Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Federaţia Internaţională de Fotbal, în proces la Constanţa

ro

13 Nov, 2008 00:00 1100 Marime text

fifa.jpgDosarul se va judeca la Curtea de Apel, pe 27 noiembrie

Aproape 200.000 de pachete de cărţi de joc inscripţionate „World Cup 2006“. De atât a fost nevoie pentru ca un român de origine libaneză, care şi-a importat marfa din China, prin Portul Constanţa, să ajungă în proces cu FIFA.

Federation International de Football Association (FIFA) cere începerea urmăririi penale împotriva lui Haissam Mounaged, sub acuzaţia de contrafacere, imitare sau folosire fără drept a unei mărci, pentru inducerea în eroare a publicului asupra calităţii produsului. Mounaged este reprezentant al firmei SC Daniel Son Consortium SRL. Libanezul a avut ghinionul ca, în ziua de 26 aprilie 2006, oamenii legii să efectueze un control, în baza analizei de risc, asupra unui cargou sosit din China, încărcat cu marfă pentru Daniel Son Consortium SRL. La bordul vasului panamez Alabama, oamenii legii au descoperit nu mai puţin de 196.000 de pachete de cărţi de joc inscripţionate „World Cup 2006“ şi cu un semn grafic în formă de cupă. Pentru că bunurile le ridicau îndoieli mari privind autenticitatea, vameşii i-au anunţat pe reprezentanţii FIFA despre descoperirea lor. La rândul lor, aceştia au afirmat că pachetele de cărţi de joc sunt contrafăcute şi că trebuie distruse. Oamenii legii au deschis o anchetă, iar aceasta a fost finalizată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa în luna mai a acestui an.

Fapta nu există

Surpriză sau nu, procurorii au ajuns la concluzia că nu se impune începerea urmăririi penale faţă de Haissam Mounaged pentru săvârşirea infracţiunilor de contrafacere, imitare sau folosire fără drept a unei mărci. Prin rezoluţia din 27.05.2008, Parchetul a ajuns la concluzia că fapta de care Mounaged a fost acuzat nu există. Procurorul care s-a ocupat de caz a afirmat că, în urma răspunsurilor Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, a reieşit că „World Cup 2006“ nu este marcă înregistrată la OSIM, deci nu este considerată marcă protejată pe teritoriul României, caz în care nu se poate discuta despre infracţiunea de contrafacere. Prin urmare, nici mărfurile suspectate de a fi falsuri nu au fost distruse. Nemulţumiţi de soluţia Parchetului şi de modul în care a fost finalizată ancheta, reprezentanţii FIFA s-au adresat instanţei pentru a face lumină în dosar. Procesul s-a judecat la Tribunalul Constanţa, unde FIFA a condamnat faptul că procurorii nu au cerut relaţii de la OSIM cu privire la mărcile similare celei ce apărea pe pachetele de cărţi de joc. Reprezentanţii Federaţiei spun că, pe produsele reţinute, sunt reproduse două mărci înregistrate şi o a treia similară. În opinia lor, a fost reprodusă identic marca verbală World Cup, înregistrată sub nr. 759208/25.08.2000, certificat emis de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale, precum şi marca figurativă reprezentând o cupă, înregistrată prin certificatul nr. 487226/10.09.1984, ambele mărci având protecţie pe teritoriul României. Mai mult decât atât, au spus ei, a fost reprodusă parţial marca „World Cup 2006 Germany“, în elementele ei esenţiale, deşi era înregistrată la OMPI sub numărul 758587/11.01.2001. Reprezentanţii FIFA au argumentat că intenţia de a duplica ilegal marca este clară, cu atât mai mult cu cât Haissam Mounaged este administratorul unei societăţi comerciale, iar faptul că nu ştia că produsele vor veni direct inscripţionate nu este o scuză.

Nu ştia ce-a comandat

În cel mai rău caz, au spus aceştia, chiar dacă Mounaged nu ar răspunde penal, produsele tot ar trebui distruse. În apărarea sa, Haissam Mounaged susţine că a comandat prin fax pachetele de cărţi de joc şi că nu ştia că acestea vor veni inscripţionate World Cup 2006. De altfel, Mounaged spune că nu a fost prezent nici la producerea şi nici la încărcarea mărfurilor. Pe 13 octombrie anul acesta, judecătorii Tribunalului Constanţa au considerat că este întemeiată plângerea FIFA şi au decis trimiterea dosarului la Parchet, în vederea începerii urmăririi penale împotriva lui Mounaged. Totuşi, atât procurorii, cât şi românul de origine libaneză au atacat în recurs decizia instanţei. Procesul va continua la Curtea de Apel, unde primul termen a fost fixat pe 27 noiembrie. Procurorii spun că organele de cercetare penală au încunoştinţat reprezentanţii FIFA despre cele 196.000 de pachete de cărţi încă din 05.05.2006, însă, atunci, FIFA nu a considerat bunurile ca fiind contrafăcute. Foarte interesant, Haissam Mounaged a afirmat, la rândul său, că nu este vorba despre 196.000 de pachete, ci doar despre 19.600. Bărbatul îşi susţine, în continuare, nevinovăţia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii