Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Primarii şi locuitorii din zonele afectate de inundaţii se tem că ar putea retrăi tragediile din această vară

ro

09 Oct, 2010 18:06 540 Marime text
După inundaţiile din această vară, primarii şi locuitorii din zonele cele mai afectate sunt îngrijoraţi acum că toamna ar putea veni încărcată cu ploi şi s-ar putea trezi din nou cu apa în case.

Printre localităţile cu zeci de gospodării şi mii de hectare afectate de ploi se numără Hârşova, Ciobanu, Gârliciu şi Oltina. Hârşova are în continuare probleme cu digul din Vadu Oii care a cedat vara aceasta şi a provocat numeroase pagube localnicilor. În luna iulie, digul din Vadu Oii a prezentat infiltraţii puternice astfel încât zeci de persoane au fost evacuate. Primarul oraşului Hârşova, Tudorel Nădrag, a declarat pentru ziarul „Cuget Liber" că Apele Române ar trebui să ia măsuri acum pentru a consolida acest dig şi a preveni alte nenorociri.

„Mor toţi ca şobolanii"

„Trag un semnal de alarmă către autorităţi să ia măsuri drastice în zona Vadu Oii. Suprafaţa digului nu a mai fost refăcută. Dacă se întârzie cu aceste consolidări, cei 415 de locuitori nu au nicio şansă. Mor toţi ca şobolanii. Nivelul Dunării este crescut şi este posibil să mai crească şi să avem şi în această iarnă inundaţii. Dar nu prea se frământă nimeni", a arătat Tudorel Nădrag.

Cu toate acestea, edilul a ţinut să îi mulţumească prefectului Claudiu Palaz pentru că a apreciat efortul şi implicarea administraţiei locale din Hârşova în ajutorarea localităţilor-vecine Ciobanu şi Gârliciu, foarte puternic afectate de inundaţii. Tudorel Nădrag a remarcat faptul că localitatea a primit recent din partea Executivului 150.000 de lei pentru refacerea infrastructurii. „O parte din aceşti bani vor ajunge la 60 de gospodării din Hârşova şi Vadu Oii care vor primi balast şi ciment pentru refacerea şi consolidarea locuinţelor, iar ceilalţi bani îi vom folosi pentru repararea drumurilor din oraş", a completat el.

Totodată, Nădrag a precizat că Hârşova are nevoie de un alt dig de apărare de aproximativ 900 de metri pentru a proteja aproximativ 40 de gospodării care sunt afectate mereu de inundaţii. „În perioada imediat următoare, trebuie să începem lucrările. Dacă nu reuşim să îl terminăm cât mai repede, putem compromite tot ce am realizat până acum", a încheiat el.

Oamenii sunt foarte îngrijoraţi

Nici la Gârliciu lucrurile nu stau mai bine. „La noi, este vechea poveste a digului. Din 10 iulie, nu s-au luat alte măsuri de consolidare. ANIF avea obligaţia de a repara digul. Noi doar am scos apele din suprafeţele arabile în proporţie de 60-70%", a explicat primarul comunei Gârliciu, Constantin Cimpoiaşu.

„Chiar astăzi (n.r.-vineri) am fost să vedem cum se prezintă situaţia şi deja apa a înaintat în teren. Noi am sperat că vom putea intra cu utilajele să refacem terenurile arabile. Dar nu se poate face nimic. Vine iarna şi sunt mari şanse să se înrăutăţească situaţia, mai ales dacă va creşte nivelul Dunării", a remarcat el. În acest context, oamenii din Gârliciu sunt foarte trişti şi îngrijoraţi pentru soarta lor.

„Acum este momentul"

Şi la Oltina ar trebui consolidat digul de apărare. „Acolo trebuie făcută o consolidare la baza digului. Trebuie mărită baza digului astfel încât să aibă stabilitate. În rest, noi nu avem probleme. Canalele noastre de colectare a apelor funcţionează", a remarcat Gheorghe Chirciu, primarul comunei Oltina.

El a arătat că acum este momentul ca autorităţile să intervină şi să ia măsuri pentru a preveni alte situaţii dramatice. „Atunci nu era momentul pentru că ar fi putut să fie afectată şi mai mult construcţia digului. Dar acum este momentul", a subliniat Chirciu.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii