Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:13 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politistul beat care a ucis un om, eliberat de instanta

ro

20 Jun, 2009 01:57 1363 Marime text

cap_1.jpgJudecătorii au apreciat că nu reprezintă un pericol public

Cu o alcoolemie de 2,15 la mie, aflat în timpul serviciului, în uniformă, dar fără să se fi prezentat să-şi ia în primire tura, fostul poliţist Norel Nicolae Munteanu, de 40 de ani, este cercetat în libertate. Două instanţe, respectiv Judecătoria Constanţa şi Tribunalul Constanţa, au considerat că fostul agent al Secţiei 2 de Poliţie, cercetat pentru ucidere din culpă şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, nu reprezintă un pericol public. 

Mai exact, judecătorii au apreciat că, în cazul lui Munteanu, nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 148, lit. f din Codul de procedură penală. Cu alte cuvinte, aceştia au stabilit că nu „există probe că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică". Potrivit declaraţiilor judecătorului Ciprian Coadă, vicepreşedintele Tribunalului Constanţa şi purtătorul de cuvânt al instanţei, completele care au analizat cazul au avut în vedere faptul că Norel Nicolae Munteanu a avut o conduită sinceră, a recunoscut şi a regretat fapta şi nu a fugit de la locul accidentului. Iar asta, în contextul în care poliţistul se afla în timpul serviciului, cu o alcoolemie de 2,15 la mie, aproape de coma alcoolică. Întrebat dacă aceste aspecte nu au cântărit deloc în ochii judecătorilor, vicepreşedintele Tribunalului Constanţa a precizat că în analizarea propunerii de arestare preventivă nu a cântărit faptul că suspectul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.  „Au mai existat situaţii similare, în care suspecţii faptei de ucidere din culpă să fi fost şi băuţi în momentul producerii accidentului, însă nici atunci nu s-a dispus arestarea preventivă, dacă aceştia nu au fugit de la locul accidentului şi nici nu au încercat să se sustragă anchetei", a menţionat judecătorul Coadă. Totodată, acesta a precizat că justiţia este aceeaşi pentru toată lumea, chiar dacă suspectul este un poliţist sau un simplu cetăţean. Nu în ultimul rând, acesta a spus că mai multe detalii legate de considerentele avute în vedere de instanţă pentru lăsarea în libertate a suspectului se vor regăsi în motivare, act ce va fi redactat în zilele următoare.

material_politist_coada_ciprian_01.jpgNu poate pleca din ţară

Între timp, fostul agent al Secţiei 2 a fost pus în libertate, având interdicţia de a părăsi ţara în următoarele 30 de zile. Iar asta, în condiţiile în care, potrivit declaraţiilor comisarului şef Adrian Rapotan, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Norel Nicolae Munteanu era cunoscut ca având anumite probleme, nu numai de conduită, dar şi în privinţa consumului de alcool. De-a lungul timpului, dar mai ales în ultimul an, acesta a fost sancţionat de mai multe ori pentru abateri disciplinare, iar sancţiunile au mers de la mustrare scrisă la diminuare salarială şi chiar la amânarea în grad. Pentru 2008, poliţistul primise calificativul nesatisfăcător, pentru activitatea depusă în cadrul IPJ Constanţa, iar pentru prima jumătate a anului în curs, rezultatul era acelaşi. În aceste condiţii, potrivit comisarului şef Rapotan, la sfârşitul acestui an oricum ar fi fost dat afară din poliţie. Însă, toate acestea nu au contat în ochii instanţei. Şi nu a contat nici faptul că, în seara producerii accidentului în urma căruia şi-a pierdut viaţa un om, poliţistul era beat mort, având o alcoolemie de 1,12 mg/l în aerul pur expirat şi, respectiv, 2,15 la mie în sânge. Sau că tura lui începuse deja de 20 de minute atunci când s-a produs impactul cu pietonul, dar că poliţistul nu ajunsese să-şi ia în primire atribuţiile, astfel că fusese trecut „absent nemotivat". Întrebat dacă este de părere că poliţistul se îndrepta spre secţie când l-a lovit pe pietonul care circula pe carosabil, comisarul şef Rapotan a răspuns: „la cât era de băut, cred că nici el nu mai ştia unde mergea". Dar, desigur, nici asta nu a contat în ochii judecătorilor. Noroc că fostul poliţist Norel Munteanu a avut o atitudine sinceră. Şi, mai ales, mare noroc că n-a fugit de la locul accidentului.

{mos_ri:Nicolae Munteanu,politist beat}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii