Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Peste 100 de nave cu români trec prin zona operaţiunilor militare

ro

25 Mar, 2011 12:48 941 Marime text
Dacă nu respectă regulile impuse de forţelor navale, navele comerciale suspecte devin ţinta măsurilor de apărare

Mările şi oceanele lumii sunt tot mai nesigure pentru nave şi echipajele lor. În Pacific, în proximitatea arhipelagului japonez, navigaţia se confruntă cu riscul contaminării radioactive. În Oceanul Indian, Golful Aden, Marea Chinei de Sud şi în apele Atlanticului, din apropierea coastei Nigeriei, stau la pândă piraţii. Acum, nici Mediterana nu mai e o mare prea sigură.

 

Atenţie, zonă de luptă!

Navele comerciale din Marea Mediterană sunt atenţionate de forţele coaliţiei internaţionale că, în zonă, sunt în derulare operaţiuni militare pentru sprijinirea embar-goului asupra armelor, asigurarea zonei de interdicţie a zborurilor aeriene şi alte misiuni pentru a proteja populaţia civilă din Libia.

Acţiunile sunt autorizate prin Rezoluţia Consiliului de Securitate ONU (CSONU) 1973, în Marea Mediterană şi Golful Sidra, într-o zonă cu următoarele coordonate:

33-08-00N 011-32-00E,

33-19-00N 011-13-00E,

34-12-38N,011-12-25E,

35-35-55N 011-31-35E,

36-30-00N 011-10-00E,

36-30-00N 022-00-00E,

33-45-00N 025-09-00E,

31-40-00N 025-09-00E.

Din zona de atenţionare sunt excluse teritoriul şi apele teritoriale ale Republicii Malta.

Pentru că forţele navale efectuează operaţiuni în apele internaţionale şi cele teritoriale ale Libiei, navigaţia poate fi pusă în pericol. De aceea, navele comerciale sunt atenţionate să fie extrem de precaute atunci când se deplasează în interiorul sau vecinătatea zonei desemnate.

Conform paragrafului 13 al rezoluţiei, forţele militare ale statelor membre sunt autorizate să inspec-teze navele din zona teritorială a Libiei, inclusiv porturile şi marea liberă, dacă există informaţii bazate pe motive întemeiate că ar tran-sporta armament şi alte materiale, a căror furnizare, vânzarea, transfer sau export sunt interzise conform paragrafelor 9 şi 10 din rezoluţie.

Navele care transportă mărfuri interzise spre sau din Libia vor fi reţinute, iar marfa va fi confiscată.

Navele care tranzitează arealul contribuie la creşterea riscurilor. Identificarea la timp şi corectă a tuturor navelor şi avioanelor din zona de operaţii este îngreunată, ceea ce creează riscul utilizării accidentale a forţei. Toate navele comerciale sunt avertizate că forţele coaliţiei sunt pregătite să execute măsuri de autoapărare, care să le garanteze siguranţa, în cazul apropierii unor nave sau aeronave ale căror intenţii sunt ambigue. Forţele coaliţiei sunt pregătite să răspundă decisiv la orice acte sau indicii de intenţii ostile. Toate navele sau activităţile determinate ca reprezentând o ameninţare pentru forţele coaliţiei vor fi ţinta măsurilor de apărare, inclusiv abordarea, capturarea, dezmem-brarea sau distrugerea, fără a ţine cont de registrul naval căruia îi aparţine sau de portul mamă.

Navele comerciale sunt aten-ţionate să menţină o distanţă de siguranţă faţă de navele militare, astfel ca intenţiile lor să fie clare şi înţelese de către forţele navale. Tuturor navelor de suprafaţă ori submersibile şi aeronavelor li se cere să menţină contactul radio pe canalul VHF 16, International Air Distress (VHF 121.5 MHz) sau Military Air Distress (243.0 MHZ UHF).

Mediterana este tranzitată de peste 100 de nave cu marinari români, dintre care multe cu echipaje româneşti complete, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber", Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor. Pe 15 dintre aceste nave - în mare parte cu pavilioane italiene şi franceze - sunt echipajele recrutate de „Arpinav", afirmă profesorul univ. dr. inginer Haralambie Beizadea, directorul companiei de crewing. 18 dintre navele cu pavilioane europene şi non-europene, armate cu echipaje româneşti de către AB Crewing, se deplasează în Mediterana, a precizat Florin Urziceanu, directorul companiei. V.Ships Manpower nu are nicio navă cu români în zonă, în luna martie, dar pentru luna mai este programată una, afirmă directorul general Alin Cerbureanu.

Să sperăm că niciun marinar român nu va fi implicat în vreun incident cu forţele coaliţiei navale şi că Mediterana va redeveni, cât mai curând, o mare liberă, fără restricţii, pentru transportul maritim internaţional.

 http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii