Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:34 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Emil Cutean, judecat la Constanta pentru daune de 1.000.000 de lei

ro

25 Jul, 2009 02:05 1988 Marime text

cap_5.jpgUn revoluţionar constănţean, rămas cu boli psihice cauzate de evenimentele din decembrie 1989, se luptă de mai bine de doi ani în justiţie să-şi obţină certificatul care să-i ateste calitatea de participant la Revoluţie. Deşi nimeni nu contestă faptul că bărbatul a luat, efectiv, parte la evenimentele respective, existând în acest sens şi o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, certificatul întârzie să apară.

În aceste condiţii, Ion Pavel s-a văzut nevoit să-l dea în judecată Emilian Vasile Cutean, preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989. Concret, Pavel i-a cerut să-i semneze certificatul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător Rănit" şi a solicitat şi daune materiale şi morale. Sumele se ridică la 15.148,90 de lei, cu titlul de despăgubiri materiale şi, respectiv, 1.000.000 de lei, daune morale. Pentru a-şi susţine spusele, reclamantul a precizat că, prin decizia 4647/19.12.2006 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor a fost obligat să-i elibereze certificatul respectiv. Potrivit deciziei 4647/2006, „participarea reclamantului la Revoluţia din 1989 rezultă şi din adeverinţa eliberată de UM 01254 Medgidia, din extrasul din ordinele de zi ale UM 01248, în perioada 18.12.1989 - 03.02.1990 şi din extrasul din carnetul de lucru al comandantului unităţii". Mai mult, „deteriorarea bruscă şi ireversibilă a stării de sănătate a reclamantului este rezultatul participării lui la evenimentele din Decembrie 1989 şi suplinesc lipsa certificatului emis de institutul medico-legal şi a certificatului eliberat de Parchetul General - Secţia Parchetelor militare". În ciuda acestui fapt, eliberarea actului de către Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor întârzia, iar Ion Pavel a cerut lămuriri din partea instituţiei. Aceasta i-a răspuns, prin adresa nr. 4647/21.08.2007, că dosarul său a fost validat, iar din 16 iunie 2007, s-a solicitat Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor avizul favorabil pentru tipărire.

Comisia Parlamentară e-n negare

Problema pare să fie la această instituţiei. Mai precis, Ion Pavel a dovedit prin înscrisurile depuse la dosar că a luat legătura şi cu respectiva comisie, pentru a se informa cu privire la stadiul punerii în executare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care i s-a recunoscut calitatea de revoluţionar. Stupoare, însă: Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor a trimis un răspuns nonşalant, semnat de Emilian Vasile Cutean, în care se arată că „această comisie nu este abilitată să acorde avize pentru eliberarea titlului de luptător în revoluţie, ci doar avizează propunerile de preschimbare a certificatului". La toate plângerile ulterioare ale revoluţionarului răspunsul a rămas neschimbat. Iar asta, în condiţiile în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie obligase Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor să-i elibereze reclamantului respectivul certificat. Astfel, lui Ion Pavel nu i-a rămas decât să se adreseze instanţei pentru a pune în executare decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Constanţa, sub numărul 1132/36/2008. Pe parcursul judecării cauzei, Pavel s-a răzgândit în privinţa daunelor solicitate şi a cerut despăgubiri materiale în cuantum de 3.919 lei, reprezentând contravaloarea călătoriilor gratuite de care ar fi beneficiat dacă ar fi avut certificatul constatator, dar şi daune morale. După ce instanţa a invocat din oficiu excepţia lipsei calităţii procesual pasive a lui Emilian Vasile Cutean, dar şi excepţia prescrierii dreptului la acţiune, şi le-a admis pe amândouă, acţiunea lui Ion Pavel a fost respinsă, tocmai în baza celor două excepţii. Revoluţionarul a atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs, unde i s-a dat dreptate, iar dosarul a fost trimis înapoi la Curtea de Apel, pentru rejudecare, termenul fiind fixat pe 14 septembrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii