Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:49 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mişcarea Populară înseamnă falimentul PDL? Ce spun liderii partidelor care ar trebui să orbiteze în jurul construcţiei populare

ro

25 Sep, 2011 21:00 3952 Marime text
cap_2.jpgPentru foarte mulţi dintre noi, orice lucru care poartă eticheta „garantat Iliescu" pute. Liberalii şi social-democraţii au demonstrat deja că dacă s-ar putea s-ar alia şi cu Satana numai să ajungă să pună din nou mâna pe ciolan

Uniunea Social Liberală există însă şi probabil va rezista până după alegeri, când vom începe trântele între PNL şi PSD pe împărţirea funcţiile, dat fiind faptul că în protocolul de înfiinţare nu se fac precizări decât în cazul desemnării şi susţinerii candidaţilor pentru primăriile reşedinţă de judeţ, respectiv consilii judeţene.

Pentru împărţirea celorlalte funcţii nu se specifică nimic, doar faptul că formaţiunile vor candida sub aceeaşi siglă, lăsând loc de mari interpretări în legătură cu procentele pe care le-ar obţine la vot fiecare dintre cele două sau trei, dacă PC nu se răzgândeşte. Cu alte cuvinte, nu mai e mult şi se va rupe „lanţul de iubire".

Se caută alternativă la USL!

Scopul Mişcării Populare este la nivel declarativ identificarea unor figuri noi de lideri. În realitate, construcţia vizează în mod justificat o alternativă pentru alegerile prezidenţiale din 2013, când actualul şef al statului, Traian Băsescu, va trebui să se retragă, iar PDL nu dă semne că este în stare să livreze un prezidenţiabil. Sunt însă lideri politici care văd Mişcarea Populară ca o soluţie de avarie chiar şi pentru locale şi parlamentare, deşi, teoretic, timpul este mult prea scurt pentru punerea în funcţiune a unui angrenaj politic care ar urma să înglobeze cel puţin cinci formaţiuni politice. Liderii PDL se feresc să dea detalii despre această formaţiune.

miscarea_populara.jpg

Neoficial, fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, şi actualul ministru de Externe,Teodor Baconschi, ar urma să se ocupe de acest proiect al unei mişcări politice în jurul PDL care să se numească Mişcarea Populară. Aceasta ar fi un amestec de partide - PDL, UNPR, PNŢCD, PP-DD şi PNG. N-ar fi totalmente exclus ca şi bucăţi din PNL, dacă nu cumva întreg harnaşamentul liberal, să migreze în timp la polul de centru-dreapta.

Băsescu legitimează prin viu grai Mişcarea Populară

Traian Băsescu a declarat chiar la postul public de televiziune că trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe, menţionând că el a rugat-o pe fiica sa Ioana să înregistreze la OSIM această denumire. „Acest proiect poate exista, dar nu în sensul la ceva ridicol. Nu o să găseşti partide imaculate, nu se poate. Eu cred că trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. De aceea, am şi rugat-o pe fiica mea să înscrie la OSIM. Preventiv, trebuie să gândeşti politic. Este posibil să se creeze o alianţă", a spus Băsescu. Primul care a dat apă la moară celor care aşteaptă la colţ pentru a lovi în moalele capului noul proiect politic este Gigi Becali, care a declarat: „Eu sunt primul. Sunt primul care colaborez cu PDL". El i-a propus şi lui Corneliu Vadim Tudor să se alăture Mişcării Populare. Ofertaţi pentru a intra cu arme, bagaje şi muniţie politică în această construcţie sunt la nivel central şi liderul PP-DD, Dan Diaconescu, sau ministrul UNPR, Gabriel Oprea.

Ce spun liderii locali despre viitoarea Mişcare Populară

Preşedintele PDL, Gigi Chiru: „Văd Mişcarea Populară ca pe o alternativă pentru dezvoltarea politică şi economică a ţării, însă, personal, o văd materializată după 2012. Asta presupune că abia prezidenţialele ne vor putea găsi într-o astfel de construcţie politică. Pentru alegerile din 2012 a mai rămas prea puţin timp ca să coalizăm forţele de dreapta într-o alianţă care să şi câştige. În plus, nu au fost încă evaluate beneficiile, dar şi dezavantajele pe care construcţia ar putea să o aducă pentru una dintre forţele politice componente".

miscarea_populara_-_Gigi_Alexa_01.jpg

Preşedintele UNPR, George Lipoveanu: „Despre proiectul Mişcarea Populară este prematur să vorbim acum. Vom avea o discuţie la centru şi, cu certitudine, noi vom acţiona după cum vor decide liderii noştri. Nu este însă exclusă o colaborare cu PP-DD, pentru că doctrinele noastre sociale ne unesc în acest moment".

Liderul PP-DD, Gheorghe Slabu: „Chiar vin de la o întâlnire cu preşedinţii de organizaţii, pe care am avut-o la Predeal. Acolo nu s-a discutat nimic despre Mişcarea Populară, ci s-a decis ca PP-DD să meargă singur în alegeri. Trebuie să precizez că dacă vom obţine un procent de 20-25% , abia atunci ne vom vinde scump pielea în cadrul unei alianţe postelectorale. Noi suntem o formaţiune de centru-stânga care promovăm politici sociale, nici doctrinar nu cred că ne-am putea regăsi într-o mişcare care-şi propune coagularea forţelor de dreapta şi a societăţii civile".

Preşedintele PNG, Gigi Alexa: „N-am văzut decât nişte declaraţii ale lui Gigi făcute la televizor, nu am discutat politic despre nicio alianţă. Chestiunea va fi tranşată la nivel de Bucureşti. Deocamdată, noi, pe plan local, avem un alt obiectiv: organizarea de alegeri interne".

miscarea_populara_-_Tudorel_Chesoi_09.jpg

Preşedintele PNŢCD, Tudorel Chesoi: „Noi, ţărăniştii, am avut aceste semnale de ceva vreme. Ştiu că s-au purtat discuţii între preşedintele Boc şi liderii PNŢCD pe acest subiect. Deşi pare să fie un proiect bine pregătit, noi, PNŢCD, vedem ca posibilă colaborarea după alegerile parlamente. Din sondajele efectuate în rândul membrilor de partid, 90% s-au pronunţat că vor să mergem singuri în alegeri. Sigur, dacă va interveni o ofertă serioasă, suntem dispuşi să negociem şi preelectoral. Este dificil, noi mai avem experienţa CDR-ului, când, la fel, din cauza crizei şi a bugetului secătuit, am fost şi noi nevoiţi să închidem mine, dar pe vremea aceea s-au acordat plăţi compensatorii. Reforma trebuia începută încă din '91-'92, din punctul nostru de vedere. În legătură cu Mişcarea Populară, dacă ea va prinde contur, cu siguranţă că va atrage şi o parte dintre liberali, pentru că electoratul lor tradiţional nu poate să accepte nicicum greşeala pe care au făcut-o dându-şi mâna cu stânga lui Ion Iliescu".

Epilog

Interesant este faptul că, la nivel doctrinar declarat prin statut, singurele partide populare din România sunt PDL, UDMR şi PNŢCD, primul şi ultimul aflate într-o situaţie de avarie. Despre UDMR nu vorbeşte nimeni în contextul noii construcţii populare, în schimb sunt ofertate partide de centru-stânga precum PP-DD sau UNPR.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii