înaltă tensiune a căzut peste el. Prin zona intens circulată la acea oră şi fără a se gândi vreo secundă că pericolul îi pândeşte, au trecut şi Ioan Ciobotaru, de 63 de ani, şi Emilian Vuţă, de 57 de ani, ambii din Constanţa. Din nefericire, primul a decedat pe loc, iar cel de-al doilea a fost rănit grav, fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru investigaţii şi tratament. Vuţă a ajuns în stare stabilă la spital, unde a fost supus mai multor investigaţii medicale întrucât prezenta leziuni la nivelul feţei şi o fractură de gambă.

 

Forţe impresionante la faţa locului

După producerea incidentului, la faţa locului au ajuns şase ambulanţe, reprezentanţi ai Poliţiei şi echipaje de la descarcerare. Pe străzile I.L. Caragiale şi Eliberării, circulaţia a fost blocată, permiţându-se doar accesul autobuzelor RATC. De asemenea, poliţiştii de la Rutieră au redirecţionat autovehiculele pe străzile Poporului şi I.G. Duca. Între timp, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" au verificat dacă mai existau şi alte persoane prinse sub gardul dărâmat. Având în vedere greutatea foarte mare a gardului prăbuşit, echipajele de la descarcerare au încercat să-l ridice cu ajutorul unor perne de aer şi cu un încărcător frontal.

Prefect, primar şi alţi şefi

La scurt timp după incident, primul sosit la faţa locului a fost prefectul judeţului, Claudiu Iorga Palaz, îngrozit de tragedia produsă. Imediat, el a dispus demararea verificărilor pentru a se identifica în sarcina cui intra verificarea stării gradului ce delimitează cimitirul. În primă fază, pentru siguranţa cetăţenilor, Palaz a dispus postarea unui jandarm în dreptul fiecărei plăci de beton, iar rutieriştilor le-a cerut să interzică parcarea maşinilor în acea zonă.

Sosit în grabă, inspectorul ITC Istvan Molnar a fost „luat în primire" de reprezentantul Guvernului în teritoriu, care l-a certat întrucât Inspectoratul Teritorial în Construcţii ar fi rebuit să fie la curent cu situaţia în care se află gardul şi să dispună măsuri de siguranţă astfel încât să fi fost evitată producerea tragicului eveniment.

Pentru a urmări cum decurge ancheta în acest caz, inclusiv şeful ITC Constanţa, Christian Gigi Chiru, s-a deplasat în zonă.

Mazăre acţionează

La scurt timp şi-au făcut apaiţia şi primarul Radu Mazăre, însoţit de viceprimarul Gabi Stan. În opinia edilului şef al municipalităţii, vinovat de producerea incidentului este administratorul Cimitirului Central, Dumitru Drăghici, contractele de administrare ale cimitirelor fiind atribuite, după cum susţine, înainte de venirea sa la primărie. Mazăre a dispus ca gardul să fie dărâmat deoarece nu prezintă siguranţă, precum şi restricţionarea traficului pietonal în zonă. Dacă se va constata că firma „Clares" se face vinovată de producerea tragediei, edilul şef al municipalităţii a anunţat că va rezilia contractul cu societatea respectivă.

Drăghici este cercetat

Anchetatorii acestui caz au menţionat că tragicul eveniment soldat cu un deces şi o vătămare corporală va fi cercetat ca şi moarte suspectă. Primul luat la întrebări de oamenii legii a fost Dumitru Drăghici, directorul societăţii comerciale „Clares" SRL, ce are în administrare cimitirul. El a ţinut să precizeze că cimitirul a fost preluat de societatea sa în anul 1997, iar gardul care s-a prăbuşit fusese ridicat din 1994. Totuşi, el nu-şi explică de ce a fost posibilă prăbuşire gardului, întrucât anul trecut a fost efectuată ultima consolidare a acestuia.

Dispoziţii precise

Procurorii au solicitat efectuarea unei expertize amănunţite a gardului de către firma care administrează Cimitirul Central Constanţa. Însă, înainte de aflarea rezultatului final, prefectul Claudiu Iorga Palaz a afirmat că evaluările făcute de specialiştii ITC Constanţa au condus la concluzia că porţiunea de gard de pe laturile Th. Burada şi I.L.Caragiale constituie un pericol, iar bucata prăbuşită a afectat siguranţa acestuia „şi aşa precară". În consecinţă, el i-a cerut primarului Mazăre să dărâme urgent porţiunea de gard rămasă pe poziţie pentru a evita repetarea unei tragedii.

„De asemenea, am dispus ca Jandarmeria să asigure circulaţia pietonală cât mai departe de zonă, iar Poliţia Rutieră să interzică staţionarea, parcarea şi circulaţia pe cele două străzi, în sectorul afectat. Voi urmări ca ancheta pe care am solicitat-o să identifice clar şi cât se poate de urgent vinovaţii, astfel încât aceştia să suporte consecinţele. Doar aşa poate că cei responsabili de siguranţa cetăţenilor Constanţei să se trezească şi să-şi îndeplinească sarcinile pentru care sunt plătiţi din banii publici. Transmit pe această cale sincere condoleanţe familiei afectate de această tragedie şi-mi exprim speranţa ca persoana rănită să se recupereze cât mai rapid", a declarat prefectul Claudiu Iorga Palaz.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii