Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Marinei, intre ziua barbatului si comemorarea decedatilor (galerie foto)

ro

16 Aug, 2010 00:51 2080 Marime text
cap_4.jpgZiua Marinei din acest an a fost una cu totul deosebită, cu atât mai mult cu cât, pe lângă prezenţa şefului statului, Traian Băsescu, şi a ambasadorului Americii în România, Mark Gitenstein, au mai fost prezenţi şi militari din marina bulgară care au predat României, pentru a doua oară, conducerea Blackseafor, pe o perioadă de un an

Din partea autorităţilor locale nu a fost prezent nici primarul Radu Mazăre, dar nici preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu

marinei_2.jpgÎnalte personalităţi ale vieţii politice centrale, dar şi locale, au fost ieri prezente la ceremoniile dedicate Zilei Marinei Române. Dintre aceştia îi amintim pe şeful Statului Major General al Armatei României, Gheorghe Marin, şeful SRI, George Maior, Ministrul Apărării Naţionale - Gabriel Oprea, Ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu, Cristian Diaconescu - fost pesedist şi Ministru de Externe, actual preşedinte de onoare al UNPR, Ministrul Transporturilor - Radu Berceanu, şeful Statului Major al Forţelor Navale - contraamiralul Aurel Popa, Neculai Onţanu - viitorul candidat la Primăria Capitalei, şeful cultului musulaman - muftiul Iusuf Muurat, monseniorul Ştefan Gheţa, Claudiu Palaz, subprefectul Aidun Curt-Mola, rectorul Universităţii „Ovidius" Constanţa - prof. univ. dr. Victor Ciupină, consulul onorific al Chinei, Wang Tieshan, şi parlamentarii constănţeni democrat-liberali - Mircea Banias şi Maria Stavrositu, dar şi mulţi alţii. În acest an, la fel ca în 2009, nici preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa - Nicuşor Constantinescu, dar nici primarul Radu Mazăre nu au ţinut să-şi facă simţită prezenţa la acest eveniment. Din partea autorităţilor locale a fost prezent doar Petrică Munteanu, şeful Direcţiei Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei.

Ceremonia dedicată Zilei Marinei a debutat cu prezentarea onorului şefului statului, urmată de intonarea imnului naţional şi ridicarea marelui pavoaz şi de o slujbă religioasă oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Ziua Marinei - ziua celor care ştiu să fie solidari

Înainte ca şeful statului să-şi susţină discursul cu prilejul sărbătorii a 150 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române moderne, Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, i-a omagiat în discurul său pe cei 12 militari morţi în tragedia de la Tuzla de la începutul lunii iunie, dar şi pe militarul decedat în accidentul aviatic din Munţii Bucegi. De asemenea, acesta a adus în discuţie şi subiectul reducerilor salariale din armată, dar şi a implicării militarilor în misiuni internaţionale pentru combaterea acţiunilor teroriste pe mare.

Şeful statului, Traian Băsescu, şi-a început alocuţiunea prin crearea unei analogii cu ziua bărbatului, care, în opinia sa, ar fi tocmai Ziua Marinei. „Mulţi încearcă, atunci când vine vorba despre Ziua Femeii, să impună ideea că trebuie să fie şi o zi a bărbatului. În opinia mea, Ziua Marinei este ziua bărbatului şi a acelor oameni care, la bordul navelor lor, ştiu să fie solidari, ştiu să preţuiască valoarea prieteniei, ştiu să preţuiască valorile naţionale ale simbolului pe care îl poartă la catarg: drapelul de stat al României", a mai susţinut şeful statului.

Ineditul zilei - Bricul Mircea

Ceremonia a continuat cu deschiderea demonstraţiilor marinăreşti şi sosirea zeului Neptun şi cu un exerciţiu naval FNR 2010, foarte complex. Acesta a atras cel mai mult atenţia spectatorilor adunaţi pe esplanada Comandamentului Flotei, care au savurat la maximum spectacolul oferit. Patru MIG-uri au survolat cerul, piloţii marini au pilotat un elicopter care mai apoi a apuntat pe fregata „Ferninand", ceremonia fiind urmată de defilarea navelor de luptă şi de trecerea aviaţiei civile prin defilarea velierelor. Ceremonia s-a încheiat cu un concurs Formula 2 pe mare.

Ineditul zilei Marinei din acest an a fost prezenţa Bricului Mircea cel Bătrân care a defilat prin faţa Comandamentului Flotei după ce în ultimii doi ani a fost plecat în misiune pe mare cu studenţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii