Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pensionarii „de aur" ai Constanţei Cât avea procurorul Uzun când a ieşit la pensie (documente)

ro

28 Jun, 2011 00:00 12644 Marime text
Uzun_Uzun_Dumitru2.jpgPotrivit declaraţiei de avere completată la sfârşitul anului trecut, fostul procuror Dumitru Uzun avea la momentul pensionării din DIICOT Constanţa şapte terenuri, dintre care patru în Constanţa şi trei în Tulcea

Magistratul Dumitru Uzun, fost şef al Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a ieşit la pensie în cursul anului trecut, având conform propriei declaraţii de avere şapte terenuri intravilane şi agricole, răspândite în Constanţa şi în Tulcea, trei clădiri, patru maşini şi datorii de 83.500 de euro.

Documentul în care fostul şef al DIICOT Constanţa şi-a înşiruit bunurile se află afişat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, datând din luna octombrie 2010. De menţionat că, la vremea respectivă, Dumitru Uzun nu numai că nu mai deţinea funcţia de procuror şef al DIICOT Constanţa (devenit simplu procuror în cadrul Serviciului la sfârşitul anului 2009), dar se publicase deja decretul de ieşire la pensie a magistratului.

Pensionat în septembrie 2010

Decretul prin care magistratul Dumitru Uzun a fost eliberat din funcţie prin pensionare a fost publicat în Monitorul Oficial al României cu numărul 666/29.09.2010 şi poartă numărul 925 fiind datat 27 septembrie 2010. Conţinutul actului semna de preşedintele României său este următorul: „În temeiul prevederilor art. 94 lit. c), art.100 alin. (1) şi ale art. 134 alin. (1) din Constituţia României, republicată, ale art. 65 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 35 lit. a) din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 616/2010, Preşedintele României decretează: Articol unic - Domnul Uzun Dumitru, procuror la Serviciul Teritorial Constanţa din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, se eliberează din funcţie ca urmare a pensionării". La data la care a fost eliberat din funcţie ca urmare a pensionării, magistratul Dumitru Uzun se afla la Serviciul Teritorial Constanţa al DIICOT din data de 1 decembrie 2005, fiind transferat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Ulterior, aşa cum am relatat în ediţiile anterioare, conducerea DIICOT Constanţa i-a revenit procurorului şef Laurenţiu Bratosin.

Terenurile şi patru maşini

Revenind însă la magistratul Uzun, un interes deosebit îl ridică ultima declaraţie de avere a procurorului, astfel cum apare afişat documentul pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Nu de alta, dar potrivit documentului cu pricina, fostul procuror Uzun avea la momentul pensionării din DIICOT şapte terenuri, dintre care patru în Constanţa şi trei în Tulcea. Dar, să o luăm metodic. În declaraţia de avere din octombrie 2010, magistratul a menţionat că deţinea trei suprafeţe intravilane în Constanţa şi una agricolă, precum şi două terenuri agricole şi unul intravilan în Tulcea. Primul teren din Constanţa este o suprafaţă intravilană de 418 mp, dobândită pe jumătăţi în 1995 şi 2004 în urma unor contracte de vânzare - cumpărare ai căror beneficiari erau soţii Zoiţa şi Dumitru Uzun. În urma unei concesiuni din 2008 soţii Uzun au mai intrat în posesia unui teren intravilan în Constanţa, în suprafaţă de 250 mp, iar în anii 2006 şi 2009 cei doi au mai cumpărat, tot în Constanţa, cinci hectare de teren agricol şi 1.285 mp teren intravilan. Aşa cum am arătat, în Tulcea Dumitru Uzun deţine două terenuri agricole, primul fiind moştenit în 1995 şi având o suprafaţă de 12.500 mp, iar cel de-al doilea în suprafaţă de 2,5 hectare fiind cumpărat de soţii Uzun în anul 2007. De altfel, în 1991 Dumitru Uzun a moştenit 4.400 mp de teren intravilan în Tulcea. Nici la capitolul „clădiri" fostul şef al DIICOT Constanţa nu stă rău: în 1994 soţii Uzun şi-au cumpărat un apartament de 78 mp în Constanţa, iar cu trei ani înainte, în 1991, procurorul moştenise o casă de 43 mp în Tulcea. În anul 2009, şeful de la vremea aceea al DIICOT Constanţa şi-a construit o casă de 320 mp în Constanţa. În parcul auto al fostului magistrat se regăsesc patru autoturisme, toate dobândite în urma încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare, respectiv un Ford Mondeo al Taniei Uzun, fabricat în 2003, un Volvo din 1995 şi un Volkswagen Passat din 2005, ambele aflate pe numele procurorului Uzun, şi un al doilea Volkswagen Passat, fabricat tot în 2005, dar trecut pe numele Taniei Uzun.

Soţia, pensionată pe caz de boală

Fără active financiare sau conturi în bancă, fostul şef al DIICOT Constanţa a menţionat că are de returnat în total 83.500 de euro către diferite unităţi bancare, până în anul 2019. Venitul anual realizat în calitate de procuror şef al DIICOT Constanţa în anul 2009 s-a ridicat la 113.590 de lei, adică peste 9.400 de lei lunar, în lei vechi - 94 de milioane. Venitul obţinut de soţia sa, pensionată pe caz de boală, se ridică la 5.000 de lei, iar fiica sa, Tania Uzună, a realizat 3.000 de lei din ajutorul social obţinut ca studentă. În ceea ce priveşte eventualele interese, fostul şef al DIICOT Constanţa a menţionat că avea calitatea de membru în Asociaţia Magistraţilor din România.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justitiarul 30 Jun, 2011 19:27 A fost mituit de Linica Stan cu un hotel Claudia din Venus, hotel condus de Viereanu Niculae, banii scosi din administrarea acestui hotel inseamna mita pentru interventiile pe care acest fost procuror RUSINE A JUSTITIEI din Romania, le efectua in fiecare dosar de cercetare, telefonand fiecarui anchetator sa aibe grija cum v-a instrumenta, acel dosar, din aceasta cauza sau dat numai N.U.P, Dumnezeu va v-a pedepsi!!!
  • tepes 28 Jun, 2011 07:28 verificati acum ce averi au teodor nita si gigel valentin stefan-ani sri dna si dca-ei ne urmaresc dar nita teodor pina ieri statea intr o garsoniera=azi are vila milioane euro in cartier benzinari pe care trebuia sa i ancheteze su masini lux de milioane euro-mercedes cls de sute mii euro-ct 10 atp,bmw gri ct 65 atp,audi a3 si a6 si a8 si jeepuri si peugeot 308 -din salriu dle traian basesi -csm-horatiu dumbrava--ministrul justitie predoi- george maior-sef sri-tac-daniel morar -voi aveti aceste averi?ptr valentin stefan vedeti afacerile cu turcii -la mamaia linga hotel royal-cum se intilnesc procurori judecatori -ofiteri sri-dga si dgipi stiu-ghiural-cod sri al queda