Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:34 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mega-ancheta de la ISU Dobrogea s-ar putea „evapora" ca prin farmec

ro

07 May, 2011 01:20 1936 Marime text
Trimis cu chiu, cu vai în instanţă, mega-dosarul de corupţie de la ISU Dobrogea s-ar putea întoarce înapoi pe masa procurorilor DNA. Cu alte cuvinte, o anchetă care a durat circa doi ani de zile ar putea fi reluată complet de la zero. Totul atârnă de decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au amânat pentru data de 23 mai pronunţarea asupra mai multor cereri şi excepţii invocate de avocaţii celor 19 suspecţi din proces.

În paralel, aceeaşi instanţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fixat următoarea înfăţişare în proces pe data de 25 mai. Totuşi, dacă excepţiile vor fi admise, iar dosarul se va întoarce la procurorii DNA, înfăţişarea deja stabilită va deveni inutilă. Concret, avocaţii militarilor judecaţi pentru fapte de corupţie susţin că instanţa de judecată nu ar fi fost legal sesizată cu rechizitoriul întocmit de procurorul militar din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militar, colonel magistrat Doană Vasile. Acuzaţiile aduse în dosarul instrumentat de DNA au fost de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, uz de fals, complicitate la fals intelectual şi, respectiv, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Peste 200 de lucrări falsificate

Concret, procurorii DNA a acuzat conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea că, pe parcursul unuia dintre concursurile organizate la nivelul inspectoratului în luna august 2007, nu mai puţin de 205 lucrări au fost falsificate în favoarea a tot atâtor candidaţi, dintre aceştia 192 fiind declaraţi admişi „în mod ilegal". „Falsificarea lucrărilor a constat în întocmirea în numele candidaţilor favorizaţi, de către membrii comisiei, a foilor de concurs ce au fost notate cu note foarte mari (171 de note de 10)", au susţinut procurorii anticorupţie la momentul trimiterii în judecată a suspecţilor, în iulie 2009. De asemenea, aceştia au mai spus că „în cauză au fost identificate un număr de 44 de părţi vătămate, din care 37 s-au constituit părţi civile cu suma totală de 1.276.500 RON". Dată fiind suma ridicată a prejudiciului, în vederea recuperării acestuia, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor unora dintre suspecţi. În ceea ce priveşte dosarul ISU, mai este de menţionat faptul că, deşi acesta a fost trimis în instanţă în iulie 2009, procesul a fost blocat timp de mai bine de un an, după ce avocaţii acuzaţilor au invocat o serie de excepţii de neconstituţionalitate, cauza fiind astfel trimisă la Curtea Constituţională, iar judecarea pe fond fiind suspendată. În acest context, rămâne de văzut dacă instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va admite excepţiile de nelegală sesizare a instanţei invocate de apărători.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gabi 26 May, 2011 08:54 deci ce s-a intamplat pana la urma? ca azi suntem in 26. S-a evaporat sau nu?