Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:03 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Familie distrusa de o boala necrutatoare

ro

30 Apr, 2004 00:00 1256 Marime text

Recurs la umanitate

F.D. are trei copii si sufera de hepatita cronic=E3 C * Tratamentul trebuia inceput in urma cu patru luni, dar analizele costa circa patru milioane de lei * Daca ar da acesti bani pe investigatii medicale, femeia nu ar mai avea cu ce sa isi hraneasca copiii * Din salariul de 4,2 milioane de lei femeia nu isi poate acoperi nici macar cheltuielile curente * Absolventa de studii superioare si angajata intr-o unitate bugetara, F.D. traieste in fiecare zi un adevarat cosmar * Gandul ca maine ar putea sa nu mai fie ii macina sufletul # Temerile femeii ar putea disparea doar daca semenii sai ar da dovada de umanitate si ar incerca sa puna capat acestei suferinte

Durerea unei mame cu trei copii care zilnic incearca sa gaseasca noi si noi modalitati de supravietuire este enorma atunci cand afla ca are o boala grava pe care nu si-o poate trata din cauza lipsei resurselor materiale. Fiecare zi este o lupta cu viata in care o persoana care trece prin asa ceva incearca sa-si injecteze o doza suficienta de optimist cat sa o ajute sa mearga mai departe. Aceste sentimente le incearca zilnic F.D. din Constanta. Femeia are 49 de ani, este absolventa a Facultatii de Filologie Bucuresti, actualmente bugetara, si are trei copii. Cel mai mic are varsta de zece ani, cel mijlociu 15 ani, iar cel mai mare, 17 ani. F.D. a fost casatorita pana in anul 1999, cand a divortat. De atunci femeia si-a intretinut singura cei trei copii. Veniturile familiei sunt extrem de mici, respectiv salariul de bugetar al mamei, care nu depaseste 4,2 milioane de lei, pensia alimentara in valoare de un milion de lei si alocatia universala pentru doi dintre copii. Chiar daca situatia din punct de vedere financiar nu era tocmai stralucita, familia era unita si greutatile erau trecute mai usor. Linistea familiei a fost spulberata in urma cu aproximativ un an. Prin urmare, un intelectual se afla in situatia de a alege intre a da de mancare copiilor si a-si face niste investigatii medicale care sa-i salveze viata. Alegerea este dureroasa si este firesc sa primeze cea dintai atunci cand este vorba de o mama devotata pentru care copiii sunt cel mai de pret bun din viata ei.

Diagnostic neasteptat

Nimic nu ii dadea de banuit femeii ca pana atunci viata ei si a familiei, care nu fusese una linistita, se putea inrautati si ca o boala nebanuita avea sa-i para ca totul se prabuseste in jurul ei. In luna iunie a anului trecut, F.D. a mers la doctor pentru un control de rutina. Femeia acuza dureri de spate si a decis sa faca niste analize pentru a afla cauza simptomelor pe care le avea. La analize femeii i-a iesit HCV-ul pozitiv. Asta inseamna hepatita virala cu virus C. Prin urmare, rezultatele analizelor au scos la iveala faptul ca femeia suferea de o boala destul de grea. De asemenea, TGP-ul (transaminazele) era 77 in iunie, iar in decembrie acesta a ajuns la 159. Normal, nivelul acestora nu trebuie sa depaseasca valoarea de 49. Aceasta boala poate fi tratata, dar sunt necesare anumite costuri. Este necesar un regim alimentar strict bazat pe fructe si legume, foarte multa liniste si, de asemenea, o serie de analize pe baza carora sa se poata incepe tratamentul. Analizele, care sunt extrem de importante, costa circa patru milioane de lei. Este vorba de biopsie pentru a vedea cat de afectat este ficatul, care costa 500.000 de lei, si o analiza prin care se stabileste incarcatura virala, care costa 3,6 milioane de lei. Aceste analize se trimit in Belgia si, in functie de rezultate, se stabileste tratamentul cu interferon, singurul eficient pentru stoparea evolutiei bolii.

Ingropata de datorii

Suma necesara analizelor nu este extrem de mare. Din pacate insa, F.D. nu dispune de acesti bani. Daca ar face analizele din salariul sau, pentru o luna cei trei copii nu ar mai avea ce manca. "Nu pot sa-mi las copiii flamanzi. Analizele ar fi trebuit sa le fac cel tarziu la inceputul acestui an. Boala evolueaza, iar eu sunt incapabila s=E3 fac ceva. Traiesc cu frica si mi-e teama ca la orice suparare pot da in ciroza sau chiar in cancer hepatic. Mi-e teama ca maine as putea sa nu mai fiu. Nu am pe nimeni care sa ma ajute. Singurul care ar putea sa-mi dea o mana de ajutor este fostul sot, dar lui nu-i pasa, ba chiar se bucura pentru ceea ce mi se intampla", marturiseste F.D. cu lacrimi in ochi. Supararile femeii nu se opresc aici, pentru ca datoriile au depasit puterea sa financiara. La intretinere datoria familiei este de 17 milioane, iar la lumina trebuie sa achite trei milioane pana pe data de 21 mai. Daca nu plateste aceasta suma, apartamentul modest in care locuiesc cei patru membri ai familiei F. va fi deconectat de la reteaua de alimentare cu energie electrica. In ceea ce priveste datoria la intretinere, femeia a primit somatie ca va fi actionata in judecata daca nu plateste datoria, motiv pentru care a trebuit sa faca cesiune de creante. Astfel, s-a stabilit o rata lunara de un milion de lei pentru a nu se trezi impreuna cu copiii in strada. Si in ceea ce priveste proprietarul apartamentului exista o problema. Locuinta apartine tatalui femeii, care a decedat. Desi F.D. este singurul mostenitor, potrivit prevederilor legale trebuie facuta succesiunea. Costul acestei operatiunii este de circa 15 milioane de lei. F.D. spune ca acest aspect nici nu poate fi pus in discutie si, la momentul actual, reprezinta cea mai mica problema. O solutie care sa mai rezolve problemele familiei era alocatia de sustinere pentru familia monoparentala. Plafonul maxim este depasit cu 200.000 de lei, motiv pentru care F.D. nu poate beneficia de asa ceva. Prin urmare, femeii i-a fost spulberata si aceasta ultima speranta. Solutia pentru iesirea din situatia de criza pare sa nu se arate pentru femeia disperata. Ea spera ca un suflet caritabil sa raspunda strigatului sau de disperare, disperarea unei mame tinere, cu trei copii, a carei viata ar putea fi curmata.

Ucigasul mut

Hepatita C a fost supranumita "ucigasul mut", intrucat exista milioane de purtatori ai virusului care nu au nici un simptom de boala. Noile terapii au facut posibila vindecarea a mai mult de jumatate dintre purtatorii cu boala activa, dar o mare parte a expertilor in boli hepatice isi pun intrebarea cati dintre purtatorii bolii ajung sa fie tratati. Circa 170 de milioane de indivizi, la nivel planetar, sunt infectati cu HCV si se estimeaza ca una din cinci persoane, avand boala activa, dezvolta ciroza hepatica daca nu se trateaza. Un studiu finalizat in acest an anunta ca mai mult de 60% dintre pacienti pot fi vindecati cu terapiile nou aparute. In urma cu doar cativa ani, doar 20% dintre pacientii tratati se vindecau. Infectia acuta cu virus hepatic C este de multe ori asimptomatica sau prezinta simptome nespecifice, de tip pseudogripal, motiv pentru care este dificil de diagnosticat. Daca ar fi diagnosticata in faza acuta si s-ar incepe tratarea ei cu interferon, ar scadea rata de cronicizare a infectiei. In absenta tratamentului, boala se cronicizeaza in 80% din cazuri. Tratamentul formei cronice de hepatita cu virus C se face cu interferon. In urma tratamentului, se constata remisiunea bolii pe o perioada lunga de timp, cu efecte benefice asupra supravietuirii. Sunt studii care au demonstrat ca mortalitatea pacientilor cu hepatita C este aceeasi cu a unui lot martor de aceeasi varsta. In concluzie, tratamentul cu interferon duce la stagnarea bolii si creste supravietuirea. Dezavantajele acestui tratament sunt costul ridicat al medicamentelor, eficienta relativ scazuta, doar 50-60% dintre pacienti raspunzand la tratament, si reactiile adverse cum ar fi simptome de gripa, cefalee, febra, oboseala, pierderea apetitului, greata, varsaturi, depresie. In timpul fazei acute a bolii, se recomanda repaus fizic, evitarea substantelor cu efect toxic asupra ficatului cum ar fi paracetamolul. Hepatita C se cronicizeaza intr-un procent de pana la 80%, unii dintre acesti pacienti dezvoltand in final ciroza hepatica. In aceste conditii, concluzia este clara. F.D. se teme pentru viata ei deoarece neinceperea tratamentului intr-un timp cat mai scurt ar putea avea urmari tragice. Mama a trei copii, femeia nu cere decat dreptul la viata si un dram de compasiune si umanitate din partea semenilor sai. Sansa acesteia de a-si vedea copiii mari si de a le face un viitor se afla in mana celor care ar putea sa faca un gest minim pentru a ajuta aceasta familie ajunsa la limita disperarii. Ajutorul ar fi nu numai pentru F.D., ci si pentru cei trei copii nevinovati, care traiesc cu teama ca pe neasteptate mama lor nu va mai fi, iar ei vor ramane fara nici un sprijin, in voia sortii. Putini sunt cei care ar putea sa nu se cutremure in fata unei astfel de perspective sumbre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii