Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Radarele „invizibile“ au spart buzunarele şoferilor

ro

11 Mar, 2011 11:48 920 Marime text
După intrarea în dotarea Poliţiei Rutiere Constanţa a noilor aparate radar, numărul amenzilor pentru depăşirea vitezei a crescut cu peste 30% // În 2010, peste 10.000 de şoferi constănţeni au fost sancţionaţi cu amendă, iar 900 au rămas fără permis. A trecut un an de când Poliţia Română are în dotare 450 de Loganuri cu radare noi, aşa-zis nedetectabile. De fapt, sunt foarte detectabile, dar detecţia e tardivă, deoarece radarul devine instant-on, şoferul neavând timp de reacţie.

Dintre acestea, 18 se află în judeţul Constanţa. Totuşi, deşi înregistrările video ale camerelor de supraveghere care au venit la pachet alături de radarele noi pot fi folosite ca probă în instanţă, poliţiştii declară că radarele funcţionează în stand-by. Fie că maşina Poliţiei staţionează sau se află în mişcare. Asta, bineînţeles, dacă nu este luat în vizor vreun şofer care rulează la o viteză mai mare decât cea prevăzută de lege. Atunci, la o simplă activare manuală, intră în funcţiune radarul „nedetectabil".

Radarele au dus la creşterea numărului de amenzi

Radarele poliţiştilor constănţeni sunt imposibil de identificat în timp util de vreun detector special. Aşadar, şoferul cu pricina nu are timp nici măcar să frâneze, în încercarea de a scăpa. Acest fapt se datorează, în mod specific, timpului foarte scurt de trecere din funcţia stand-by în funcţia radar.

Se pare că introducerea noilor aparate nu i-a speriat prea tare pe conducătorii auto constănţeni. Conform declaraţiei şefului Biroului Accidente din cadrul Poliţiei Rutiere Constanţa, comisarul Tudorel Dogaru, odată cu introducerea noilor radare în judeţ, numărul amenzilor a crescut cu 30%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, nu depăşirea vitezei constituie principala abatere în trafic a şoferilor. Aşadar, conducătorii auto au trebuit să dea socoteală agenţilor rutieri şi pentru nepurtarea centurii de siguranţă sau neacordarea priorităţii de trecere a pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, etc. Totuşi, accidentele cauzate de depăşirea limitei de viteză reprezintă aproximativ 20% din totalul accidentelor produse în Constanţa.

220 km/h, recordul de viteză

Anul trecut, de exemplu, recordul de viteză înregistrat a fost de 220 de km pe DN 39, drumul care leagă Constanţa de Mangalia. Din cauza vitezei, 10.241 de şoferi au fost amendaţi, iar 900 s-au ales cu permisele reţinute. Totodată, amenzile pentru viteză variază. Astfel că, pentru depăşirea vitezei legale cu 10-20 km, vă veţi alege cu două puncte penalizare şi o amendă de la 134 lei şi până la 201 lei. Pentru depăşirea vitezei legale cu 20-30 km, veţi scoate din buzunar între 268 lei şi 335 lei şi veţi fi sancţionaţi cu trei puncte de penalizare.

În cazul în care treceţi de limita legală cu 30-40 km, veţi fi sancţionaţi cu patru puncte de penalizare, asta însemnând între 402 lei şi 536 lei. Pentru depăşirea cu 40-50 km, veţi avea şase puncte de penalizare, adică între 603 lei şi 1.340 lei, iar la depăşirea vitezei legale cu peste 50 km, vi se va reţine permisul şi veţi plăti o amendă de până la 1.340 lei.

Cel mai des motiv invocat de către şoferi, în ceea ce priveşte amenzile legate de radar, îl reprezintă marja de eroare a aparatului. Acesta, la peste 100 km/h, înregistrează o marjă de eroare de plus-minus 4%.

Era mai bine dacă maşinile radar nu erau inscripţionate

Judeţul Constanţa se află pe locul al doilea, după Bucureşti, în topul celor mai multe accidente din ţară. După noi, la o diferenţă de circa 300 de accidente, se află judeţul Prahova.

Totodată, potrivit şefului Biroului Accidente al SPR, noile radare sunt mult mai eficiente comparativ cu cele vechi, însă, „era mult mai bine dacă erau pe autovehicule neinscripţionate". Maşinile pe care au fost instalate noile radare sunt inscripţionate, iar şoferii le pot recunoaşte uşor.

La nivelul întregului judeţ, radarele sunt amplasate, în general, acolo unde şoferii depăşesc cel mai des limita de viteză, drumurile unde au loc cele mai grave accidente. Acestea sunt drumurile cu două benzi de circulaţie pe sens, mai exact, Constanţa - Mangalia, Constanţa - Murfatlar, Constanţa - Ovidiu.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii