Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:08 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petrica Iordache avea probleme financiare

ro

27 Nov, 2007 00:00 2328 Marime text
1196106438.jpg

Fabrica de BCA era inglodata in datorii, iar tipografia Muntenia nu reusea sa-si recupereze banii

Mostenitorii lui Petrica Iordache, aflati intr-o situatie financiara destul de incurcata, incearca sa isi recupereze creantele. In luna octombrie, Tipografia HIG Muntenia SRL, la care acesta detinea 50% din actiuni, a dat in judecata CN Imprimeria Nationala SA, pentru recuperarea a peste 700 de milioane de lei vechi. Actiunea in instanta a fost introdusa pe 24 octombrie 2007. Reclamanta solicita, in cuprinsul cererii de chemare in judecata, ca parata sa fie obligata la plata sumelor pe care i le datoreaza. Este vorba, in primul rand, de valoarea de 49.324 de lei, reprezentand suma nedatorata, dar incasata de parata fara just temei prin decontarea filei cec predata acesteia cu titlu de garantie pentru tiparirea formularelor cu regim special personalizate. HIG Muntenia, solicita, de asemenea, suma de 3.546 lei, reprezentand dobanda legala aferenta sumei mentionate mai sus, dobanda calculata de la data incasarii nejustificate si pana la data introducerii actiunii in justitie. Plata dobanzii este solicitata in continuare pana la data achitarii debitului. Totodata, in opinia reclamantei, Imprimeria Nationala ii datoreaza suma de 16.394 lei, reprezentand contravaloarea facturii emise ca urmare a tiparirii revistei Infovoiaj Iarna 2004 - 2005. Tipografia mai solicita, de asemenea, suma de 1.157 lei, reperezentand dobanda legala a sumei mentionate mai sus, precum si cheltuieli de judecata in valoare de 2.661 lei. In fapt, se arata in cuprinsul cererii de chemare in judecata, la data de 20 ianuarie 2005, Imprimeria Nationala a transmis prin fax Contractul nr 49/27.01.2005, solicitand ca HIG Muntenia sa-i tipareasca 1.200.000 de tichete razuibile. Contractul cuprindea clauze cu privire la tiraj, materialul ce trebuie utilizat, formatul si tiparul lucrarii. "Parata impunea ca termen de executare imediat, iar societatea noastra, considerand contractul perfect, a procedat la executarea acestuia", precizeaza reclamanta. Tichetele au fost executate cu respectarea clauzelor impuse, conform tiparului inaintat de Imprimeria Nationala, avand aplicata pe caseta mentiunea "bun de tipar", si au fost predate la locul indicat in contract.

Imprimeria Nationala a "furat" garantia depusa de Muntenia

Marfa a fost transportata la Bucuresti in baza avizelor de insotire a marfii si a declaratiilor de conformitate. Predarea - primirea a avut loc la sediul paratei, pe baza de procese-verbale semnate de delegatii ambelor parti. In acestea se arata ca marfa corespunde din punct de vedere al cantitatii si calitatii. Reprezentantul Imprimeriei Nationale a certificat, sub semnatura si stampila, declaratiile de conformitate. Dupa aproximativ sase luni insa, parata a inaintat HIG Muntenia o adresa prin care ii comunica, fara a aduce nici un fel de dovada, ca un numar de 365.000 de tichete nu corespund din punct de vedere calitativ. Or, arata reclamanta, in cazul in care ar fi constatat nereguli, parata avea obligatia de a le sesiza cu ocazia predarii. In ceea ce priveste neconformitatile constatate ulterior, era obligata sa formuleze cereri de actiuni corective insotite de probe, iar executantul avea obligatia de a inlatura deficientele in termenul pe care partile urmau sa-l stabileasca de comun acord. In loc de asta, imprimeria, prin aceeasi adresa, a informat sec ca a procedat la retiparirea tichetelor respective la alta tipografie, la care a comandat si o cantitate suplimentara, de 150.000 de bucati. Conducerea HIG Muntenia s-a revoltat fata de o astfel de decizie, aratand ca parata ar fi putut sa se adreseze altei tipografii numai in cazul in care "societatea noastra ar fi refuzat remedierea deficientelor". Dupa doi ani de la data predarii, in 2007, Imprimeria Nationala a emis o factura in valoare de 28.559 lei, reprezentand contravaloarea lucrarii neconforme, fara a da insa nicio explicatie din care sa rezulte modalitatea prin care a stabilit aceasta suma. Totodata, a eliberat o a doua factura, in valoare de 20.766 lei, reprezentand contravaloarea prejudiciilor cauzate de lucrarea tiparita eronat, fara a preciza insa obiectul lucrarii la care se refera, in ce consta eroarea si modul in care a cuantificat daunele-interese. Contravaloarea celor doua facturi a fost decontata de catre parata la data de 6 martie 2007, prin utilizarea filei cec ce fusese predata acesteia in baza procesului-verbal de predare-primire, din cuprinsul caruia rezulta explicit ca acest instrument de plata reprezinta garantia pentru tiparirea formularelor cu regim special personalizate si nu putea fi decontata decat strict scopului si obiectului pentru care partile convenisera.

Revista Infovoiaj, tiparita gratis de firma lui Iordache

Si aceasta nu a fost singura lovitura primita de firma la care Iordache detinea 50% din actiuni. Pe data de 20.10.2004, aceeasi Imprimerie Nationala transmisese prin fax o comanda prin care solicita tiparirea, in regim de urgenta, a 100.000 de exemplare a Revistei Infovoiaj Iarna 2004-2005. Lucrarea a fost executata intocmai, cu respectarea conditiilor impuse prin comanda. Marfa a fost transportata la depozitul indicat de parata, unde au fost depuse 98.400 de exemplare ale revistei. Fiecare lot a fost receptionat de delegatul paratului. Si in acest caz, dupa doi ani de la data la care avusese loc predarea-primirea, fara ca in acest interval sa se fi primit vreo reclamatie, Imprimeria Nationala a remis HIG Muntenia o adresa prin care aducea la cunostinta ca in depozitul respectiv se afla 22.700 de reviste care nu sunt conforme. Nici de aceasta data nu se precizeaza insa in ce consta neconformitatea. In cuprinsul cererii de chemare in judecata, tipografia acuza Imprimeria Nationala ca aceasta nu a reusit sa vanda la timp toate exemplarele revistei, asa ca, dupa doi ani, a gasit o modalitate de a imputa HIG Muntenia numerele ramase, care logic, nu mai erau de actualitate. La data de 27 martie 2007, tipografia a emis o factura in valoare de 16.393 lei, pe care a inaintat-o spre decontare. In comanda data de imprimerie se mentiona ca decontarea se va face in termen de 10 zile de la emiterea facturii. Aceasta din urma a fost primita de catre parata, inregistrata ca atare la registratura, dar pe data de 10 aprilie 2007, dupa expirarea scadentei, parata a restituit factura, precizand ca valoarea este nejustificata, dar fara a indica motivele. In concluzie, Imprimeria Nationala a emis doua facturi pe care HIG Muntenia nu le datora, si a incasat abuziv fila cec depusa drept garantie. Din cele relatate anterior reiese, fara dubiu, ca Petrica Iordache avea probleme financiare. Doua dintre principalele firme la care acesta era actionar nu producea bani. SC Eco Block SA, firma de BCA, datora peste 18,5 miliarde de lei, iar Tipografia Muntenia nu reusea sa-si recupereze debitele. In acest context, afirmatia facuta de cunoscuti, aceea ca omul de afaceri reusise sa se redreseze financiar cu putin timp inainte de moartea sa, pare cat se poate de reala.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii