Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Deschide, gropare, mormântul! Banca a somat un constănţean mort să-şi plătească rata

ro

30 Oct, 2010 21:21 616 Marime text

Constănţenii reclamă Protecţiei Consumatorilor, aproape zilnic, faptul că sunt nemulţumiţi de relaţia cu băncile unde au contractat credite. În cele mai multe situaţii, reclamanţii au dreptate. Drept dovadă, instituţiile bancare au primit amenzi de peste un milion de lei.

Un exemplu relevant al modului cum înţeleg angajaţii băncilor să-şi facă treaba a fost semnalat, de curând, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa. „O bancă din Constanţa a trimis înştiinţări de plată, timp de un an, unui bărbat decedat. În loc să facă diligenţele să cheme moştenitorii, să discute cu ei, au continuat să trimită înştiinţări la adresa unde locuise defunctul. Ba mai mult, când au constatat că nu primesc niciun răspuns şi că omul nu s-a dus să plătească, l-au înştiinţat că are şi penalităţi. Pe noi ne-a sesizat unul dintre moştenitori, care era alarmat că trebuie să plătească penalităţi pentru o datorie de care nu ştia şi pentru care înştiinţările au fost trimise la o adresă unde nu mai locuia nimeni", a afirmat pentru „Cuget Liber" Dionisie Culeţu, comisar şef CJPC. În cele din urmă, după intervenţia inspectorilor Protecţiei Consumatorilor, situaţia a fost reglementată, iar moştenitorii nu au mai plătit penalităţi.

Reclamaţii împotriva instituţiilor bancare ajung aproape zilnic în atenţia inspectorilor CJPC şi mai ales în ultimele luni, de la intrarea în vigoare a OUG 50/2010, care a schimbat modalitatea de calcul a ratelor la creditele bancare şi a scos unele comisioane. „Am primit, de la începutul anului, peste 500 de reclamaţii, cele mai multe după 21 iulie, data intrării în vigoare a ordonanţei. Am soluţionat până în prezent aproximativ 210 dintre ele, dintre care 47 cu procese verbale de contravenţie", a adăugat Dionisie Culeţu. În urma controalelor efectuate, băncile au primit amenzi de peste un milion de lei. Inspectorii Protecţiei Consumatorilor mai au în lucru aproape jumătate dintre sesizările primite, astfel că, mai mult ca sigur, vor mai fi aplicate sancţiuni.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii