Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:38 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Şeful Inspectoratului de Construcţii avertizează - „Mazăre se va trezi cu jumătate din Constanţa în mijlocul mării!"

ro

18 Oct, 2010 11:57 705 Marime text

Strada Traian ar putea să se prăbuşească oricând din cauza umidităţii solului, generată de pierderile de apă din reţelele edilitare

Investitorul de la centrul comercial de pe malul străzii Traian a înaintat către Inspectoratul Teritorial de Construcţii Constanţa o nouă expertiză tehnică a lucrărilor de susţinere realizate până în prezent. Potrivit expertului dr. ing. Anton Chirică, versantul se află într-un risc major din punct de vedere al stabilităţii la alunecare.

„Dacă în prima expertiză, realizată de prof. ing. dr. Iacint Manoliu, se vorbea despre risc numai în dreptul blocului A5, noua expertiză arată un risc foarte mare pentru toată zona. Umiditatea solului este foarte mare, iar rezistenţa la forfecare este mini-mă", a precizat şeful ITC, Gigi Chiru.

Practic, studiul geotehnic arată că, din cauza pierderilor din reţelele edilitare (adică alimentarea cu apă şi canalizarea - S.C. RAJA S.A. şi apă termică - RADET şi CET), solul este foarte umed, până la adâncimi de peste 30 de metri, şi există un proces continuu de deplasări laterale ale terenului de fundare din vecinătatea blocurilor şi respectiv ale piloţilor din lucrarea de sprijin neterminată.

Reţelele de apă „supurează" masiv în solul de sub blocuri

Expertul Anton Chirică recomandă urgent luarea de măsuri pentru a stopa procesul de alunecare. În primul rând este necesară inspecţia tuturor reţelelor edilitare aferente blocurilor P+8 (A4 - A7) şi adiacente străzii Traian pentru identificarea şi repararea „punctelor critice" cu pierderi de apă. De asemenea, este necesară plantarea unor piloţi metalici pe o distanţă de 22 de metri între blocuri şi mal, adică pe stradă, şi plantarea, tot în regim de urgenţă, a unor piloţi suplimentari în fundaţia construcţiei deja începute.

„Expertiza nu ne mai permite să tărăgănăm şi să facem tot felul de interpretări, iar administraţia locală trebuie să se apuce imediat de treabă. Primăria este cea care trebuie să solicite verificarea reţelelor de apă şi repararea acestora. În regim de urgenţă înseamnă ieri. Acest lucru trebuia făcut încă din 2006, atunci când a fost demarată construirea centrului comercial. Când am văzut exper-tiza mi-am făcut o cruce mare că nu a alunecat faleza până acum. Am mari emoţii că va mai rezista iarna aceasta", a explicat Gigi Chiru.

„Să vină Mazăre să locuiască aici!"

„Am văzut cu ochii mei cu ce forţă absorbea canalizarea şuvoaiele de ploaie, deci e clar că este o gaură pe undeva. Până acum nu au fost probleme pentru că tot malul era împădurit, iar vegetaţia prelua toată umiditatea", a declarat un locatar de pe strada Traian. Deşi sunt îngrijoraţi, proprietarii apartamentelor din blocurile în pericol nu vor să fie evacuaţi. „Indiferent dacă vrea sau nu vrea să ne primească în Primărie, noi o să mergem. Trebuie să se facă ceva. Îl aducem pe Mazăre de unde e, să locuiască el aici, în blocurile astea", ne-a spus supărată Mihaela Cadeschi, un alt locatar din zonă.

Faleze periculoase

Expertul Anton Chirică recoman-dă ca măsurile privind inspecţia, repararea şi întreţinerea permanentă a reţelelor edilitare de pe strada Traian să fie aplicate şi pentru B-dul Marinarilor, inclusiv pentru lucrările de drenaj din aval, spre port. „Mai multe faleze înalte sunt în pericol, precum zona din dreptul blocurilor ANL, tunelul CFR de la Gară, faleza dintre Poarta 4 şi Poarta 6. Domnul Mazăre se va trezi cu jumătate din Constanţa în mijlocul mării. Nu ştiu dacă îl interesează, dar este obligaţia noastră să îl informăm. Este timpul să se întoarcă printre constănţeni şi să se ocupe de problemele oraşului", a mai spus Gigi Chiru.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii