Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 01 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare a schimbat „beculete" cu miliarde de lei

ro

27 Jan, 2010 01:23 2935 Marime text
cap_2.jpgBugetul Constanţei nu a fost menajat deloc în ceea ce priveşte cheltuielile cu iluminatul festiv de sărbători # Deşi a promis că va cheltui minim pe beculeţe, edilul a risipit aproape la fel de mult ca în anul anterior

Municipalitatea nu a făcut prea multă economie cu iluminatul de sărbători. Deşi primarul a afirmat în 2009 că nu va mai închiria alte instalaţii electrice în afara celor existente, municipalitatea a plătit destul de mult pentru repararea lor. Aşa se înţelege, cel puţin, din anunţul de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

iluminatornamental2.jpgPotrivit anunţului de atribuire nr. 99821 din 19.01.2010, SC Confort Urban SRL Constanţa a bătut palma, pe data de 19.11.2009, cu SC Rolighting Serv Prest SRL Constanţa, pentru repararea instalaţiilor electrice de iluminat ornamental. Precizăm că SC Confort Urban SRL este subordonată Consiliului Local Constanţa, al cărui reprezentant legal este primarul Mazăre. Mai exact, obiectul contractului se referă la „reparaţii instalaţii electrice de iluminat ornamental în vederea pavoazării Municipiului Constanţa cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă 2009 - 2010". Valoarea estimată pentru acest contract a fost de 378.000 lei. Preţul la care s-a atribuit contractul a fost de 312.403,13 lei, fără TVA. Cu alte cuvinte, SC Rolighting Serv Prest SRL Constanţa a încasat peste 3,7 miliarde de lei, cu TVA inclus, din bugetul municipiului Constanţa.

„Un băiat gospodar" cu miliarde din buzunar. Ai altora

Suma nu este deloc de neglijat având în vedere faptul că primarul Radu Mazăre afirma înaintea sărbătorilor de iarnă din 2009 că, fiind an de criză, nu se vor cheltui prea mulţi bani. Iată ce declara Radu Mazăre, pe 11 noiembrie 2009: „(...)primarul Radu Mazăre a declarat nonşalant, într-o conferinţă de presă, că nu se vor face cheltuieli semnificative pentru decorarea oraşului pentru sărbători, mai ales că «avem ornamentele, trebuie doar să mai schimbăm un beculeţ». «Sunt băiat gospodar. Nu facem cheltuieli nejustificate. Ne strângem şi ne gospodărim în nevoile pe care le avem. Mai schimbăm un beculeţ, mai reparăm o legătură, mai lipim ceva şi o să avem oraşul luminat şi colorat cum l-am avut anul trecut. Costurile nu sunt semnificative pentru că mai schimbăm un beculeţ, reparăm o legătură şi plătim curentul".

Luminiţele au costat aproape ca în 2008

Aşadar, un „beculeţ", şi repararea unei legături, a ajuns să coste până la urmă, tot cam cât ne-a costat iluminatul ornamental în 2008: miliarde de lei vechi. Reamintim că iluminatul de sărbători a fost asigurat în 2008 de către SC Flash Lighting Services SA Bucureşti, în asociere cu firma constănţeană SC Rolighting Serv Prest SRL, care a bătut palma cu municipalitatea şi anul acesta. Pentru iluminatul străzilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă 2008 - 2009, municipalitatea a plătit în total 401.764 lei, TVA inclus. Aşadar, în 2008 iluminatul festiv a costat patru miliarde de lei vechi, iar în 2009, 3,7 miliarde de lei vechi. Şi atunci, ne întrebăm, care este diferenţa domnule primar?
Precizăm că SC Rolighting Serv Prest SRL Constanţa îl are ca unic asociat şi administrator pe Gheorghe Solom. Menţionăm că firma avea ca domeniu de activitate iniţial „lucrări de instalaţii pentru clădiri". Potrivit Monitorului Oficial nr. 1949/2008, prin hotărârea instanţei nr. 1 din 5.03.2008, firma lui Solom şi-a actualizat obiectul principal de activitate, lucrările de instalaţii pentru clădiri fiind lăsate pentru „lucrări de instalaţii electrice". Aşadar, societatea şi-a schimbat obiectul de activitate cu câteva luni înainte să se ocupe de instalaţiile ornamentale ale Constanţei, în iarna 2008 - 2009. Gheorghe Solom mai este asociat şi în SC Autorex SRL Constanţa, alături de Nicoleta Alina Solom. Firma are ca obiect de activitate „Comerţul cu amănuntul de piese şi accesorii pentru autovehicule". Precizăm că în noiembrie 2008, consilierii municipali ai Constanţei i-au aprobat lui Solom o extindere a sediului atelierului auto pe care îl posedă.

S-au şi închiriat ghirlande

Pentru a afla ce reparaţii a făcut firma sa instalaţiilor de sărbători, având în vedere că valoarea contractului a fost de 3,7 miliarde de lei vechi, l-am contactat pe Gheorghe Solom. Acesta ne-a răspuns că preţul a inclus şi închirieri de ghirlande ornamentale. Asta justifică aşadar, faptul că instalaţiile pe care le-am văzut anul acesta pe străzi nu au fost tocmai asemănătoare cu cele din 2008 - 2009. Se pare deci, că primarul Mazăre a uitat complet de criză şi nu a schimbat doar un „beculeţ", ci a cheltuit aproape la fel de mult pe luminiţe ca şi în 2008.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii