Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber „Nu găuresc eu bordul că aşa vrei tu!“

ro

11 Apr, 2011 08:20 685 Marime text

Supărat foc pe clientul care a avut tupeul să-i ceară pornirea aparatului de taxat, taximetristul l-a avertizat că dacă nu-i convine, îl dă jos, deşi era trecut de miezul nopţii, ameninţându-l că o să aibă el grijă „să înţepenească" acolo până dimineaţă.

În noaptea de 7 aprilie se întorcea de la o petrecere, era aproape ora două, bateria de la telefon i se descărcase, aşa că şi-a încercat norocul cu un taxi... la liber. A găsit unul disponibil pe b-dul Tomis, lângă un restaurant de lux. La volan se afla un tânăr până în 30 de ani, căruia, imediat după pornire, i-a cerut să-i arate aparatul de taxat, pe care nu-l văzuse la locul lui. Teribil de iritat de îndrăzneala clientului, şoferul a întins mâna spre o listă cu tarife, lipite pe bordul din dreapta: „Văzând că nu renunţ - şi-a continuat relatarea Andu Măgură (51 ani) -, mi-a arătat, până la urmă, aparatul, care era băgat între scaunul şoferului şi pasagerul din dreapta, legat de un cablu mobil, acoperit la plesneală. L-am întrebat de ce nu este fixat la locul lui, aşa cum este legal? «Nu găuresc eu bordul că aşa vrei tu!», mi-a venit tăios explicaţia, deşi, culmea, pe bord erau tot felul de aparate şi lumini. Iar dacă nu-mi convine, m-a ameninţat fără ruşine că mă dă jos şi niciun alt taxi nu mă va lua (solidaritatea taximetriştilor!). În spate, pe banchetă, erau două domniţe care insistau să nu-i mai spun nimic. Ele nu ştiau că atunci când mi-a arătat aparatul de taxat era deja înscrisă suma de 6,5 lei. I-am reproşat acelui tânăr că ceea ce face este ilegal, că poate fi amendat. El a continuat pe acelaşi ton obraznic, că pe el nu-l priveşte, amenda o va plăti patronul, care oricum are relaţii şi se descurcă. Aflaţi că l-am reclamat la patron şi nu m-am lăsat până nu l-a dat afară, poate aşa învaţă ce e ăla respect".

Cititorul nostru a simţit nevoia să atragă atenţia autorităţilor cu atribuţii de control că sunt destui taximetrişti cu tupeu, care profită de orele târzii şi de naivitatea sau, poate, cumsecădenia unor clienţi şi ascund aparatele de taxat, ce-rând câţi bani vor ei, iar eventualele controale şi le anunţă reciproc, prin staţie sau telefonul mobil.

 

Tupeu contagios...

Andu Măgură a considerat oportun să facă o scurtă trimitere şi la atitudinea unor şoferi de maxi-taxi care, în ciuda recentelor controale, continuă să ia banii de la călători fără să elibereze şi bilete: „Fiica mea circulă cu maxi-taxi spre serviciu. Enervată că şi în urma controalelor anunţate în ziarul dum-neavoastră, şoferul o lăsa cu mâna întinsă după bilet, într-o dimineaţă i-a cerut biletul de la obraz. Deranjat nevoie mare, tot el a făcut-o pe supăratul, iar când i-a întins biletul în scârbă, i-a spus: «Na şi mănâncă-l!». Culmea e că oamenii de pe scaunele din faţă mi-au cerut să tac, că-l enervez prea tare şi ne trezim pe contrasens. L-am reclamat şi pe ăsta la şefii lui, fără nicio mustrare de conştiinţă, şi nu mă las până nu-l văd dat afară".

Fără intenţia de a generaliza, pentru că a întâlnit foarte mulţi conducători auto (taximetrişti sau şoferi de maxi-taxi) corecţi, serioşi, cititorul nostru crede că astfel de lucruri se întâmplă şi pentru că oamenii înghit şi tac, renunţând să-i reclame şefilor, atâta vreme cât au această posibilitate, întrucât taxiurile şi microbuzele au datele de identificare la vedere.

Întrucât urmează o perioadă de sărbători, iar sezonul nunţilor se va redeschide şi el, cititorul nostru consideră că s-ar impune, atât o intensificare a acţiunilor de control, cât şi o implicare a clienţilor şi călătorilor, de a căror tăcere, astfel de indivizi profită cu nonşalanţă maximă.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii