Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Marinarii pot face testament în timp ce navigă

ro

07 Apr, 2011 11:58 564 Marime text

Interesant este că nu doar membri ai echipajului, ci şi orice altă persoană aflată în călătorie pe mare poate întocmi, la nevoie, un testament care să-i pună la adăpost bunurile lăsate acasă.

Cu câteva condiţii, însă: vasul trebuie să fie în larg, în marş, nicidecum ancorat la ţărm şi să nu se apropie de vreun ţărm străin unde se află un agent consular al României.

Trăim într-un oraş în care sunt foarte mulţi marinari. Deşi este considerată o meserie nobilă, despre navigatori şi soţiile lăsate acasă circulă tot felul de poveşti. Una peste alta, însă, o adevărată nevastă de marinar trebuie să-i ofere acestuia o stabilitate familială, care să-l susţină în continuarea dificilului periplu pe mare. Asta presupune să existe anumite planuri făcute în familie, la care amândoi să pună umărul. Sunt însă şi situaţii neprevăzute, care le dau planurile peste cap, cum este şi cel prezentat în continuare.

„Nu am dat niciodată nimic din casă, toate lumea are probleme, mai mari sau mai mici şi nu mi se pare în regulă să-ţi speli rufele din familie în public. De aceea n-o să vă spun decât că soţul meu, marinar pe o navă sub pavilion străin, care acum se află în larg, a trăit în concubinaj cu cineva, tipa are un copil şi susţine că este al lui, iar el nu l-a recunoscut. Au apărut recent nişte probleme de sănătate şi ne-am gândit că ar fi bine să facă un testament. Dar el abia a plecat în voiaj, contractul e pe nouă luni, durează. Întrebare: pot eu, aici, să fac un testament în nu-mele lui sau cum se poate rezolva problema asta? Vă mulţumesc din suflet pentru înţelegere şi vă rog să nu-mi daţi numele în ziar!".

Soluţia: testamentul maritim

Din fericire, legiuitorul a luat în calcul şi situaţiile neprevăzute care apar în viaţa pe mare, astfel că şi pentru cazul descris mai sus există o soluţie, şi ea se numeşte testamentul maritim. Aşadar, în cazul persoanelor aflate în călătorie pe mare, fie că sunt simpli călători, fie că sunt membri ai echipajului, potrivit art. 874 şi 875 din Codul Civil, acestea pot întocmi şi semna în nume propriu un testament în formă autentică simplificată, însă numai atâta timp cât vasul se află în călătorie pe mare şi nu atunci când este la ţărm.

Atenţie mare, pentru că la această formă de testament nu se poate recurge nici atunci când vasul, deşi oficial se află pe mare, se apropie de un ţărm străin unde România are un agent consular care s-o reprezinte.

Procedură

Pentru a fi valabil, Codul Civil obligă ca testamentul maritim să se întocmească în faţa comandantului navei sau a înlocuitorului acestuia şi în prezenţa a doi martori. Această condiţie fiind îndepli-nită, urmează scrierea propriu-zisă a documentului, care se face în două exemplare originale. Reţineţi că testamentul nu poate să cuprindă dispoziţii în favoarea ofiţerilor în prezenţa cărora s-a întocmit, dacă aceştia nu sunt rude în grad succesibil sau soţ cu testatorul. Consilierul juridic Carmen Gigică avertizează însă că dacă testatorul este chiar comandantul navei sau unul din persoanele desemnate de lege să primească testamentele întocmite în astfel de condiţii, testamentul se va face în faţa celui care urmează testatorului în ordine ierarhică pe vas.

Actul se predă agentului consular

După ce testamentul a fost întocmit, atunci când vasul ancorează într-un port străin în care se află un agent consular român, un exemplar se va preda agentului, care are obligaţia să se ocupe de expedierea documentului în România.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii