Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 23 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber În grădiniţele constănţene - Copiii se joacă printre cuie ruginite şi dorm câte doi în pat

ro

08 Oct, 2010 11:54 685 Marime text

Hrana micuţilor e făcută din ochi, fără reţete, şi este nediversificată

Copii care stau cocoşaţi la mese din cauza scaunelor mult prea mici sau a meselor mult prea înalte, care dorm câte doi într-un pătuţ, hrană preparată din ochi, fără reţete, şi meniuri nediversificate, asta au găsit comisarii Protecţiei Consumatorilor în unităţile de învăţământ preşcolar din judeţul Constanţa.

Acţiunea de control s-a derulat în perioada 15-30 septembrie şi a avut în vedere respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în grădiniţele cu program prelungit, particulare şi de stat.

„Am verificat 21 de instituţii privind asigurarea calităţii serviciilor prestate în spaţiile în care se desfăşoară activitatea de educare, instruire şi joacă a copiilor, a serviciilor de cazare şi de asigurare a hranei. Au fost constatate deficienţe minore, care însă trebuie rezol-vate, şi au fost date patru sancţiuni, în valoare de 5.000 de lei", a declarat comisarul-şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, Dionisie Culeţu.

La numeroase grădiniţe, mai ales de stat, nu existau contracte încheiate între părinţii preşcolarilor şi instituţia de învăţământ. De asemenea, au fost descoperite contracte prin care părinţii erau incomplet informaţi referitor la plata serviciilor de hrană, precum şi la alte caracteristici ale desfăşurării activităţii preşcolare, atât la grădiniţele particulare, cât şi la cele de stat.

Scaune prea mici, mese prea înalte

În ceea ce priveşte dotările interioare şi exterioare, comisarii au găsit pereţi lambrisaţi cu porţiuni exfoliate, găurite, ce necesită reparaţii pentru evitarea accidentelor, măsuţe al căror suport metalic a fost smuls din perete, scaune reparate cu cuie ruginite şi îndoite, scaune destinate copiilor de grupă mică, dar folosite de copii mult mai mari, şi mese mult mai înalte decât cele prevăzute pentru grupa mare.

De asemenea, la una dintre grădiniţele controlate, copiii dormeau câte doi în pat, din cauza aglomeraţiei. La o altă grădiniţă, micuţii erau culcaţi în paturi suprapuse, interzise în astfel de unităţi, deşi existau şi paturi rabatabile, nesuprapuse, dar nefolosite.

În cadrul acţiunii comisarilor CJPC, s-au verificat 452 kg de materii prime din grădiniţele în care se prepara hrana în blocul alimentar. „Nu s-au constatat deficienţe grave, însă am găsit şi unităţi unde reţetele de preparare a hranei nu erau întocmite, hrana era preparată din ochi, iar meniurile nu erau suficient diversificate. La una dintre grădiniţe se servea, exclusiv carne de pui, o zi pregătită şniţele, o zi grătar, o zi supă de pui, o zi ciorbă de pui", a mai precizat Dionisie Culeţu.

Aglomeraţie pe pile

Unităţile au primit sancţiuni şi avertismente şi li s-au stabilit măsuri cu termene de rezolvare. De asemenea, reprezentanţii grădiniţelor au fost invitaţi în cursul zilei de ieri, la sediul CJPC, pentru consiliere. Cu acest prilej, ei şi-au spus păsurile. „Dumneavoastră ne impuneţi un număr maxim de 20 de copii într-o grupă, dar noi nu putem să funcţionăm numai cu 20 de copii. De la începutul anului următor vom primi bugete în funcţie de numărul de copii pe care îi avem în grădiniţă şi nu vom mai putea nici să plătim salariile, nu ne vom putea încadra în buget. În plus, de la inspectorat (n.r. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa) ne sună, de la Poliţie ne sună, să mai primim un copil, doi, şi aşa ne aglomerăm. Noi am vrea să punem mai multe pătuţuri dar nu avem spaţiul fizic. Acum încercăm să achiziţionăm paturi stivuibile", a explicat Georgeta Adam, directorul Grădiniţei „Steluţele Mării".

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii