Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:06 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eforie - orasul cu 20 de hectare de spatii verzi

ro

14 May, 2009 03:10 2343 Marime text
eforie.jpgEforie este unul dintre oraşele care se pot lăuda cu oaze întinse de verdeaţă, depăşind norma impusă de cerinţele europene.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Eforie, în urma adresei Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa privind realizarea Fişei judeţului, administraţia locală a întocmit un raport al perimetrelor de spaţii verzi din oraş. Potrivit legilor europene, autorităţile publice locale au obligaţia de a asigura, din terenul intravilan, o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor până pe 31 decembrie 2010 şi de minimum 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor până pe 31 decembrie 2013. Măsurătorile efectuate în teren au arătat că în Eforie sunt îndeplinite condiţiile europene şi chiar se depăşeşte norma impusă. Cu toate acestea, administraţia publică locală a continuat extinderea spaţiilor verzi existente şi amenajarea unor noi parcuri şi perimetre verzi în apropierea caselor şi blocurilor ce se construiesc în Eforie Nord şi Eforie Sud.

300 de arbori plantaţi în 2008

Întrucât primarul oraşului, Ion Ovidiu Brăiloiu, a dispus realizarea unui amplu program de plantare de copaci şi flori, anul trecut, primăria a achiziţionat o serie de specii de arbori şi arbuşti atât pentru înlocuirea speciilor îmbătrânite, dar şi pentru îmbunătăţirea aspectului oraşului. Din 2008, suprafeţele verzi se întind pe 20 ha, numai anul trecut fiind plantaţi 300 de arbori. La capitolul scuaruri, conform inventarului domeniului public, Eforie Sud are 2.400 mp, iar în Eforie Nord sunt aproximativ 55.000 mp. În ce priveşte respectarea prevederilor OUG nr. 114/2007 privind protecţia mediului, suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor, pe raza oraşului Eforie este, în prezent, de 26 mp.

Spaţiu verde obligatoriu


„Pentru fiecare construcţie ce urmează a se ridica, proprietarii vor avea obligaţia să rezerve o suprafaţă de teren în vederea amenajării unor spaţii verzi. Măsurile adoptate de administraţia locală au drept obiectiv conservarea şi protejarea mediului înconjurător", a declarat primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu.
Printre realizările administraţiei din Eforie privind mediul înconjurător se numără şi reabilitarea parcurilor din Eforie Sud, din zona Teatrul de Vară, a cazinoului, Parcul Ion Movilă, dar şi a celor din Eforie Nord - Covasna şi din zonele Gară şi Teatrul de Vară. Tot în cursul anului trecut, în cadrul acţiunii „Eco Eforie", echipele de muncitori de la spaţii verzi au plantat nu mai puţin de 3.000 de tufe de trandafiri şi arbori, printre care tei, platani, corcoduşi roşii şi mesteceni. Au fost sădite flori şi plantaţi arbori pe străzile oraşului, precum şi în spaţiile special amenajate din intersecţii. Pentru reîmprospătarea spaţiilor verzi, administraţia locală din Eforie plantează în acest an peste 50.000 de flori: petunii, crăiţe, gazania, panseluţe şi lalele.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii