Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Bucur este cercetat de DNA in alte trei dosare

ro

22 Nov, 2007 00:00 2367 Marime text
1195673065.jpg

Au trecut doua luni si jumatate si seful Politiei Transporturi Constanta este tot in arest

Toate instantele, mergand pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, au respins, rand pe rand, toate cererile de punere in libertate. Fapt care ridica multe semne de intrebare. Este primul ofiter de politie constantean arestat pentru o fapta de coruptie pe care instantele refuza sa il elibereze. Surse neoficiale afirma ca mita pretinsa de Bucur de la comisarul Adrian Feraru nu este singurul motiv pentru care seful Politiei Transporturi ar fi tinut inca in arest. Se pare ca DNA il cerceteaza pe acesta si in alte dosare. Este vorba de furtul de silicomangan, tabla disparuta de pe barja Navrom si furtul picioarelor platformei Atlas. Ioan Bucur este primul politist constantean pe care instantele refuza cu incapatanare sa il elibereze. In vreme ce alti ofiteri prinsi in flagrant cu banii inscriptionati in buzunar au fost eliberati imediat, sefului Politiei Transporturi i se prelungeste, la fiecare termen, mandatul de arestare, lucru neobisnuit, avand in vedere "antecedentele" care exista in domeniu. Liviu Socoliuc, si el politist la Transporturi, a fost eliberat la scurt timp dupa ce primise, cu titlu de mita, o suma chiar mai mare decat cea luata de Bucur, respectiv 1200 de euro. La fel, fostul sef al Politiei Mihai Viteazu, agentul sef adjunct Cosmin Burhala, a fost eliberat dupa ce luase 350 de lei pentru a scapa o persoana de dosar penal. Si exemplele pot continua. Iulian Ploesteanu, politistul care, aflat in stare de ebrietate, a omorat o femeie pe trecerea de pietoni si a fugit apoi de la locul accidentului, este de asemenea liber. Numai Ioan Bucur nu. Surse neoficiale din politie afirma ca seful Politiei Transporturi are si alte "bube", acesta fiind motivul pentru care este inca arestat. Comisarul sef ar mai fi cercetat in cel putin alte trei dosare in care este vorba de furturi uriase. De mentionat ca toate au fost sesizate pe vremea in care Bucur era seful Politiei Port, prin urmare in incinta acestuia nu zbura o pasare fara stirea lui.

Au disparut picioarele lui Atlas

Primul furt de proportii a fost sesizat in luna august 2004. Conducerea firmei Petrom a constatat atunci cu stupoare ca o bucata din unitatea mobila de foraj marin Atlas fusese furata din Portul Constanta. Era vorba de subansamble din oteluri speciale, de import, depozitate pe insula din Portul Constanta Sud-Agigea, supranumita si "insula contrabandei". Patru tronsoane taiate din picioarele lui Atlas si doua punti metalice disparusera. Acestea fusesera scoase din "trunchiul" platformei deoarece Atlas urma sa plece pentru o lucrare in Grecia, dar era prea inalt pentru a putea trece prin stramtoarea Bosfor. Subansamblele, cantarind 400 de tone, au fost taiate, transportate cu barje si descarcate, cu ajutorul unor macarale speciale, pe vapoare, fara ca nimeni sa observe o asemenea miscare de trupe. Cel mai probabil, au fost vandute la fier vechi. Este greu de crezut ca o astfel de manevra s-a putut efectua fara ca o autoritate din port sa sesizeze. In acelasi an, dar in luna noiembrie, de pe o barja apartinand CNFR Navrom SA Galati au disparut 600 de tone de tabla, valorand 14 miliarde de lei vechi. Conducerea firmei a depus plangere la Politia Transporturi, aratand ca tabla disparuse de pe barja nr. 30086, care acostase in Portul Constanta Sud - Agigea in data de 11 noiembrie. Marfa era destinata exportului, fiind tabla de vapor cu grosimea de 1,5 centimetri. Furnizorul era SC Ispat Sidex SA Galati, tabla urmand a fi incarcata pe nava Annasa I, sub pavilion Malta, aflata sub operatiuni de incarcare in dana 116 a Portului Constanta Sud - Agigea. De aici, marfa urma sa plece catre Singapore. In urma cercetarilor efectuate, foile de tabla au fost gasite la bordul navei "Amin A", sub pavilion Siria, aflata in lucru in acelasi port. Comandantul navei a fost arestat. Anchetatorii au stabilit ca, in noaptea respectiva, o barja a CNFR Navrom SA Galati s-a deplasat, fara aprobare, si a transbordat marfa la bordul navei Amin A. Concomitent, documentele de la bord fusesera falsificate, in sensul ca tabla figura ca fiind cumparata de la SC Dezmembrari Impex SRL Galati. Suspiciunile au fost, din nou, multe, avand in vedere ca 600 de tone de tabla de vapor nu dispar cu una cu doua. Este nevoie de oameni si utilaje pentru asemenea operatiuni, iar prezenta acestora in zona este imposibil sa nu fie sesizata.

S-a furat barja

Cel de-al treilea furt de porportii a fost cel de silicomangan. De data aceasta, hotii au lasat gluma deoparte si au furat barja cu totul. Pe 29 iulie 2005, barja apartinand companiei de navigatie fluviala Navrom Galati, incarcata cu minereu de ferosilicomangan, a disparut. La inceput s-au furat cantitati mici, pentru ca hotii testau. Furturile au inceput odata cu incheierea contractului de curatare a barjelor dintre CNFR Navrom si SC Spot Service SRL. Actionari la aceasta firma sunt Emilia si Ovidiu Zarnescu, prieteni ai familiei Bucur. De fapt, se spune ca in spatele firmei se afla insusi Ioan Bucur. Barja 561a disparut din dana 87, dar a reaparut in dana 97 din Portul Agigea. Hotii au rupt sigiliile, capacele de la cinci magazii au fost taiate si s-au furat 81 de tone de produs siderurgic. Ferosilicomanganul a fost incarcat in trei camioane, cu ajutorul unor macarale tip greifer, ce apartineau societatii Argos. Silicomanganul nu a mai fost gasit niciodata.

Dosarul rampei casate, matrasit de Bucur?

Ultima disparitie misterioasa a avut loc la sfarsitul anului 2006. O rampa apartinand CFR Constanta, care urma sa fie casata, a disparut cu totul. Dupa cum a precizat Viorel Turcu, directorul Regionalei CFR Constanta Marfa, in momentul in care lucratorii s-au prezentat pentru a o face bucati, au descoperit ca... nu mai este. Hotii le-o luasera inainte si rampa, folosita la coborarea si urcarea utilajelor, fusese deja facuta bucati, transportata si vanduta, probabil, la fier vechi. Conducerea CFR s-a aratat extrem de intrigata de faptul ca o rampa de asemenera dimensiuni poate sa se evapore pur si simplu, in conditiile in care portul este "periat" de bodyguarzi si politisti de la Transporturi. S-a depus chiar plangere la Politia Port Constanta, dar fara succes. Politistii au ripostat, spunand ca vinovata este CFR Constanta, care nu si-a asigurat paza bunurilor. Asa se face ca plangerea a tot fost plimbata dintr-o parte in alta, pana ce pagubitilor li s-a facut lehamite. Exista voci care afirma ca trio-ul Feraru - Lazaroaia - Bucur si-a facut din nou aparitia. Comisarul Remulus Lazaroaia, seful Politiei Port, i-ar fi cerut dosarul comisarului Adrian Feraru, seful Biroului Siguranta Publica, si l-ar fi dus la Ioan Bucur. Care l-ar fi "matrasit".

Scris de: {autor}Olimpia CEARA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii