Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria reabilitează strada Traian cu o firmă fără experienţă în domeniu (galerie foto)

ro

30 Aug, 2010 01:32 2233 Marime text

cap_3.jpgChiar dacă la începutul lunii iulie, când o bucată din strada Traian s-a surpat, autorităţile locale au promis că vor reface zona în cel mai scurt timp, abia din acest week-end a început să se lucreze. Lucrările sunt realizate de o societate necunoscută în prim-planul afacerilor de gen din Constanţa, SC Arazu Design SRL

lucrari_Traian.jpgAşa cum declară autorităţile locale, prin vocea lui Valentin Preda, consilierul primarului Radu Mazăre, teoretic lucrările ar trebui finalizate într-o săptămână, indiferent de condiţiile meteo care s-au anunţat nefavorabile.

După nenumărate semnale de alarmă trase de autorităţile în domeniu, în speţă Inspectoratul de Stat în Construcţii Sud-Est Constanţa, dar şi a locatarilor blocurilor din zona străzii Traian unde se află craterul de peste 20 de metri, autorităţile locale constănţene au început din week-end să acopere groapa. Încă de la primele ore ale zilei de sâmbătă, reprezentanţi ai firmei care se ocupă de acest proiect, SC Arazu Design SRL, dar şi reprezentanţi ai Primăriei, au început să lucreze la proiect. Pentru început au adus câteva tone de piatră de granit de dimensiuni mai mari pe care urmează să le aşeze pe straturi în crater. Lucrările au continuat ieri, când, la faţa locului l-am găsit pe Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor până nu demult, care supraveghea lucrările şi pe cei care pregăteau terenul pentru începerea efectivă a reparaţiilor.

Chiar dacă proiectul este unul de anvergură, autorităţile locale nu au alocat decât 25.000 de euro, fără TVA, bani care, după cum a declarat Preda, nu ajung decât pentru un sfert din lucrare. „Va trebui să se ceară o suplimentare, nu ajung banii care au fost alocaţi. În plus, nu se ştie exact de câţi bani este nevoie pentru acoperirea craterului până când nu vom decoperta cât este nevoie. Încă nu putem şti cât de adâncă este groapa. Acum lucrăm la minus 26, minus 27 de metri. De când s-au efectuat primele măsurători s-au mai surpat câţiva metri", a mai adăugat Preda.

Cât despre lucrările care urmează să fie realizate, consilierul primarului susţine că pe interiorul cavităţii, a craterului, se vor ţese panouri de protecţie între piloni şi cu un material geotextil se va asigura drenajul. „Pe exterior se va ataca lucrarea între pilonii de zidărie cu ziduri din cuburi de piatră cu dimensiuni de 30 - 35 de centimetri. De asemenea, la exterior se va face o protecţie din plasă metalică şi/sau o tablă de tip paiol cu găuri pentru a se asigura mai bine drenajul. Tot ansamblul este realizat din panouri metalice", a precizat consilierul.

Strada rămâne închisă

Cât despre eventuala redeschidere a străzii după ce se vor încheia lucrările, Preda a susţinut exact ceea ce a repetat în nenumărate rânduri primarul Radu Mazăre, că strada va rămâne închisă în continuare.

Cât despre firma care se ocupă de lucrare, Arazu Design, aceasta nu pare cunoscută în prim-planul societăţilor care se ocupă de lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale apropiate autorităţilor locale, mai ales că societatea este din Negru Vodă. Aşa cum apar datele de la Registrul Comerţului, societatea are ca acţionar unic numita Mădălina Nichitov din Constanţa, aceasta deţinând şi funcţia de administrator. Societatea şi-a deschis activitatea pe 5 octombrie 2009, cu alte cuvinte nu are foarte multă experienţă în ceea ce priveşte contractele obţinute de la autorităţile locale. De menţionat că soţul celei care este administrator la Arazu Design, Marian Nichitov, deţine şi el o societate care are acelaşi obiect de activitate, Arazu Construcţii SRL, deschisă încă din 2007 şi care are ca obiect de activitate construcţii de clădiri sau părţi ale acestora.

Chiru inspectează lucrările azi

Inspectorul-şef al ITC Constanţa, Gigi Chiru, ne-a declarat că ştia că lucrările de refacere a zonei vor începe, dar că nu a fost anunţat. Cât despre autorizaţia de construire necesară reabilitării obiectivului, Chiru ne-a declarat că nu a fost solicitată de Primărie, pentru că altfel ar fi ştiut când încep lucrările de reabilitare. „Aştept de mai bine de o lună să se înceapă lucrările. Mâine (n.r. azi) am să merg să verific cum se desfăşoară lucrarea acolo, pentru că avem şi noi atribuţii în ceea ce priveşte lucrarea şi felul în care este ea realizată, în baza cărui proiect. Am să ajut autorităţile locale cu obţinerea autorizaţiei de construire în regim de urgenţă. Am să verific cu mai multă atenţie, cu atât mai mult cu cât firma care realizează lucrarea nu îmi pare deloc cunoscută, mai ales că este o lucrare foarte importantă şi trebuie realizată cu foarte mare răspundere", a mai adăugat Chiru.

În ediţia de mâine vom reveni cu mai multe detalii legate de firmele soţilor Nichitrov.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • louie 30 Aug, 2010 22:03 La cat a stat groapa aia neastupata si strada inchisa, chiar mai conteaza cine face lucrarea? La banii aia nici nu s-ar fi bagat o firma cunoscuta...important e ca vom avea cum sa circulam si pe acolo...noi, cei din zona chiar apreciem acest lucru.
  • laura 30 Aug, 2010 12:14 Cunoscuta-necunoscuta,firma lucra in plin duminica...Cei "cunoscuti" nu se incurca cu lucrari de unde nu iese un profit maricel !Daca se tin de treaba,sa aiba si pe viitor lucrari in zona,poate sunt mai seriosi ca altii.Noi ,locatarii din zona suntem bucurosi ca au pornit lucrarile,ca Primaria si ITC sunt cu ochii pe constructor.
  • gigel 30 Aug, 2010 07:22 daca am avea toti banii,daca s-ar finaliza plomba tot nu ar insemna mare lucru fara a fi continuata lucrarea de constructie a complexului comercial care ea in sine ar constitui pilonul de stabilitate al zonei !