Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber La 11 ani, „răcneşte să-i schimbăm numele de botez!“

ro

29 Mar, 2011 08:18 763 Marime text

Cei cărora nu le plac, fie numele, fie prenumele, au posibilitatea să şi le schimbe pe cale administrativă, chiar dacă sunt minori, iar după aproximativ două luni de zile, se pot prezenta cu numele preferate.

Există părinţi care ţin cu tot dinadinsul ca juniorii lor să poarte prenume pe post de amintire pentru lucruri care le-au marcat existenţa. Iar de aici şi până la categoria numelor ciudate nu este decât un pas mic. Dacă, pentru vedete, care au făcut o pasiune pentru nume nemaiauzite, subiectul nu constituie o problemă, printre oamenii de rând, însă, lucrurile stau altfel. Totul, din cauză că trăind printre copii obişnuiţi, care poartă nume comune, micuţii pe care părinţii îi botează cu nume originale pot avea de suferit. Astfel, pe măsură ce aceştia cresc, suportă din ce în ce mai greu tachinările şi răutăţile celorlalţi copii, lucru care îi transformă, în timp, în persoane frustrate, retrase. Mo-tivul e simplu: doresc să evite momentul în care sunt obligaţi să se prezinte, împrejurare percepută de ei drept subiect de amuzament.

Asupra unei asemenea situaţii a dorit să atragă atenţia şi mama unei fetiţe de 11 ani, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul, din motive lesne de înţeles.

„Noi am înfiat o fetiţă, am luat-o de mică, avea nouă luni. N-o să uit niciodată momentele alea de mare fericire, pentru că am alergat ceva până am adoptat-o. E drept că avea un prenume mai ciudat, însă, pentru noi, numele nu conta absolut deloc, putea s-o cheme oricum. Ce-am crezut noi atunci, chiar nu mai contează, pentru că fetiţa, care acum are 11 ani, răcneşte din toţi ficaţii să-i schimbăm numele de botez, că nu mai su-portă să-şi bată joc de ea toţi copii. E adevărat că am răsfăţat-o, că obţine de la noi tot ce vrea, dar ea e viaţa noastră şi nu vrem să sufere. Cu ajutorul dumneavoastră, vrem să aflăm dacă, în afara numelui de familie, se poate schimba legal şi numele de botez, dacă minorii au acest drept sau trebuie să aştepte până la majorat şi cum se procedează? Vă mulţumim mult pentru înţelegere!".

v v v

Şefa Serviciului de Stare Civilă Constanţa, Rodica Crăciun, ne-a explicat că legislaţia dă dreptul oricărei persoane să solicite schimbarea numelui şi/sau a prenumelui pe cale administrativă, prin depunerea unei cereri la primăria locului de domiciliu. De asemenea, de acest drept se pot bucura şi minorii, însă cererea pentru cei care nu au împlinit 18 ani trebuie să fie depusă de unul din părinţi. Atenţie, astfel de cereri se aprobă numai în baza unui motiv temeinic.

 

Actele necesare

În astfel de situaţii, solicitantul trebuie să depună la serviciul de stare civilă din cadrul primăriei de domiciliu următoarele documente: cartea de identitate valabilă; certificatele de stare civilă (naştere, căsătorie şi de naştere ale copiilor minori) în original şi câte o xerocopie; Monitorul oficial al României în care apare anunţul privind schimbarea de nume solicitată, pentru a se vedea dacă există persoane care se opun acestui demers. Apoi, întreaga documentaţie se va înainta oficial Direcţiei Generale de Evidenţă Informatizată a Persoanei din cadrul Ministerului de Interne spre soluţionare, iar după primirea aprobării scrise, se vor face menţiunile în actele de stare civilă şi se vor elibera certificatele corespunzătoare.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii