Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Opt constănţeni au murit arşi de vii

ro

20 Apr, 2011 08:03 648 Marime text

Mai bine de 140 de incendii au izbucnit de la începutul anului în judeţul Constanţa. Ele au dus atât la pierderea a opt vieţi omeneşti, cât şi la pagube materiale de peste 134.000 de lei.

 

În ultima perioadă, citim din în ce în ce mai des despre cazuri de incendii care izbucnesc din te miri ce. Aşa se face că, de exemplu, chiar în noaptea de luni spre marţi, magazia de lemne a unui locuitor din Cumpăna a luat foc. Aici au ars mai bine de 200 de kilograme de lemne şi patru metri de gard. Se pare că totul a pornit de la o flacără aprinsă în mod intenţionat, poliţiştii urmând să stabilească cine a fost vinovatul.

Acest lucru vine la doar o zi după ce, duminică, unui om din Medgidia i-a luat foc magazia din lemn. Şi asta din cauza neatenţiei unei persoane care a aruncat pe jos un chibrit nestins. În urma incendiului, au ars atât magazia, cât şi maşina de spălat şi un frigider.

 

15 salvaţi, opt decedaţi

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea (ISU), Paula Anghel, de la începutul anului şi până acum, pompierii au fost chemaţi să intervină la 146 de incendii, cu 48 mai multe decât aceeaşi perioadă a anului trecut.

Unele misiuni din anul acesta au înregistrat succese, în urma acestor intervenţii fiind salvate 15 persoane, dintre care 14 adulţi şi un copil. Totodată, au fost salvate şi bunuri care depăşesc suma de 3.100.000 de lei.

Altele, din păcate, au înregistrat atât victime, cât şi pagube mate-riale. Mai exact, opt persoane şi-au pierdut viaţa şi alte cinci au suferit arsuri grave în urma flăcărilor, pagubele materiale ridicându-se la 134.000 de lei.

Anul acesta, mai bine de 100 de incendii s-au înregistrat la gos-podăriile oamenilor. Şase s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante, alte şase în industrie, cinci în construcţii, patru în sectorul comercial, alte patru în instituţiile publice şi transport, unul în agricultură, iar 11 în alte domenii.

 

Cauzele izbucnirii incendiilor

Potrivit Paulei Anghel, atât pe primul trimestru al anului 2010 cât şi pe primul trimestru al acestui an, cauza principală a incendiilor o reprezintă defecţiunile la instalaţiile electrice.

Aceasta este urmată de in-cendiile izbucnite în urma de-fecţiunilor mijloacelor de încălzire cât şi din cauza coşurilor sau burlanelor înfundate.

Totodată, şi acţiunile de incendiere intenţionată sunt destul de ridicate.

O altă cauză a arderilor este reprezentată de tutun. Dacă anul acesta, numărul arderilor cauzate de chiştoace de ţigară au crescut destul de mult, pe o scară de la 0 la 35 ele ocupând 15, anul trecut situaţia lor era alta, pe aceeaşi scară situându-se abia pe locul doi.

De precizat este că, alte cauze, pe lângă cele enumerate mai sus, care au dus la izbucnirea in-cendiilor, sunt legate fie de cenuşa sau jarul din sobă, fie de jocuri ale copiilor cu chibriturile.

De asemenea, peste 90 % din situaţii au loc la proprietăţile individuale, în timp ce doar 9% se înregistrează pe domeniul public şi privat al statului.

Totodată, în mediul urban au loc mai multe incendii, decât în cel rural. Astfel, peste 56% din incendii au loc la oraşe, în timp ce 43, 33 % la sate.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii