Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:50 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adrian Radulescu, omagiat la Universitatea Ovidius (galerie foto)

ro

24 Mar, 2010 02:32 4764 Marime text
cap_4.jpg„Adrian Rădulescu nu este un zeu! A fost un om. Însă, un om minunat"

Sala Senatului Universităţii Ovdius a găzduit ieri, lucrările mesei rotunde dedicate personalităţii prof.univ.dr. Adrian Rădulescu, primul rector al instituţiei de învăţământ superior.

La evenimentul organizat de Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice au participat, pe lângă conducerea Universităţii şi Ştefania Rădulescu, soţia fostului rector, senatorul Gheorghe Dumitraşcu, Virgil Coman, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, Marioara Cojoc, Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dar şi Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului şi decan al facultăţii de Teologie de la Ovidius. În deschiderea lucrărilor, prof.univ.dr. Victor Ciupină, rectorul Universităţii Ovidius, a rostit câteva cuvinte despre cel care i-a fost predecesor la conducerea instituţiei de învăţământ superior. „Nevoia de profesorul Rădulescu este permanentă aici în Dobrogea, dar şi în ţară. Este adevărat, în astfel de momente, nevoia este şi mai mare. Profesorul Adrian Rădulescu a fost una dintre figurile luminoase ale zonei dintre Dunăre şi mare, deopotrivă om politic, şef de mare instituţie, şi aici mă refer la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, şef de şcoală. A fost un vizionar care a ţinut la dezvoltarea ştiinţei şi culturii, care şi-a dorit să ducă instituţia în care ne găsim pe o treaptă didactică ridicată. Dacă astăzi avem o universitate puternică, recunoscută, un rol esenţial îl are profesorul Rădulescu. A fost prefect al Constanţei o perioadă nu lungă, dar esenţială. În această perioadă, Universitatea Ovidius a putut dobândi aceste cămine frumoase pe care le avem acum, într-o zonă atât de frumoasă a oraşului, dar şi campusurile", a declarat prof.univ.dr. Victor Ciupină, rectorul Universităţii Ovidius.

ovidius_2.jpg„Un om minunat"

În cadrul întâlnirii a luat cuvântul şi fostul senator Gheorghe Dumitraşcu, care a rememorat întâmplări din bucata de drum al vieţii pe care a petrecut-o alături de profesorul Adrian Rădulescu. Şi-a început discursul spunând că nu trebuie să-l privim pe cel care a fost primul rector al Universităţii Ovidius ca pe un zeu. „Nu este un zeu! A fost un om. Însă, un om minunat", a spus Dumitraşcu. Acesta a remarcat faptul că „noi suntem în primul rând dobrogeni, şi apoi români. Pentru că românii consideră că totul începe de la ei, că înainte nu a fost nimic. Ştim să negăm trecutul. Numai că, astăzi dovedim că se poate şi altfel". Prof.univ.dr. Adrian Rădulescu a reprezentat un punct major de reper în evoluţia ştiinţei istorice româneşti şi în crearea tradiţiei universitare constănţene. Ctitor de instituţie şi formator de destine umane şi profesionale, prof.univ.dr. Adrian Rădulescu s-a născut în anul 1932 şi a deţinut importante funcţii administrative, drept recunoaştere a meritelor sale profesionale incontestabile: director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (1969 - 1990), rector al Universităţii „Ovidius" Constanţa (1990 - 1991), primar al municipiului Constanţa (1989 - 1990), prefect al judeţului Constanţa (mai 1990 - noiembrie 1991). La 5 mai 2000, a încetat din viaţă după o îndelungată suferinţă.

Specialist în istoria şi arheologia epocii greco- romane în Dobrogea, prof.univ.dr. Adrian Rădulescu s-a remarcat prin participarea la numeroase manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale şi prin publicarea de monografii, albume, studii şi articole.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii