Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Împărtăşania cu aceeaşi linguriţă agită mămicile de bebeluşi

ro

22 Apr, 2011 08:14 1463 Marime text

Chiar dacă sunt de acord că puterea împărtăşaniei este extrem de mare, de departe, cei mai îngrijoraţi de practica folosirii aceleiaşi linguriţe pentru toţi credincioşii sunt părinţii bebeluşilor cu vârsta până la un an, care au fost puşi în gardă de medici că există riscul contactării unor boli.

Pe de altă parte, slujitorii Bisericii susţin că este exclusă îmbolnăvirea de la Sfânta Împărtăşanie.

 

Problema linguriţei de unică folosinţă, care ar trebui să fie acceptată pentru împărtăşanie, a stârnit controverse şi în acest an. Părerea credincioşilor este împărţită: în timp ce unii nu par deloc deranjaţi de această practică, părinţii care au copii foarte mici au reticenţe în a-şi împărtăşi bebeluşii cu o linguriţă „care se plimbă prin toate gurile", de teamă să nu contacteze unele boli.

 

Avertizată de pediatru

„Eu sunt credincioasă, m-am împărtăşit de fiecare Paşti, mă voi împărtăşi din nou în acest an - ne-a spus Mioara C. Nu la mine e problema! Am un bebeluş de trei luni, am întrebat pediatrul dacă e bine să-l împărtăşesc, însă mi-a spus că o fac pe răspunderea mea. Pot să-mi asum eu riscuri când e vorba de un copil născut după lungi tratamente?". Apoi, femeia a înşirat bolile despre care medicul pediatru i-a spus că se pot lua prin salivă: hepatita A sau mono-nucleoza infecţioasă, bolile infecţioase de la nivelul cavităţii bucale, aftele, ciuperci precum candida etc. Ea nu înţelege de ce există atâta opoziţie din partea Bisericii Ortodoxe Române faţă de folosirea unei linguriţe de unică folosinţă, măcar de către cei care doresc acest lucru.

 

Sunt şi preoţi cu altă părere

„Eu ştiam că argintul este un bun dezinfectant, însă pediatra fetiţei mele, în vârstă de nouă luni, mi-a spus că explicaţia asta nu e valabilă din punct de vedere medical din simplul motiv că vinul e diluat. De asemenea, timpul e prea scurt, iar linguriţa practic nu are timp să se dezinfecteze. Eu am văzut în Bucureşti preoţi care, dacă părinţii doresc, îi împăr-tăşesc pe copii cu linguriţe de unică folosinţă. La noi de ce nu e permis? Credinţa e una, iar transmiterea microbilor cu totul altceva!" (Miruna Felcer, 34 ani).

 

Cerc vicios...

„Eu înţeleg că asta este tradiţia Bisericii Ortodoxe. Ceea ce nu înţeleg e pe ce se bazează reprezentanţii ei când spun, răspicat, că nimeni nu s-a îmbolnăvit, până acum, după ce s-a împărtăşit cu linguriţa care trece de la unul la altul? - este dilema Deliei V. (41 ani). E vorba de boli cu incubaţie îndelungată, iar cauzele, să mă ierte Dumnezeu, sunt greu de depistat. Aşa că îndoiala rămâne. Trebuie să se ţină cont şi de părerea unor credincioşi, ca să primească şi ei împărtăşania cu sufletul deschis".

 

Idei de la credincioşi

Rusoaica Svetlana O. este căsătorită cu un român. Are un bebeluş de cinci luni, pe care soacra ei nici nu concepe să nu-l împărtăşească în această săp-tămână: „Sunt în mare încur-cătură. Am avut norocul să intru într-o familie frumoasă şi n-aş vrea să-i fac să se simtă prost. Dar nici să-mi împărtăşesc bebeluşul cu aceeaşi linguriţă n-o să accept, mai ales că eu sunt obişnuită cum se face împărtăşania în Biserica Ortodoxă Rusă. Pentru cei care nu ştiu, e un sistem care permite ca vinul sfânt din linguriţă să picure în gura credinciosului fără să o atingă deloc. Nu mai sunt discuţii ca la români, pentru că aceeaşi linguriţă a preotului rămâne la fel de curată şi după împărtăşirea a sute de oameni. Şi, credeţi-mă, suntem şi noi oameni foarte credincioşi!".

Teologul A. Pitcoavă ne-a spus că, din punct de vedere teologic, linguriţa este doar un mijloc prin care se primeşte împărtăşania. Iar comunitatea credincioşilor nu este simbolizată de linguriţă, ci de potir. De aceea crede că împărtăşania cu linguriţe de unică folosinţă, mai ales când credincioşii au această dorinţă, nu ar altera cu nimic sfântă taină a împărtăşaniei.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii