Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:22 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ne-au parasit definitiv in 2008

ro

29 Dec, 2008 03:00 3254 Marime text

corneliu_dida__pentru_decedati.jpgCotidianul ZIUA de Constanţa vi-i prezintă pe cei care, în 2008, au părăsit scena vieţii. Oameni politici, personalităţi ale vieţii culturale de marcă care au sărăcit, prin trecerea lor în nefiinţă, elita Constanţei.

Anul acesta, câteva personalităţi de marcă ale vieţii politice şi sociale constănţene, au părăsit scena vieţii, trecând la cele veşnice.

corneliu_dida.jpg15 ianuarie - Corneliu Dida

Chiar la începutul anului, pe 15 ianuarie, deputatul social-democrat, Corneliu Dida a plecat într-o lume mai bună.
La sediul PSD Constanţa din strada Mircea cel Bătrân i-au adus un ultim omagiu colegi de şcoală, colegi de facultate, politicieni de diferite culori, foşti şi actuali directori de instituţii descentralizate, profesori universitari, artişti plastici, oameni de cultură, medici şi oameni simpli. Toţi au cel puţin un lucru în comun: de-a lungul timpului, viaţa lor a fost profund marcată de amprenta personalităţii doctorului Corneliu Dida.

pruteanu-793695.jpg24 martie - criticul literar, profesorul George Pruteanu

Şi profesorul universitar George-Mihail Pruteanu, ne-a părăsit în acest an. Politician, critic literar, colaborator al mai multor publicaţii şi realizator al unor programe despre folosirea corectă a limbii române, George Pruteanu a primit două premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, în 1996 şi 1999 şi Premiul Media, în 1997. Între 2005 şi 2007 a fost membru al Consiliului de Administraţie al TVR. Pruteanu a fost un critic al industriei mediatice de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută şi la manele, pe care el le-a numit „un gunoi".

A  fost profesor la Universitatea „Andrei Şaguna" din Constanţa, la catedra de Jurnalism, timp de peste un deceniu (1996 - 2008), după moartea sa, facultatea  purtând numele său.

ion_podaru.jpg25 aprilie - primarul oraşului Ovidiu, Ion Podaru

Pe 25 aprilie, locuitorii din Ovidiu l-au pierdut pe cel ce s-a aflat în fruntea administraţiei locale timp de două mandate, primarul Ion Podaru. Cu puţin timp înainte de alegerile locale din iunie, în urma unui stop cardio-respirator, primarul a decedat la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa. „Avea deja două mandate de primar. Primul în perioada 1996 - 2000, apoi în perioada 2004 - 2008 şi acum se pregătea pentru cel de-al treilea mandat. Conform sondajelor efectuate, avea mari şanse să fie reales", a afirmat, la acel moment, liderul PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir.

ghe_anghelescu.jpg1 iulie - amiralul (r) Gheorghe Anghelescu



Şi Amiralul (r) Gheorghe Anghelescu, fost comandant al Marinei Militare Române în perioada 1990 - 1997, a trecut la cele veşnice, la 1 iulie. Amiralul Anghelescu a fost, înainte de 1990, şeful Marinei Comerciale, deci mai-marele actualului preşedinte al ţării, Traian Băsescu, la acel moment comandant al navei Biruinţa, mândria flotei române. Atât Traian Băsescu, cât şi Gheorghe Marin, în prezent şef al Statului Major General, erau favoriţii lui Anghelescu în Marina Civilă, respectiv cea Militară.

teodor_stanca_-_dreapta.jpg1 octombrie - generalul de jandarmi Teodor Stancă

Generalul de jandarmi¸ Teodor Stancă, cel care a condus timp de aproape un sfert de secol jandarmeria constănţeană, în perioada 1960 - 1984, a decedat la începutul lunii octombrie. După cum l-au caracterizat cei cărora le-a fost mentor, fostul comandant răspundea mereu cu plăcere şi entuziasm invitaţiilor de a participa la întâlnirile cu generaţiile mai tinere de jandarmi şi la activităţile de pregătire a acestora. De altfel, Teodor Stancă a ajutat la realizarea Sălii Tradiţiilor, în cadrul Grupării de Jandarmi şi le-a pus la dispoziţie organizatorilor materiale, echipamente şi fotografii.

simion_tavitian.jpg7 noiembrie - omul de cultură Simion Tavitian

Simion Tavitian, personalitate remarcabilă a vieţii culturale dobrogene şi preşedinte al Asociaţiei Filateliştilor „Tomis" din Constanţa, a decedat la 7 noiembrie 2008, după o suferinţă îndelungată. Autor a peste 16 lucrări, studii literare, istorice şi sociale ale etniei armene pe care o reprezintă, timp de 22 de ani a fost jurnalist la cotidianul „Dobrogea nouă", ocupându-se, în principal, de pagina de cultură. Cele trei volume apărute la editura Ex Ponto - „Armeni de seamă" (I), 2006, „Armeni din România" (II), 2007 şi „Armeni din România III", 2008, reprezintă valoroase instrumente de documentare pentru istoricii şi cercetătorii care vor să afle mai multe despre contribuţia minorităţilor naţionale, în diverse domenii de activitate.

ibrahim.jpg9 decembrie - portarul Ibrahim Dossey

Portarul ganez a decedat, la 9 decembrie, după ce a stat câteva săptămâni în comă, în urma unui accident de maşină în luna septembrie. Dossey a fost înmormântat la cimitirul musulman din Hârşova, oraşul natal al soţiei sale. A fost ales acest loc întrucât ar fi durat prea mult până când trupul neînsufleţit ar fi ajuns în ţara africană, dat fiind că nu există linii aeriene directe între România şi Ghana.
Jucatorul ghanez a evoluat pentru prima oara în Divizia A la gruparea FC Brasov (2001-2003). În vara anului 2003 s-a transferat la formaţia Rapid Bucureşti, dar s-a întors după jumătate de sezon la FC Braşov. Ibrahim Dossey a evoluat apoi, pentru două sezoane, la gruparea Pandurii Târgu Jiu.

dimofte.jpg22 decembrie - Octavian Dimofte

La doar 58 de ani, fostul tehnician al echipei de volei Farul Constanţa, Octavian Dimofte, a decedat în cursul dimineţii de 22 decembrie în urma unei lungi suferinţe. Născut la 1950 la Ploieşti, a absolvit IEFS, promoţia 1973 şi a fost profesor de educaţie fizică. Din 1965 a jucat volei la echipa Petrolul Ploieşti, iar la finalul junioratului a activat la echipele IEFS, Electra Bucureşti şi Farul Constanţa. Ca tehnician, Dimofte a pregătit formaţiile CSŞ 1, Farul Constanţa, Dinamo Bucureşti, în perioada 1986 - 1990 şi Dacia Piteşti (1992 - 1994). Între anii 1988 şi 1990 a antrenat şi reprezentativa de senioare, reuşind clasarea pe locul patru la Campionatul European din 1989.
În anul 1996, Dimofte a primit titlul de antrenor emerit. A deţinut funcţiile de vicepreşedinte al clubului Farul Constanţa, secretar general interimar al Federaţiei Române de Volei (1996-1998), preşedinte al clubului Olimpia Bucureşti şi vicepreşedinte al FRV.

1214424225.jpg28 decembrie - fostul primar din Tuzla, Avram Ghebenei

Mentor pentru generaţii întregi, la doar 75 de ani, fostul primar al localităţii Tuzla, Avram Ghebenei, a trecut la cele veşnice, răpus de o boală crâncenă.
Fost secretar al primăriei din 1965 până la căderea comunismului în 1989, cu două mandate de primar al Tuzlei a lăsat la alegerile din iunie locul de primar, retrăgându-se din cursa electorală, fiind singurul, din judeţul Constanţa, care a făcut acest gest.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii