Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:16 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adamclisi, confiscat de PSD-isti

ro

02 Dec, 2009 02:09 1621 Marime text
Social-democraţii de la malul mării s-au gândit că cel mai potrivit loc pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României, dar şi a 1.900 de ani de la de la Bătălia de la Adamclisi, este chiar cel pe care este ridicat monumentul Tropaeum Traiani.

Şi nu oricum. Social-democraţii s-au mobilizat mai bine ca niciodată şi şi-au strâns, din toate colţurile judeţului, oameni care să facă act de prezenţă şi să-i ofere aspirantului la mandatul de preşedinte al ţării, Mircea Geoană, certitudinea că peste câteva zile câştigă alegerile.

Pesediştii s-au pregătit cum se cuvine pentru marele eveniment de ieri, cu atât mai mult cu cât acestora li s-au alăturat şi membri din PNL. De trei zile lucrează la amenajarea celor trei scene pe care organizatorii le-au pregătit pentru artiştii care au evoluat. Micii şi cârnaţii pregătiţi, dar mai ales vinul fiert, neapărat roşu, în spiritul culorii definitorii a partidului, au fost elementele ce au asigurat buna dispoziţie, precum şi participarea în număr cât mai mare a cetăţenilor. Chiar dacă e criză economică, pesediştii au găsit fonduri să invite cântăreţi de toate soiurile.

Manifestanţii i-au încurcat programul

Scena special amenajată pentru ca mai-marii din PSD şi PNL să poată fi auziţi de puhoiul de oameni adunaţi din judeţ a fost amplasată exact lângă monument. Chiar dacă iniţial se anunţase că echipa Geoană&Antonescu& Co va fi prezentă la Adamclisi la ora 16.30, în condiţiile evenimentelor neprevăzute de la Timişoara, prin care românii şi-au manifestat revolta faţă de semnarea pactului PSD - PNL, programul a suferit mici modificări. Astfel, liderii celor două partide au fost aşteptaţi de la 17.25 la 18.15, răstimp în care au ţinut veşnicele discursuri în faţa electoratului. Pesediştii au pregătit şi un foc de artificii, după care pe scena trei au evoluat, până în jurul orei 20.45, în ordine, Spitalul de Urgenţă, Costi Ioniţă & Andrea şi Andra.

„Ziua Naţională a României nu trebuie confiscată politic de nimeni", opina, ieri, prefectul judeţului, Claudiu Palaz. Numai că, în premieră pentru judeţul Constanţa, ziua de 1 Decembrie a fost marcată în nenumărate localităţi, conducerea CJC anunţând depuneri de coroane în Mircea Vodă, Mihail Kogălniceanu, Topraisar şi altele. Însă cea mai elocventă dovadă că PSD Constanţa nu putea rata o „investiţie" din bani publici fără a avea profit electoral o reprezintă evenimentul de la Adamclisi. Conform unui comunicat al Consiliului Judeţean Constanţa, din 27 noiembrie, marea petrecere de aici s-a organizat ca urmare a implicării CJC şi a Primăriei Adamclisi. „Consiliul Judeţean Constanţa împreună cu Primăria localităţii Adamclisi îi invită pe data de 1 decembrie pe toţi cetăţenii judeţului la Marea Adunare Populară de la Tropaeum Traiani, prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

Programul artistic va începe la ora 13.30 şi va fi susţinut de ansamblul Plaiuri Dobrogene, Viorica Macovei, Veta Biriş, trupa Provincialii, Spitalul de Urgenţă, Costi Ioniţă&Andrea, Andra etc". Interesul brusc al autorităţilor judeţene şi dorinţa de a finanţa acest eveniment generează suspiciune cu atât mai mult cu cât este pentru prima dată când CJC organizează o manifestare atât de amplă cu prilejul Zilei Naţionale a României.

România bunului simţ!?

Aşadar, dacă lumea a fost mobilizată şi atmosfera asigurată, de ce să nu profite şi candidatul PSD la prezidenţiale... că tot e pe banii altora? Petrecerea a fost în toi, lumea s-a distrat, iar la un moment dat şi-au făcut apariţia liderii cei mari. Pentru a discuta cu oamenii şi a se asigura că totul va decurge fără „surprize", conducerea PSD Constanţa şi-a trimis „solii", tandemul Mazăre - Constantinescu făcându-şi apariţia mult mai târziu.

Printre „beneficiarii" acestei manifestări organizate de CJC şi Primăria Adamclisi s-au aflat şi liberali. Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a ţinut să anunţe şi el, încă de luni seara, pe un post de televiziune local, că nu va rata mitingul electoral de la Adamclisi. Deşi, ca istoric, s-ar fi putut referi la evenimentele istorice ce se doreau a fi marcate acolo prin „Marea Adunare Populară". Desigur, printre liberali de seamă de la mal de mare a fost liderul judeţean, deputatul Gheorghe Dragomir, dar şi consilierul municipal PNL, Victor Manea. Întrebat dacă va striga „Geoană" sau va sta în preajma fostului său contracandidat de la locale, Radu Măzăre, Manea a fost vizibil deranjat. După o pauză, el a replicat cu diplomaţie: „Sunt răguşit, nu pot scanda". Cât priveşte potenţiala poziţionare a sa lângă liderul PSD Constanţa, răspunsul a fost „omis", însă mimica feţei a fost mai mult decât elocventă. Manea, alături de alţi liberali, au mari dificultăţi în a se alia cu pesediştii şi, colac peste pupăză, să mai şi voteze un candidat al PSD la prezidenţiale. Participarea lor la eveniment a fost şi mai stânjenitoare, având în vedere faptul că se ştia că preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu va veni. Dar dacă au acceptat, în unanimitate, să se alieze cu PSD, liberalii s-au văzut obligaţi să facă act de prezenţă... măcar de decor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • alex 02 Dec, 2009 11:55 ce nemernici suntetice vreti sa dem ca nu au fac bn psd-isti ca au fac asa cva..................au fac fosrte bn si din cate am auzit a fost foarte frumos/....mii de oameni au fost acolo