Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii cer garantii guvernamentale pentru proiectele europene

ro

05 Mar, 2010 02:47 1395 Marime text
cap_6.jpgReprezentanţii administraţiilor locale au cerut includerea pe lista de aşteptare pentru garanţii de stat şi a proiectelor aflate în curs de finanţare

Primarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Constanţa au participat ieri, la o dezbatere pe tema OUG nr. 9/2010 privind aprobarea programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor cu finanţare europeană.

La întrunirea desfăşurată în sala mare a Prefecturii Constanţa, a participat şi subprefectul Mircea Iustian, alături de Cristian Vanghele, directorul filialei Constanţa a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Concret, s-a discutat despre proiectele pentru care se poate solicita acordarea de garanţii guvernamentale. De precizat că proiectele cu fonduri europene ce pot fi co-finanţate prin acest program sunt cele care se referă la infrastructură rutieră, energie, alimentare cu apă, canalizare şi tratare a apelor uzate, managementul deşeurilor, infrastructură destinată educaţiei, sănătăţii sau asistenţei sociale. Liliana Piscanu, şef serviciu în cadrul Prefecturii Constanţa, care se ocupă de relaţia cu deconcentratele, a declarat că până în prezent, trei primării din judeţul Constanţa au anunţat că vor să utilizeze acest instrument de garantare. Este vorba despre primăriile comunelor Cumpăna, Topraisar şi Cuza Vodă. Aceste unităţi administrativ-teritoriale vor solicita aşadar, garanţii guvernamentale, pentru asigurarea părţii de co-finanţare a proiectelor cu bani europeni pe care le au în derulare.

garantare.jpgPrimele pe lista de aşteptare

Pe lista de aşteptare s-au mai înscris Universitatea „Ovidius" şi localităţile Hârşova, Murfatlar, Năvodari, Dumbrăveni, Valu lui Traian, Eforie şi Chirnogeni. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Constanţa, aceşti potenţiali beneficiari de fonduri europene nu îndeplinesc deocamdată condiţia principală pentru a obţine garanţii din partea statului - aceea de a avea deja semnat un astfel de contract - dar susţin că au şansa ca în viitorul apropiat, proiectul să le fie declarat eligibil. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, localităţile Constanţa, Mangalia, Cernavodă, Eforie şi Ciobanu au proiecte europene declarate eligibile, însă până ieri, nu transmiseseră către Instituţia Prefectului datele necesare înscrierii în tabelul cu proiecte ce necesită garanţii guvernamentale, care urmează a fi trimis la Bucureşti.

Prezentă la şedinţă, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a propus ca şi unităţile administrativ-teritoriale care sunt în curs de obţinere a unei finanţări europene să poată fi trecute în tabelul pentru solicitarea de garanţii guvernamentale pentru a nu pierde această şansă în cazul în care ar semna un astfel de contract în viitorul apropiat.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Constanţa, zece unităţi administrativ-teritoriale din judeţ au solicitat acordarea de garanţii de stat pentru proiecte finanţate prin hotărâri de guvern, însă OUG 9/2010 nu prevedea garantarea unor astfel de proiecte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii