Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:14 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politistul Ciolpan „Puteam sa fugim in timpul perchezitiilor" (galerie foto)

ro

30 Jun, 2009 22:12 4351 Marime text

cap_1.jpgPropunerea de arestare va fi rejudecată de Tribunalul Constanţa, cu suspecţii în stare de libertate

„Vrem să fim judecaţi în stare de libertate. Noi nu vrem să ne sustragem anchetei. Am avut posibilitatea să fugim încă de când se făceau percheziţiile, dacă am fi vrut acest lucru, colegii de la DGA au achiesat la această poziţie". 

Acestea au fost ultimele cuvinte ale agentului Paul Mihai Ciolpan, înainte ca instanţa să se retragă pentru deliberări. Fie că au fost sensibilizaţi de aceste ultime cuvinte, fie că pledoariile avocaţilor apărării, care au durat, în total, aproximativ patru ore, şi-au făcut efectul, cert este că instanţa a decis eliberarea tuturor arestaţilor. Curtea de Apel Constanţa a decis, ieri, punerea în libertate a suspecţilor aflaţi în detenţie şi rejudecarea propunerii de arestare formulate de procurorii constănţeni. Gigi Cristian Ruşescu, Daniel Andrei Mircea, Elvin Cadîr, Dumitru Iulian Maxim, Enis Vuap, Andrei Bogdan Călugăru, Cosmin Cristian, Paul Mihai Ciolpan, Marius Ivan, Cristina Gherlan, Cristian Nazarovici, dar şi Gigel Budur, Alin Bogdan Drughe şi George Guliu au fost eliberaţi, ieri, din Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Astfel, dosarul se va întoarce la Tribunalul Constanţa, unde procesul se va relua în zilele următoare. Sălile şi holurile Palatului de Justiţie s-au dovedit neîncăpătoare, ieri, pentru mulţimea de oameni care au venit să-i vadă şi să-i susţină pe cei 11 subofiţeri ai Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, arestaţi pentru fapte de corupţie. De la primele ore ale dimineţii, rudele şi prietenii agenţilor arestaţi, dar şi cei ai celor trei civili închişi alături de ei, au venit să asiste la judecarea recursurilor, în şedinţă publică. Planificat pentru ora 10.00, procesul a început cu o întârziere de aproape jumătate de oră, iar dezbaterile s-au încheiat în jurul orei 14.00. În scurtul interval de când a fost deschisă sala şi până la intrarea completului de judecată, au fost aduşi şi cei 14 arestaţi, din care 11 sunt subofiţeri ai Poliţiei Rutiere. Înghesuiţi în boxa arestaţilor, poliţiştii şi-au salutat familiile, iubitele, prietenii care au venit să-i vadă şi să-i susţină. După ce au intrat judecătorii în sală, preşedintele completului i-a întrebat, pe fiecare în parte, dacă îşi menţin recursul şi dacă au declaraţii de dat în faţa magistraţilor. Rând pe rând, Gigi Cristian Ruşescu, Daniel Andrei Mircea şi Paul Mihai Ciolpan au fost de acord să dea scurte declaraţii, în care au precizat că-şi menţin depoziţiile date anterior şi că acuzaţiile care li se aduc au fost formulate la modul generic, astfel că ei nici nu pot să-şi dea seama de faptele care li se impută, pentru a-şi putea clădi apărarea. Declaraţii similare au dat şi ceilalţi acuzaţi, referitor la faptele care li se reţin în sarcină.

politisti_2.jpgArestare fără probe

Primul care a luat cuvântul a fost avocatul Apostol Armeanu, care a pledat pentru eliberarea lui Mircea, Ruşescu şi Ciolpan, cei trei clienţi pe care îi apăra. „Recunosc că pun concluzii cu mâhnire şi cu teamă, pentru că devin din ce în ce mai conştient că maniera în care s-a procedat în această cauză ne poate afecta pe fiecare din noi foarte grav", a spus avocatul. În continuare, acesta a argumentat că întreaga istorie a omenirii este plină de idei generoase în numele cărora au fost comise fapte abominabile, lupta anticorupţie fiind una dintre acestea. „Însă această luptă trebuie dusă pe tărâmuri legale, dincolo de abuzuri", a precizat apărătorul. Mai mult, acesta a susţinut că „nicăieri, din niciun act al procurorului nu rezultă dacă şi cine a cerut, pretins sau primit mită şi care este cuantumul foloaselor necuvenite primite". Apărarea a susţinut că singura probă existentă la dosar împotriva suspecţilor sunt acele interceptări telefonice, acestea nefiind susţinute de alte probe, respectiv, documente sau martori. „Se cere arestarea lor pentru infracţiuni pentru care nu există un minim de probator". Totodată, apărarea a acuzat prima instanţă care a analizat cazul şi a dispus arestarea că „s-a mulţumit să preia aproape «copy/paste» din propunerea de arestare, apoi a zis câteva cuvinte că suspecţii reprezintă un pericol social fiind poliţiştii şi că ar fi influenţat procesul penal, chiar dacă nu în baza acestor temeiuri s-a decis arestarea". Avocatul Armeanu a subliniat că, deşi poliţiştii erau urmăriţi încă din februarie, abia acum, în iunie, s-a constatat că ei reprezintă un pericol public, în contextul în care, până la sfârşitul săptămânii trecute, ei erau pe străzi, asigurând ordinea publică. „Mi se pare grav, exagerat, dincolo de ceea ce legea prevede ca fiind un pericol public". La rândul său, avocatul Ştefan Roman, care îl apără pe Andrei Daniel Mircea, a afirmat, printre altele, că „dacă aceasta este corupţia care există în Poliţia Română, atunci stăm bine", făcând referire, printre altele, şi la lipsa probatoriului în cauză.

Hotărâri din anii '50

În ceea ce-i priveşte pe poliţistul Elvin Cadîr şi pe civilul George Guliu, avocatul acestora, Ioana Focşa, a spus că „cel care a redactat propunerea de arestare preventivă cred că s-a inspirat din hotărârile din anii '50, căci vorbeşte despre «destabilizarea ordinii de stat» şi altele asemenătoare". Avocata a mai afirmat că, în 2009, nu se mai poate vorbi despre o persoană turnătoare, infiltrată, ci de un „telefon turnător", subliniind că acesta putea fi folosit de oricine. Ulterior, şi ceilalţi avocaţi au prezentat concluzii similare şi au vorbit despre o încălcare a dreptului la un proces echitabil, din moment ce doar pentru o parte din cei 39 de suspecţi s-a propus arestarea preventivă, iar faţă de restul nu s-a luat nicio măsură preventivă, deşi acuzaţiile şi probele erau aceleaşi pentru toţi. Foarte interesantă a fost situaţia agentului Cristian Nazarovici, pentru care, potrivit avocatului Cătălin Filişan, procurorii au cerut arestarea, dar, în propunere, numele lui nu este menţionat decât la început şi la sfârşit, fără o minimă descriere a faptelor pe care se presupune că le-ar fi săvârşit. „În cuprinsul propunerii de arestare preventivă nu există nicio trimitere la Nazarovici", a pledat avocatul, afirmând că, astfel, „s-a atins apogeul în ceea ce priveşte formele fără fond". Totodată, avocatul a vorbit despre un „atac virulent prin mass-media", prin intermediul căruia s-au stabilit deja persoanele vinovate şi faptele pe care le-ar fi săvârşit, prezumţia de nevinovăţie fiind încălcată. Sorin Calafus, avocatul Cristinei Gherlan, a afirmat despre procurori şi propunerea de arestare în sine: „Mă mir că n-au zis şi alte infracţiuni, viol sau profanare de morminte!". Nu în ultimul rând, avocatul Sorin Calaigii, care îl reprezintă pe Marius Ivan, a amintit despre multiplele sensuri ale cuvintelor în limba română. „Să nu uităm despre caracterul balcanic al românilor şi al cuvintelor pe care aceştia le folosesc", a conchis avocatul.

Luarea de mită, la ordinea zilei

În ultimul cuvânt, Paul Mihai Ciolpan, unul dintre poliţiştii arestaţi, a afirmat că, de mai multe luni, lucrătorii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa nu au voie să sancţioneze şoferii contravenienţi, vizaţi fiind pietonii. Şoferii puteau primi doar un avertisment verbal. Mai mult, poliţistul a afirmat că „luarea de mită este la ordinea zilei în Poliţia Rutieră: din 20 de contravenienţi, cel puţin 15 oferă bani. Depinde doar de tine dacă eşti suficient de tare să refuzi sau nu". Înainte de a fi escortat afară din sala de judecată, Ciolpan a adăugat că ei nu vor să se sustragă urmăririi penale şi că ar fi avut ocazia să fugă în timpul percheziţiilor, dar au preferat să stea şi să vadă ce acuzaţii li se aduc. Instanţa s-a retras pentru deliberări, timp în care suspecţii au fost duşi înapoi în arestul IPJ. După aproximativ două ore, Curtea de Apel a admis recursurile şi a decis eliberarea celor 14 acuzaţi, propunerea procurorilor de luare a măsurii arestării preventive faţă de aceştia urmând să se judece din nou, la Tribunalul Constanţa. Prezenţi în sală la citirea sentinţei au fost toate rudele şi toţi prietenii poliţiştilor şi civililor anchetaţi, alături de avocaţi. La auzul veştii, sala a izbucnit într-un ropot de aplauze. Ieri seară, cei 14 au fost eliberaţi din arestul IPJ Constanţa.

{mos_ri:Ciolpan}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii