Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Matei isi doreste inca patru ani de abuzuri la Primaria Navodari

ro

04 Jun, 2004 00:00 3797 Marime text

Manevrele si abuzurile ies la iveala la sfarsitul mandatelor

Functionarii din cadrul Primariei Navodari rup tacerea * O serie de abuzuri grave observate de-a lungul timpului de acesti functionari sunt atribuite actualului viceprimar Nicolae Matei * Contrar afirmatiilor sale facute publice in ultima conferinta de presa de saptamana aceasta, abuzurile sunt confirmate de angajatii primariei * Afaceri si manevre efectuate cu mijlocirea si implicarea directa ori a lui Matei, ori a apropiatilor acestuia din primarie fac subiectul multor nemultumiri * Aceste chestiuni au ajuns inclusiv la urechea prefectului Constantei, dar fara nici un rezultat concret * Viorica Mirea, functionar public la Primaria Navodari, a fost prima care a luat atitudine impotriva viceprimarului Matei, dar si cea care a suferit repercusiuni tragice

O serie de noi acuze la adresa actualului viceprimar al orasului Navodari, si totodata unul dintre multii candidati la functia de primar al acestui oras, au fost facute publice recent de catre unii functionari ai acestei primarii, subordonati ai lui Nicolae Matei. Daca ar fi sa se ia in considerare valabilitatea acestor acuze, ar insemna ca omul nostru a fost si va fi incompatibil cu functia de vice, dar mai ales de primar al orasului Navodari. Expunandu-le succint in randurile care urmeaza, afirmatiile facute de functionarul Primariei Navodari sunt de o greutate de luat in consideratie. Nicolae Matei este, pe langa multe altele, si asociat unic la societatea comerciala "Top Vision" SRL, firma prin care se suspecteaza ca s-ar face spalari de bani. Intr-un memoriu adresat redactiei noastre, Viorica Mirea face cunoscut faptul ca, SC "Electricclass" SRL, condusa de un anume Catana Marcel - firma care, in opinia functionarei, nu este autorizata de Conel pentru a presta servicii de iluminat public -, Matei ii vinde materiale electrice pe care le trece prin firma sa, "Top Vision". Acestea sunt destinate pentru iluminatul stradal. Toate aceste materiale au fost platite din bugetul Primariei Navodari, inclusiv intretinerea iluminatului public, care in anul 2003 s-a ridicat la peste 2 miliarde de lei. Fiecare contract cu aceasta firma avea o valoare cuprinsa intre 50 si 70 de milioane de lei. In luna iulie 2003, s-a incheiat din nou un contract cu "Electricclass" SRL de catre staff-ul societatii "Top Vision", contract care depasea suma de 70 de milioane de lei. Exista informatii conform carora in spatele firmei "Electricclass" ar sta tot Matei, iar Marcel Catana nu ar fi decat un simplu paravan. Sotia lui Catana este angajata la SC "Legmas" SA, unde Matei si sotia sa detin majoritatea actiunilor.

Fier vechi reconditionat si vandut ca nou

Un alt aspect semnalat se refera la faptul ca pentru parcarea construita de Primaria Navodari s-a folosit teava metalica procurata de SC "Eucass" SRL, teava pe care societatea mentionata ar fi reconditionat-o dintr-un depozit de fier vechi. Astfel, bugetul primariei s-a mai saracit cu 600 de milioane de lei, bani achitati contra serviciilor prestate de firma amintita pentru lucrari facute din materiale recuperate de le fier vechi. In urma cu trei ani, Matei, in calitate de administrator al SC "Legmas", a incercat sa vanda societatii "Ecoterm" din Navodari valvule reconditionate pentru sistemul energetic al orasului. Sesizandu-se ca era vorba de vane si valvule reconditionate, care ar fi putut pune sistemul energetic al orasului in pericol daca erau montate, oferta lui Matei a fost respinsa. Nu cu mult timp in urma, acelasi candidat la scaunul de primar, Nicolae Matei, a cumparat de la un cetatean italian o portiune din conducta de agent termic care ducea spre Combinatul Petrochimic Navodari, dupa care a revandut-o la COMAT Constanta. Nimic anormal pana aici, dar ce surprinde este pretul. Doua magistrale a cate 2020 metri de conducta le-a vandut cu 2 miliarde de lei. Curiozitatea lantului economic inventat de Matei este ca, dupa aceea, conducta a fost din nou cumparata de la acelasi COMAT de Primaria Navodari ca fier vechi. Destinatia tevii era pentru lucrari in oras. Surprinde din nou suma de achizitionare, care pentru aceeasi teava era de 2,6 miliarde de lei, suma care a fost achitata in rate. Se pare ca facturile de cumparare poarta semnatura lui Matei. De ce a bagat Matei 600.000.000 lei in conturile COMAT-ului nu se stie.Exista documente care atesta ca, in septembrie 2003, Matei era asociat unic in societatea "Top Vision". Pentru a putea ramane in functia de primar, acesta a cesionat actiunile societatilor care-i apartin. Un alt "partener de afaceri" al lui Matei este primarul localitatii Istria, Enache Perifan. In anul 2002, Matei a reusit sa ia in arenda de la Perifan o suprafata de teren agricol de aproximativ 100 de hectare. Terenul a fost muncit de oamenii din Istria, iar veniturile ar fi fost impartite intre cei doi. Au existat nenumarate nemultumiri cu privire la aceasta asociere, iar Perifan Enache a facut obiectul mai multor plangeri care au ajuns in paginile ziarului nostru.

Prefectura tace malc

Toate aceste aspecte, la care se adauga si alte asemenea chestiuni, de data aceasta legate de felul in care au fost facute "miscarile" cu terenurile din districtul Navodari, au ajuns si pe biroul prefectului Gheorghe Martin. In reclamatia cu nr.1541/L/25.07.2003, Viorica Mirea, in calitatea sa de functionar al Primariei Navodari, compartimentul agricol, face cunoscute o serie de abuzuri facute de catre oamenii lui Matei si cu girul acestuia din urma. Este vorba despre Mariana Chioncel, omul de baza al vicelui Matei. Mirea sesizeaza faptul ca, facand parte din Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor conform Legii 18/1991 si din Comisia pentru atribuirea de terenuri in baza Legii 10/2001, Mariana Chioncel s-ar fi ocupat de transferuri de terenuri din extravilanul orasului Medgidia in intravilanul orasului Navodari. Petitionara a adus in atentia prefectului cazul Mariei Sima (soacra Marianei Chioncel), care a fost pusa in posesie cu un hectar in Navodari, in urma schimbului obtinandu-se titlul de proprietate cu nr.23180/702/15.11.2000. De remarcat este faptul ca obiceiul instituit in primarie era ca doar cei cu relatii si pile sa beneficieze de tratamente preferentiale, ceilalti fiind lasati sa astepte. Este cazul a numerosi mostenitori de terenuri care au fost lasati sa astepte o vesnicie si carora in permanenta li se spunea ca nu mai existau terenuri de restituit. De exemplu, cazurile mostenitorilor familiilor Iulius si Dobrita etc. Reclamatii vizand cele de mai sus au fost depuse in registrul de reclamatii si sesizari al primariei. Totodata, Mirea sesizeaza faptul ca un anume Nicolae Serban, un pensionar iesit la pensie de la OCOT, care a fost angajat la Primaria Navodari, este omul care are evidenta tuturor terenurilor disponibile si existente in districtul Navodari. Cu toate ca acesta ar avea autorizatia suspendata de aproximativ un an de zile, schitele de cadastru ale acestor terenuri ar fi fost intocmite in proportie de 70 la suta numai de el. Serban este de multa vreme in gratiile vicelui Matei. Acelasi Serban, cu toate ca oficial ar locui in orasul Constanta, ar fi intrat in posesia a numeroase terenuri din Navodari, in timp ce locuitorilor orasului li se refuza acest drept.

Insulta si intimidarea, armele lui Matei, subiect de dosar penal

Ca repercusiuni la atitudinea contrara fata de directiile trasate de vicele Matei, Viorica Mirea a avut mult de suferit. Aceasta a fost sechestrata, insultata si lovita de Matei, chiar in incinta Primariei Navodari. In acest caz de suprimare psihica a oponentilor sai, Matei face subiectul dosarului penal nr.576/2001, fiind cercetat pentru savarsirea infractiunilor prevazute la articolele 180, 193, 205, 206 din Codul Penal. In ultima instanta, depozitia Vioricai Mirea, expusa in acest material nu face altceva decat sa deschida "Cutia Pandorei" in cazul Navodari (cu toate ca s-a mai incercat, fara succes, acest lucru), singurii care vor putea sa limpezeasca apele in acest caz fiind doar oamenii legii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii