Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:36 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evacuati din vile si trimisi in inchisoare Afacerile judiciare ale „Bancutelor", la Constanta

ro

25 Jul, 2010 20:38 3670 Marime text
cap_3.jpgCocoş Băncuţă a fost condamnat de judecătorii constănţeni la trei ani cuexecutare, iar fiul său, Tani Fidis, a fost evacuat din vilă, prin deciziaJudecătoriei Constanţa

Tentativă de omor calificat, produsă în public şi cu premeditare, şi ultrajcontra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. Acestea suntacuzaţiile sub care au fost arestaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, patrudin membrii clanului brăilean Băncuţă, care şi-a mutat relativ recent„afacerile" în Constanţa. Interesant este faptul că, departe de a-şi fitransferat doar „afacerile" comerciale - mai mult sau mai puţin legale - înConstanţa, „Băncuţele" şi-au mutat aici şi afacerile... judiciare!

În acest context, trebuie menţionat faptul că nu este pentru prima datăcând reprezentanţii clanului au dat ochii cu judecătorii constănţeni. CocoşBăncuţă, împreună cu fiii săi, Tani Fidis, zis Tancu', şi Vasile, zis Eminescu,dar şi cu nepotul său, Gheorghe Mărăraş, zis Pardalian, sunt acuzaţi că,ajutaţi de alte persoane care nu au fost încă identificate, i-ar fi cotonogitpe apropiaţii cunoscuţilor Stila Sarafu şi Mihai Ghiaţă, zis Ice. Potrivitanchetatorilor, în urma altercaţiei, Mirel Chiujdea, tovarăşul lui Sarafu, aavut nevoie de circa 100 de zile de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni,Dănuţ Alexandru Slesarev scăpând mai lejer. De-a lungul timpului, şi pe rolulinstanţelor constănţene au fost înregistrate mai multe cauze în care suntimplicaţi o parte din suspecţii bătăilor cu sape şi pistoale, de săptămânatrecută.

Cocoş, trei ani cu executare

Numeroase dosare - atât civile, cât şi penale - i-au avut ca protagoniştipe Tancu', pe verişorul său, sau pe tatăl Tancului, Cocoş. De departe, cel maide seamă proces al „Băncuţelor", la Constanţa, este cel în care Cocoş Băncuţăeste acuzat, împreună cu Constantin Gîlcă, Irina Căldăraru şi Nicoleta Ciobanu,de înşelăciune. Printre victimele lor se numără, potrivit instanţei, AndreiCraiu, Mihaela Vasile şi Mihai Tuceanu. În septembrie 2009, JudecătoriaConstanţa i-a găsit vinovaţi pe cei patru suspecţi de acuzaţiile aduse şi i-acondamnat la închisoare. Gâlcă şi Căldăraru au primit câte patru ani deînchisoare, cu executare, Nicoleta Ciobanu a luat trei ani, cu suspendare subsupraveghere a pedepsei, iar Cocoş Băncuţă a fost condamnat la trei ani deînchisoare, cu executare în regim de detenţie. În prezent, dosarul a ajuns perolul Curţii de Apel Constanţa, unde se judecă recursul.

Tancu', evacuat din vilă

Nu sunt însă de neglijat nici procesele în care este implicat fiul său,Tani Fidis, zis Tancu', în cea mai mare parte, de natură civilă. Astfel,potrivit informaţiilor afişate pe Portalul Instanţelor de Judecată, în lunamai, instanţa a dispus evacuarea lui Fidis Băncuţă din imobilul situat încartierul Coiciu, careul III, lotul 11, fiind vorba despre un teren de 500 mpşi o vilă cu etaj, aflată în construcţie. Decizia a fost pronunţată în dosarulnumărul 39826/212/2009, înregistrat la Judecătoria Constanţa pe 15 decembrie2009, în care Ianuş şi Aurora Niţă au cerut instanţei evacuarea lui Băncuţă.După mai multe amânări, judecătorii au admis cererea celor doi reclamanţi şi adispus „evacuarea pârâtului din imobilul situat în Constanţa, zona Coiciu,careul III, lotul 11, compus din teren în suprafaţă de 500 mp şi construcţie cudestinaţia de locuinţă (S+P+1E+M), edificată pe acesta". Hotărârea poate fiatacată în apel, la Tribunalul Constanţa. De menţionat că nu a trecut nici jumătatede an, iar Tancu' a încercat să-şi ia revanşa: în iunie 2010 el i-a dat înjudecată pe cei doi care vor să-l dea afară din vila în construcţie, solicitândjudecătorilor executarea lor silită, pe motiv că nu i-au restituit o sumă debani. Totuşi, la începutul acestei luni, aceeaşi instanţă care a decisevacuarea lui Băncuţă i-a respins acţiunea împotriva lui Ianuş şi Aurora Niţă,ca nefondată, soluţia putând fi atacată cu recurs. Tancu' s-a mai judecat,însă, şi cu SC Almaterm SRL, care l-a dat în judecată, în 2008, pentru sumelede 2.780,78 de lei, reprezentând debit principal, 750,82 de lei - penalităţi deîntârziere şi 98,80 de lei, cheltuieli de judecată. Acţiunea Almaterm a fostadmisă de instanţă, un an mai târziu, o altă acţiune a Almaterm împotriva luiFidis Băncuţă având parte de acelaşi tratament.

Pardalian, la judecată cu Vama

Nu în ultimul rând, Tancu' s-a judecat şi cu Inspectoratul de Poliţie alJudeţului Buzău, contestând o amendă primită de la poliţiştii buzoieni.Judecătoria Constanţa a stabilit însă că procesul nu este de competenţa sa,astfel că a declinat dosarul la Judecătoria Buzău. Ulterior, s-a stabilit că,de fapt, Judecătoria Pogoanele ar fi avut competenţa teritorială de a judecadosarul, astfel că procesul a fost mutat din nou, iar cauza nu a fost încăsoluţionată. Nu în ultimul rând, şi Pardalian este un obişnuit al instanţelorconstănţene. În luna aprilie 2010, Gheorghe Mărăraş, fost Bănică, a fost dat înjudecată de Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa,dosarul având fixat termen pe 13 august, la Judecătoria Constanţa. În acestcontext, se pare că reprezentanţii clanului Băncuţă s-au stabilit în Constanţanu numai cu afacerile economice, ci şi cu cele judiciare, devenind, în scurttimp de la mutarea în oraşul de la malul mării, obişnuiţi ai instanţelor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii