Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Beneficiarii ANL-urilor din Eforie au primit cheile de la casa (galerie foto)

ro

12 Nov, 2009 01:20 4284 Marime text
eforie.jpgPrimăria Eforie a dat, ieri, în folosinţă cele 60 de unităţi locative construite prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe

Un număr de 60 de tineri cu vârste până în 35 de ani şi familiile lor se vor muta, începând din această lună, în locuinţele noi construite prin ANL, în Eforie Nord.

Tinerii au fost convocaţi, ieri, de către primarul oraşului, Ion Ovidiu Brăiloiu, pentru a le fi înmânate cheile caselor şi pentru semnarea contractelor de închiriere a unităţilor locative. Tinerii din Eforie au răspuns cu entuziasm invitaţiei, fiind însoţiţi la întâlnirea cu reprezentanţii primăriei şi de rude.

„Mă bucur pentru că acum am unde să stau şi nu voi mai sta cu părinţii. Locuiesc şi muncesc în Eforie Nord", ne-a declarat Denis Gani, în vârstă de 30 de ani. Constantin Staicu, un alt beneficiar al acestui program, va locui alături de fratele său într-o garsonieră. „Am primit o garsonieră în care voi locui împreună cu fratele meu", a afirmat Constantin Staicu, în vârstă de 26 de ani. Postumia Irina Argetoianu-Oprea s-a declarat, de asemenea, încântată de faptul că este beneficiara unui apartament în blocurile nou-construite. „E super. Sunt căsătorită şi aveam mare nevoie de o locuinţă", a spus ea.

Investiţie de 70 de miliarde

Primarul Ovidiu Brăiloiu a precizat că proiectul construirii acestor locuinţe a fost iniţiat în 2004, dar că lucrările au fost demarate, după un blocaj administrativ, abia în 2007. Locuinţele ANL din Eforie Nord au fost definitivate în 2008, însă, potrivit edilului oraşului, nu au putut fi date în folosinţă mai repede întrucât compania furnizoare de electricitate a realizat postul de transformare cu întârziere. „În perioada 2008 - 2009, în urma nenumăratelor intervenţii la Enel, s-a reuşit realizarea postului de transformare", a declarat primarul Ovidiu Brăiloiu. Potrivit edilului, costurile de construire a celor patru blocuri de locuinţe se ridică la 70 de miliarde de lei vechi. El a precizat că aceste cheltuieli nu sunt deloc mari pentru un număr de 60 de unităţi locative şi că investiţia a fost realizată cu bani de la bugetul de stat, dar şi de la bugetul local. „Reţelele de alimentare a consumatorilor casnici şi cele de iluminat public au fost realizate de către Primărie", a precizat primarul Brăiloiu. Edilul le-a adresat tuturor beneficiarilor îndemnul şi rugămintea de a întreţine aşa cum se cuvine locuinţele pe care le-au primit în folosinţă.

Eduard Martin: „Locuinţele vor putea fi cumpărate la un preţ redus"

La eveniment a fost prezent şi deputatul PSD Eduard Martin, care le-a spus celor prezenţi că a iniţiat, alături de colegul său, senatorul Alexandru Mazăre, un proiect legislativ prin care locatarii vor avea posibilitatea să cumpere locuinţele repartizate. Avantajul ar fi că preţul va fi destul de redus, având în vedere faptul că valoarea locuinţei va reflecta costul real al construcţiei, suportat de stat, fără profitul inclus în preţ de dezvoltatorii de pe piaţa de specialitate.

Inaugurarea locuinţelor a fost însoţită şi de o slujbă religioasă susţinută de către doi preoţi, care se vor număra şi ei printre locatarii blocurilor ANL. Odată cu înmânarea cheilor de la casă, primarul Brăiloiu le-a oferit tinerilor şi o sticlă de şampanie pentru a sărbători cum se cuvine evenimentul.

Brăiloiu solicită modificarea Legii Energiei

La ora actuală, Primăria Eforie mai are în derulare un proiect de construire de locuinţe sociale, realizat în proporţie de 95%. Cele 121 de unităţi locative, situate lângă fosta fabrică de gheaţă din Eforie Sud, sunt aproape gata, însă aceeaşi problemă - costul ridicat al reţelei de medie tensiune - împiedică administraţia locală să le dea în folosinţă mai repede. Primarul Brăiloiu i-a adresat deputatului Martin rugămintea de a lupta în Parlament pentru modificarea Legii Energiei electrice, care obligă primăriile să realizeze reţelele de medie tensiune cu bani proprii şi apoi să le predea gratuit către Enel.

Primăria a demarat încă un proiect pentru realizarea de locuinţe sociale, în Eforie Sud, pe strada Alexandru Ioan Cuza, construite deocamdată în proporţie de 10%. De asemenea, alt proiect privind construirea a 72 de apartamente pe bulevardul Soarelui, din Eforie Sud, se afla pe masa Ministerului Dezvoltării, în aşteptarea finanţării.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • votanta 13 Nov, 2009 04:50 si eu am primit apartament si sunt foarte multumita. Arata forte bine si apartamentele si garsonierele. A fost o zi fericita pt multa lume. Toata lumea isi suna apropiatiii ca sa anunte ca au primit cheile. vom face un credit pe 20 de ani si le vom cumpara. Sper sa se mai faca si alte blocuri. Iar italienii de la RENEL isi bat joc de noi si de primarii. Baga niste recalculari de care nu te anunta, apoi vine si iti taie curentul si te pune sa plateste o garantie de cateva milioane ca ne mai faci si cica o primestie peste4 ani. D-nele de la CEC s-au saturat sa incaseze banii acestia necuveniti.