Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:49 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marin „Babu a cheltuit noua miliarde pentru ecologizare, noi ne facem treaba cu trei"

ro

21 Mar, 2009 02:33 3144 Marime text

Laurentiu_Marin_11.jpgDirectorul DADL a afirmat că instituţia va trebui să acceseze, în perioada 2008 - 2013, nu mai puţin de 135 milioane de euro, destinaţi pentru reabilitarea plajelor şi falezelor 

Laurenţiu Marin, directorul Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, spune că a redus considerabil cheltuielile de ecologizare a plajelor, care vor fi gata pe 19 aprilie, aşa cum a cerut ministrul Turismului, Elena Udrea. Şeful instituţiei consideră că transferul plajelor la autorităţile locale ar însemna un câştig pentru DADL, pentru că „administrarea lor era păguboasă".   

Având în vedere faptul că s-au reziliat 41 din 46 de contracte, care sunt criteriile pe baza cărora înţelegerile cu ceilalţi cinci operatori au rămas în picioare?

Contractele celelalte erau vechi, încheiate iniţial de către Primăria Mangalia, în 1996 şi 1998, şi nu au nicio clauză de reziliere. Când s-au predat plajele către noi (n.r. DADL), am preluat şi aceste contracte, care au fost încheiate de Primăria municipiului Mangalia, pe o perioadă de 25 de ani. Erau contracte de concesiune cu nişte preţuri ridicole, de câţiva zeci de cenţi pe metru pătrat. Când le-am luat la puricat şi la scuturat, le-am găsit modalităţi de reziliere, însă se pot rezilia numai în instanţă. E o procedură de durată, care s-a pornit deja...

Romned a intentat DADL opt procese prin care cere anularea actului de reziliere. Câţi operatori au mai acţionat DADL în instanţă?
Am auzit şi eu asta, din diverse surse. Mi se pare normal, este dreptul lor constituţional. Nu ştiu, însă, câţi ne-au acţionat în instanţă. Probabil toţi.

S-a stabilit că plajele vor fi preluate de operatori. Cine se va ocupa de dotarea şi întreţinerea lor?
Va stabili ministerul o nouă hotărâre de guvern, care o va anula pe cea veche, prin care se vor clarifica toate aceste detalii. Se pare că noi ne vom ocupa de întreţinere până la un moment dat, deşi noi n-avem nici personalul necesar. Oricum, s-a lucrat cu terţi pentru că nu avem personalul care să se ocupe de plaje, iar acestea, cinci luni pe an, blocau activitatea instituţiei. Inspecţia, în loc să verifice surse de apă, poluare şi aşa mai departe, inspecta dacă au ăia umbrelele aliniate pe plajă, şezlonguri şi nu ştiu mai ce. E o prostie. Nu trebuiau să dea plajele în administrarea instituţiei noastre. Au spus că o să fie mulţi bani, când, de fapt, noi cheltuiam 50 de miliarde din banii noştri. Administrarea plajelor a fost păguboasă pentru DADL. Pentru că era o prevedere, jumătate din bani mergeau la bugetul de stat, jumătate intrau la noi, iar costurile erau suportate integral de instituţie (n.r. DADL). Puneam bani de la noi.

Laurentiu_Marin.jpgMinisterul Mediului a anunţat că se vor aloca fonduri importante pentru faleze. Câţi bani s-au alocat pentru reabilitarea lor?
Este vorba de POS (n.r. Plan Operaţional Sectorial) Mediu, Axa 5, Programul II, privind falezele, unde DADL este singura instituţie eligibilă pentru aceşti bani. Sunt vreo 135 de milioane de euro destinaţi plajelor şi falezelor, care vor fi absorbiţi în perioada 2008 - 2013, dar momentan nu s-a alocat niciun ban, pentru că nu s-au făcut cereri de finanţare. Se doreşte, momentan, refacerea masterplanului - realizat de o companie japoneză -, care a omis unele zone, cum este, de pildă, Mamaia de Nord, asta deşi acolo sunt nişte curenţi care erodează malul.


Aţi declarat că plajele vor fi gata la 19 aprilie. Vă veţi încadra în termen?
Da, ne încadrăm în termen. Vineri, din informaţiile noastre se termină ecologizarea în staţiunea Mamaia, iar acum se lucrează la Neptun. Pe zonele unde sunt probleme, am mai lăsat gardurile de protecţie, pentru că mai sunt furtuni şi astfel împiedicăm nisipul să fie dus în staţiune. Am mai contractat forţă de muncă, pentru că oamenii noştri nu sunt suficienţi. Oricum, costurile noastre sunt mult mai reduse. Dacă Babu a plătit, anul trecut, vreo nouă miliarde şi jumătate, anul acesta am alocat şapte, dar o să ne facem treaba cu trei miliarde. Aşa sunt estimate lucrările, pentru că ne-am organizat bine. Am lucrat în mare parte cu oamenii noştri şi cu utilajele noastre. În această activitate am implicat un efectiv de 60 de muncitori şi un număr suficient de vole şi buldoexcavatoare.

Când vor fi încredinţate plajele operatorilor spaţiilor de cazare şi care va fi procedura?
Depinde tot de hotărârea ce va fi dată de minister, care va apărea în curând. Ca idee generală, gândirea ministerului este de a separa plajele turistice de plajele neturistice şi de lucrările hidrotehnice. Plajele turistice se duc la autorităţile locale din zonele respective, plajele neturistice - la Consiliul Judeţean, lucrările hidrotehnice - la DADL, ceea ce ni se pare normal. E cel mai bine.

Ce va însemna pentru DADL trecerea plajelor în administrarea autorităţilor locale, având în vedere că sunt mari şanse ca această propunere să se materializeze într-o lege?
O uşurare. Nu va însemna clar o reducere a veniturilor, ci dimpotrivă, pentru că noi pierdeam bani.

{mos_ri:Laurenţiu Marin}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii