Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:02 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Continuă scandalul la Cernavodă Mariana Mircea acuzată că vrea să falimenteze firma Consiliului Local (document)

ro

29 Jan, 2011 00:00 3365 Marime text
3_cernavoda.jpgConflictul dintre primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, şi Consiliul Local continuă şi în 2011. Primăriţa este acuzată de către reprezentanţii forului local deliberativ că ar încerca să falimenteze societatea care a preluat serviciile de utilităţi publice de pe plan local, pentru a putea să le externalizeze către operatori privaţi.

Secretarul Comisiei Speciale de Analiză şi Verificare din cadrul Consiliului Local Cernavodă, Marin Cadiu, ne-a declarat că primarul Mariana Mircea vrea ca în şedinţa ordinară a Consiliului Local pe care are de gând să o convoace luni să anuleze hotărârea votată în şedinţa de lunea trecută prin care s-a aprobat delegarea serviciilor de utilităţi publice prin atribuire directă către SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL şi contractele de delegare a gestiunii. Potrivit lui Cadiu, Mariana Mircea vrea să supună aprobării consilierilor locali cernavodeni un nou proiect de hotărâre privind delegarea serviciilor de utilităţi publice prin atribuire directă către SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL pentru introducerea în contractul de delegare a gestiunii a unor condiţii care să împiedice desfăşurarea activităţii acestei societăţi din subordinea Consiliului Local Cernavodă.

Ar vrea externalizarea către operatori privaţi

Scopul final ar fi, potrivit lui Cadiu, falimentarea SC Utilităţi Publice SRL şi scoaterea la licitaţie a serviciilor asigurate de aceasta, în vederea delegării către operatori privaţi. De altfel, proiectul de hotărâre a fost deja întocmit, urmând să fie aprobat în consiliul local luni, potrivit lui Marin Cadiu.Cernavoda_Marin_Cadiu.jpg De precizat că textul proiectului de hotărâre pe care Mariana Mircea vrea să-l supună aprobării aleşilor locali include şi o eroare. Mai exact, în loc să propună anularea HCL nr. 10/24.01.2011, primăriţa, care este iniţiator al hotărârii, propune anularea unei hotărâri inexistente: HCL nr. 10/21.01.2011.

Cadiu: "Condiţiile puse de primar împiedică activitatea societăţii"

Iată care sunt condiţiile nou-introduse de primăriţă şi care, potrivit secretarului Comisiei Speciale de Analiză şi Verificare, vor duce la blocarea activităţii societăţii consiliului local: "2) Toate activităţile vor fi prestate în mod efectiv, cu acordul beneficiarului, numai după obţinerea licenţelor şi autorizaţiilor prevăzute de lege; 3) Prin excepţie de la alin. 2) activitatea de la punctul a) (n.r. precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor solide, cu excepţia celor toxice, periculoase sau cu regim special) poate fi prestată pe o perioadă de maxim trei luni fără licenţă, dar cu prezentarea dovezii depunerii documentelor de licenţiere la autorităţile competente; 4) delimitarea şi încredinţarea propriu-zisă a activităţilor aferente f), g), b), i), l) se face prin comanda fermă a beneficiarului şi în funcţie de capacitatea tehnică dovedită a operatorului; 5) comanda se bazează pe devizul-ofertă prezentat de delegat". Aceasta sunt noile puncte care, potrivit lui Marin Cadiu au fost adăugate în contract. Acesta susţine că punctul 2) şi 3) împiedică practic societatea subordonată Consiliului Local Cernavodă să mai presteze alte activităţi, în afară de colectarea gunoiului (pentru maxim trei luni), dacă nu obţine licenţă din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

"Pentru licenţă ANRSC, primăriţa trebuie să semneze antecontractul"

"Ca să depunem documentaţia pentru obţinerea licenţei la ANRSC, este nevoie ca antecontractul SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL cu oraşul Cernavodă să fie semnat de către Mariana Mircea. Cum acest lucru nu pare să se întâmple prea curând şi cum termenul de depunere a documentaţiei este până în luna februarie, nu ştiu ce şanse avem ca societatea să primească licenţa şi, deci, să presteze aceste servicii de utilităţi publice", a afirmat Cadiu. În plus, în caz de licenţiere, efectuarea unor servicii se va face numai prin comanda fermă a beneficiarului, depinzând deci tot de semnătura edilului.
Reprezentantul consiliului local a precizat că în curând angajaţii societăţii, care au fost preluaţi de la Gospodărire Comunală şi de la celelalte servicii din cadrul primăriei, riscă să fie puşi pe liber, cu atât mai mult cu cât Mariana Mircea ar pregăti încă un proiect de hotărâre surpriză pentru şedinţa de luni, care ar stabili ca serviciul de colectare a deşeurilor să se realizeze cu beneficiarii de venit minim garantat, conform Legii nr. 416/2001.
De precizat că am încercat să o contactăm telefonic pe Mariana Mircea pentru a-i solicita un punct de vedere vizavi de acuzaţiile care i se aduc, însă nu a fost de găsit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un localniccernavodean 31 Jan, 2011 18:32 nu inteleg dece doamna primar de cernavoda nu dezamorseaza confflictul dintre dinsa si consiliul local cernavoda