Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:35 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetati antice dobrogene, incluse in circuitul turistic

ro

27 Nov, 2009 01:17 4310 Marime text
cap4.jpgObiectivele istorice vor fi promovate turistic datorită unui proiect transfrontalier cu finanţare europeană, derulat în parteneriat cu Bulgaria.

Este vorba despre cetăţile Capidava, Carsium, Ulmetum, Durostorum şi Transmarisca (Turtucaia). Proiectul a fost implementat de către Consiliul Judeţean Constanţa, finanţarea fiind accesată de către Direcţia Generală de Afaceri Europene, coordonată de către directorul Constantin Brăgaru. Echipa de proiect a fost alcătuită din Diana Perşa - manager de proiect, Dănuţ Răgălie - asistent manager, Aurica Stoian, Dorina Pascu, Lucian Pascu, Evdochia Nedelceeva şi Iulia Vasilieva. Banii au fost obţinuţi prin Programul Phare CBC 2006 România - Bulgaria. Valoarea totală aproiectului este de 673.000 euro, din care 73.000 euro reprezintă co-finanţarea asigurată de către Consiliul Judeţean Constanţa.

Managerul de proiect, Diana Perşa, a declarat că printre produsele finale ale acestui proiect european se numără elaborarea unui documentar cu o durată de 50 de minute, în cadrul căruia sunt prezentate pe larg toate cele cinci cetăţi antice. De asemenea, va exista şi un site de prezentare a acestor cetăţi, unde se va putea face şi un tur virtual al fiecărui obiectiv istoric în parte. Practic, pe site va exista şi o prezentare 3D a fiecărei cetăţi. „Modelele reflectă stadiul cercetărilor actuale asupra acestor cetăţi", a precizat Diana Perşa. Ea a adăugat că prin intermediul acestui proiect a fost posibilă achiziţionarea unui scanner 3D performant. „Sunt patru scannere de acest fel în toată România", a adăugat managerul de proiect. Prin intermediul acestui proiect a fost posibilă şi elaborarea unui studiu de fezabilitate care va fundamenta un nou proiect, ce se va derula tot în parteneriat cu Bulgaria.

Situată pe malul drept al Dunării dobrogene, Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi cetate romană. În timpul Imperiului Roman a avut un rol important pe linia de apărare a Dunării. Distrusă de goţi în secolul III, fortificaţia a fost refăcută în secolul următor, devenind apoi şi centru episcopal.

cetati.jpgCastrul roman Carsium a fost întemeiat de Traian în anul 103, pe locul unei aşezări dace. În secolul X sau XI, bizantinii au construit o cetate.

Turtucaia (Transmarisca) a aparţinut Ţării Româneşti în timpul lui Mircea cel Bătrân, până în 1418, când a fost cucerită de turci. A revenit României în anul 1913, în urma celui de-al doilea război balcanic. În perioada 1916 - 1918 a fost ocupat de armata bulgară şi germană. Aici a avut loc în timpul primului război mondial bătălia de la Turtucaia, soldată cu o grea înfrângere pentru trupele române. În anul 1940 a fost cedat Bulgariei, odată cu tot Cadrilaterul.

Cetatea Ulmetum se află la cinci kilometri vest de satul Pantelimon, judeţul Constanţa. Arheologii din Constanţa au stabilit că, la sfârşitul secolului IV, cetatea Ulmetum a găzduit sute de federaţi goţi, care primiseră dreptul de a se stabili în aceasta zonă.

Cetatea Durostorum a fost o importantă cetate şi oraş roman pe malul drept al Dunării, între cetăţile Sucidava şi Axiopolis. A fost o importantă aşezare romană semnalată de scriitorii şi geografii antici, precum şi de itinerarele vremii. Numele antic al oraşului, cu rezonanţă celtică, ce s-ar putea traduce prin „fortăreaţa", „fortăreaţa de pe colina abruptă", presupune existenţa unei aşezări getice fortificate, anterioare venirii romanilor. Deşi au apărut o serie de evidenţe care aparţin culturii traco-getice, aşezarea respectivă nu a fost încă descoperită. Dacă ea se găsea pe o „colină", aşa cum îi spune numele, aceasta s-ar fi putut afla undeva în zona actualului oraş Silistra.

{mos_ri:Constantin Brăgaru} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 27 Nov, 2009 13:07 Cetatea CARSIUM din orasul HARSOVA de Constanta neluata in seama asa cum MERITA,chiar daca are potential turistic si istoric . Unde sunt CONTAINERELE BIROU ??? Unde sunt fondurile banesti pentru reabilitarea SCOLII VECHI,care trebuie sa devina MUZEU de arheologie si istorie nu SCOALA pentru elevi.