Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:57 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spatii improprii actului medical

ro

17 Oct, 2003 00:00 720 Marime text

Casa de Asigurari verifica activitatea medicilor de familie si a celor specialisti

"Scopurile acestor controale sunt: respectarea programului afisat de catre cadrele medicale, imbunatatirea calitativa a actului medical si verificarea actelor de asigurati apartinand pacientilor care au primit asistenta medicala", a declarat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila * La Navodari, pacientii erau obligati sa vina cu seringi pentru analize, iar Radiologia functiona intr-un spatiu impropriu

Doua echipe formate din reprezentanti ai Inspectiei Mediului si ai Serviciului de Audit din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta vor efectua, in perioada 15-30 a fiecarei luni, controale in randurile medicilor de familie si specialisti, atat din mediul urban, cat si din cel rural. "Scopurile acestor controale sunt: respectarea programului afisat de catre cadrele medicale, imbunatatirea calitativa a actului medical si verificarea actelor de asigurati apartinand pacientilor care au primit asistenta medicala", a declarat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila.Primele rezultate ale verificarilor efectuate de cele doua echipe au sosit in cursul zilei de ieri. Astfel, prima echipa de control s-a deplasat la fosta policlinica din Navodari, unde au fost constate o serie de nereguli. Astfel, s-au gasit mari deficiente in cadrul laboratorului acestei unitati sanitare.

Conditii improprii unui cabinet medical

"Pacientii erau obligati sa vina cu seringi pentru recoltarea probelor de sange. Cu toate ca acestea intra in costul analizelor, laboratorul nu le procurase", a mai explicat directorul Victorian Pastila. Tot aici, pretul analizelor si programul de lucru nu erau afisate. In ceea ce priveste Radiologia din cadrul fostei policlinici din Navodari, desi medicul era prezent si isi respecta programul, echipele de control, formate din reprezentanti ai Inspectiei Mediului si ai Serviciului de Audit din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, au constatat faptul ca activitatea se desfasura intr-un spatiu care nu corespundea din punct de vedere igienico-sanitar. "Alte nereguli nu s-au mai intalnit. Pacientii erau inregistrat asa cum trebuie, codul numeric personal era trecut si aveau si trimiteri de la medicul de familie, incadrandu-se in plafonul stabilit", a mai precizat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta.

Exemplu de urmat

Echipele formate din reprezentanti ai Inspectiei Mediului si ai Serviciului de Audit al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta au avut si o surpriza placuta. Deplasandu-se la un cabinet de medicina de familie, au constatat ca, desi era in afara programului, medicul continua sa consulte pacientii. "Medicul de acolo era inca prezent si acorda asistenta medicala cu toate ca era ora 10.30 si programul nu incepuse inca", a subliniat doctorul Victorian Pastila. Cea de-a doua echipa de control va efectua verificari in doua cabinete medicale de pediatrie si in alte sapte cabinete de medicina de familie din judet. Un alt control a vizat cele trei dispensare situate pe bulevardul Unirii din municipiul Constanta, unde activitatea era foarte aglomerata si nu au fost constatate nereguli. "Medicii erau prezenti la cabinete, conform programului afisat. Nu au fost deranjati de echipele de control pentru verificarea actelor deoarece aveau foarte multi pacienti care asteptau sa fie consultati", a mai adaugat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila. Toate aceste controale au fost demarate si pe fondul unor serii de reclamatii telefonice primite la Casa de Asigurari, conform carora unele cadre medicale nu respecta programul de activitate nici la sosire si nici la plecare.

Refuzuri de la decontare

Unui medic din Harsova Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta i-a refuzat decontarea unui numar de 170 de puncte (peste doua milioane de lei) deoarece in aceasta suma se incadrau pacienti care nu avusesera bilet de trimitere de la medicul de familie. "L-am avertizat pe medicul respectiv ca, in cazul in care se va repeta, ii va fi reziliat contractul", a precizat directorul Victorian Pastila. Un caz similar a fost descoperit si la un cabinet de dermatologie din Constanta, nou infiintat, insa medicul coordonator a avut o scuza. "I s-au anulat 150 de puncte - in jur de 1,8 milioane de lei - insa a fost prima oara cand medicul respectiv a efectuat o raportare si nu a stiut care este procedura. Ulterior, doctorita a fost chemata la sediul nostru si instruita, dar va fi urmarita si pe viitor", a explicat aceeasi sursa.

CNAS a fost informata

In cursul zilei de ieri, au fost transmise Casei Nationale de Asigurari de Sanatate datoriile unitatilor sanitare constantene pe anii 2002-2003, care nu se justifica in zilele de spitalizare efectuate. In aceasta situatie sunt unitatile sanitare din Medgidia, Mangalia si sanatoriile, suma restanta cumulata ridicandu-se la aproximativ 60 de miliarde de lei. "Intentia Casei Nationale este de a achita datoriile pe cei doi ani, astfel incat in anul financiar 2004 sa se plece cu datorii zero. Astfel, se va urmari modul in care directorii de spitale respecta contractul de manageriat", a conchis directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii