Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:27 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe cine protejau politistii de la Rutiera

ro

13 Jul, 2009 01:50 3491 Marime text
cap_5.jpgPrintre persoanele pe care se presupune că le-ar fi „favorizat" agenţii Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa anchetaţi pentru fapte de corupţie se numără un revoluţionar, dar şi o figură mai mult sau mai puţin cunoscută a lumii constănţene mondene. 

La mai bine de trei săptămâni de când au fost „demascaţi", cu surle şi trâmbiţe, agenţii SPR Constanţa suspectaţi de trafic de influenţă şi alte infracţiuni, ancheta pare să stagneze. Cei 11 poliţişti faţă de care procurorii au propus luarea măsurii arestării preventive sunt în continuare în libertate, dat fiind că magistraţii Curţii de Apel Constanţa nu au trimis dosarul înapoi la Tribunalul Constanţa, pentru rejudecarea propunerii. În tot acest timp, întreg dosarul este blocat la Curtea de Apel Constanţa, astfel că ancheta de la Parchet care-i priveşte pe agenţi se desfăşoară anevoie. Totuşi, după cum se arată în rezoluţia de începere a urmăririi penale faţă de poliţiştii de la Rutieră, din data de 1 iunie 2009, se pare că aceştia ar fi „ajutat" sau „favorizat" persoane dintre cele mai interesante. În acest sens, potrivit procurorilor, pe 9 februarie 2009, în perioada 22 - 24 martie 2009, dar şi pe 7 mai 2009, agentul Dumitru Iulian Maxim, în urma intervenţiei agentului Gigi Cristian Ruşescu, a omis să-i sancţioneze sau i-a favorizat pe Nicolae Frangu, Nicolae Belba şi pe Tănase Stila Papazica. De menţionat că ultimul dintre cei trei apare pe listele care cuprind numele revoluţionarilor din 1989.

Ajutor pentru Tan Tan

În aceeaşi ordine de idei, conform aceluiaşi act, pe 13 aprilie 2009, agentului-şef Gheorghe Gabriel Rădulescu i s-a cerut să-i remită aceluiaşi Ruşescu „procesul verbal de sancţionare contravenţională întocmit conducătorului auto al autoturismului marca Porsche Cayenne, nu numărul de înmatriculare B 71 TTB, respectiv numitul «Alin» de la Terasa «Tan Tan»". Procurorii au susţinut că Rădulescu i-a dat procesul verbal lui Ruşescu, „urmând ca acesta să procedeze la eludarea dispoziţiilor legale, cu scopul favorizării conducătorului auto". Dovadă că rudele nu se lasă la greu stă şi faptul că, pe 12 aprilie 2009 şi pe 15 aprilie 2009, agentul Ciprian Enache, „prima dată la intervenţia subofiţerului de poliţie Ruşescu Gigi Cristian, iar, ulterior, la intervenţia unei persoane pe nume «Vira», a favorizat o persoană de sex feminin, pe nume «Luiza», «sora lui Victor, naşa lui Ionuţ Pleşteanu», precum şi pe numitul/a «Vira»". Procurorii spun că, în urma interceptărilor telefonice, a rezultat că respectiva „Luiza" i-a trimis SMS lui Ruşescu, în care i-a precizat că urmează să-i trimită un miel, dat fiind că urmau sărbătorile pascale. Este demn de menţionat faptul că lista „protejaţilor" celor de la Rutieră nu se opreşte aici, printre persoanele despre care anchetatorii susţin că ar exista date că au fost favorizate aflându-se, potrivit unor surse, chiar şi avocaţi. Referitor la „foloasele necuvenite" pe care anchetatorii pretind că le-au primit poliţiştii, în această categorie sunt incluse, aşa cum apar în rezoluţia de începere a urmăririi penale, sume mai degrabă neînsemnate de bani, în lei sau în valută, combustibil şi chiar un miel. Totodată, nu trebuie trecut cu vederea faptul că, în respectiva rezoluţie a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au fost înregistrate şi „insuccese" ale presupusului trafic de influenţă exercitat de poliţişti. Astfel, conform anchetatorilor, pe 25 martie 2009, agentul principal Marian Aldea a primit un telefon de la Gigi Cristian Ruşescu. Scopul acestuia era „de a interveni în vederea favorizării unui cunoscut de-al său pe nume «Aldea», pentru ca acestuia din urmă să nu-i fie suspendat permisul de conducere pentru abaterea comisă". Surpriză, însă, după cum chiar procurorii arată, „intervenţia făptuitorului Ruşescu nu s-a finalizat, procesul verbal de contravenţie fiind deja întocmit". Cu toate acestea, Marian Aldea este unul dintre poliţiştii faţă de care procurorii au dispus începerea urmăririi penale pentru laure de mită, trafic de influenţă şi alte infracţiuni. În acest context, rămâne de văzut când şi cum se va finaliza dosarul „marii" corupţii din Poliţia Rutieră.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 13 Jul, 2009 17:30 A fost un inceput bun pentru prinderea "pestelui celui mare" membru in Consiliul National de Integritate in persoana d-lui IONEL CHIRITA ,fost primar al orasului Harsova .
  • Petrut 13 Jul, 2009 10:15 A fost un mare fas pentru presa , I-au denigrat pe politisti doar pentru a-si face ei in continuare de cap. Ve-ti vedea ca vor fi gasiti nevinovati . Pe buna dreptate .
  • platitor de taxe 13 Jul, 2009 09:08 acum sant tot la racoare,caci in fiecare noapte pe dezrobirii au loc curse de masini ,motociclete...????,nu mai vorbesc ca de pe milescu pe dezrobirii se taie linia continua frecvent...