Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Ce înţeleg constănţenii despre soarta Guvernului Boc - „Am auzit de moţiune. M-am dus şi-am luat-o!"

ro

27 Oct, 2010 11:54 506 Marime text

Moţiunea de cenzură care va fi dezbătută azi, al cărei scop este de a demite Guvernul Boc, este o necunoscută pentru cei mai mulţi dintre constănţenii de rând. Ei nu au habar de faptul că moţiunea are nevoie, pentru a trece, de 236 de voturi şi, cu atât mai puţin, că ea se numeşte „Moţiunea României, moţiune populară". Nu ştiu că ea cuprinde zece motive pentru care demiterea actualului Cabinet s-ar impune şi nici că Opoziţia îşi face calcule, cel mai probabil premature, pentru desemnarea unui nou premier.

Copleşiţi de probleme, disperaţi de gândul că „mâine poate fi mai rău" şi dezamăgiţi de actuala clasă politică, locuitorii din mediul rural constănţean nu au cine ştie ce atitudine civică. Moţiune? Ce-i aia?

„Nu le am eu cu moţiunea"

O femeie de 40 de ani din localitatea Saraiu, mamă a două fete, susţine că nu a auzit despre moţiunea de cenzură depusă de partidele din Opoziţie: „Nu ştiu, nu le am eu cu moţiunea, nu le am cu astea... Noi trăim la ţară, unde totul e criză, totul e sărăcie". În continuare, ea a explicat că indiferent dacă moţiunea trece sau pică, „oamenii tot greu o vor duce".

Femeia este casnică, iar una dintre fiicele sale este studentă în anul II la Medicină. Pentru că în familie există un singur salariu, taxa de şcolarizare a fetei este cu greu suportată. „Pentru noi, oricum nu se va întâmpla nimic, cu sau fără moţiunea asta de care spuneţi", a conchis, cu amărăciune, femeia.

„Nu cunosc, nu ascult, nu dau importanţă"

Locuitorii oraşului Negru Vodă nu par, nici ei, mai implicaţi în viaţa politică. În familia Balaci, o femeie explică mâhnită că nu dă importanţă unui aspect cum e moţiunea de cenzură. Şi asta deoarece, spune ea, are nepoţii bolnavi. Disperată, ea declară: „Nu cunosc, nu ascult, nu dau importanţă acum la ce se întâmplă. Efectiv nu mă interesează. Viaţa nepoţilor mei este mult mai importantă. Este cea mai importantă, de fapt", a subliniat ea.

„Am auzit şi-am luat-o!"

Una dintre cele mai interesante reacţii a fost aceea a unei femei din comuna Ostrov. Ezitantă la început, mai sigură pe ea ulterior, doamna Manole a răspuns răspicat: „Da, am auzit de moţiune. Am auzit şi-am luat-o!".

„Am înţeles că moţiunea nu trece"

Lenuţa Vintilescu, în vârstă de 56 de ani, din comuna Seimeni, este singura care a ştiut că azi va fi dezbătută moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc. Aceasta mărturiseşte că regretă că a votat la cele mai recente alegeri generale şi că „nu are cine să ne conducă". „Au fost pure promisiuni de campanie, toţi promit", a adăugat femeia. Ea a afirmat şi că „e foamete în toată ţara, de-aia nimeni nu se îndură să plece de la guvernare".

Lenuţa Vintilescu susţine că, din ce a aflat din mass media, „moţiunea nu se va vota, nu are şanse să treacă".

O altă femeie, de 70 de ani, din comuna Topalu, recunoaşte că se uită la televizor, dar că nu ar şti să explice concret ce anume presupune o moţiune de cenzură. „Nu ştiu să vă spun despre ce e vorba exact. Dar, din ce am mai auzit aşa... dacă ar fi să schimbe actualul Guvern, să-l schimbe!". Bătrâna e dezamăgită de măsurile de austeritate ale Executivului şi declară că „la noi e sărăcie mare, nu avem cu ce să trăim".

www.cugetliber.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii