Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi politisti au divulgat secrete de serviciu pe Internet

ro

16 Jun, 2009 02:43 3597 Marime text
politisti.jpgCaz fără precedent la DGA Constanţa şi la Parchetul Tribunalului. Doi poliţişti, tată şi fiu, sunt acuzaţi că au divulgat pe Internet informaţii clasificate drept „SECRET" şi „SECRET DE SERVICIU", motivaţia care se pare că a stat la baza acestui gest fiind o viteză mai mare la „download". 

Comisarul-şef Cornel Marinescu, din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, şi fiul său, Dan Răzvan Marinescu, agent al Postului de Poliţie Cumpăna, se află în vizorul anchetatorilor, fiind suspectaţi de comiterea infracţiunii de neglijenţă în păstrarea serviciului de stat. Investigaţia a demarat după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au fost sesizaţi, pe 29 mai, că tânărul poliţist, care are calitatea de organ de poliţie judiciară, ar fi introdus pe Internet, „la dispoziţia publicului larg, documente specifice muncii poliţie, clasificate la nivel de «SECRET» şi «SECRET DE SERVICIU»". Conform sesizării primite de procurori, faptele s-ar fi petrecut la începutul acestui an, în luna ianuarie. În urma cercetărilor, a reieşit că, pe 9 ianuarie şi, respectiv, 25 ianuarie, agentul Dan Răzvan Marinescu, „prin intermediul unor programe de calculator, s-a conectat la nodurile de reţea Cosmopolitan şi Metro Speed pentru a descărca de la alţi utilizatori diferite informaţii". Mai departe, anchetatorii au stabilit că, pentru a avea acces la cele două noduri de reţea, tânărul agent de poliţie „a pus la dispoziţia celorlalţi utilizatori o serie de fişiere care conţineau o mare cantitate de informaţii clasificate".

IPJ se dezice de asemenea fapte

În acest sens, s-a stabilit că există indicii de comitere a infracţiunilor de folosire, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi, respectiv, neglijenţă în păstrarea secretului de stat. Ieri, la locuinţa celor doi poliţişti, dar şi la birourile de lucru din cadrul posturilor de Poliţie Cumpăna, Ion Corvin şi la IJPF Constanţa, au fost efectuate mai multe percheziţii de către ofiţerii DGA, în urma cărora au fost identificate şi alte documente clasificate. Poliţiştii sunt cercetaţi în stare de libertate, iar Dan Răzvan Marinescu le-a spus anchetatorilor că îşi rezervă dreptul la tăcere. Până la acest moment, cei doi nu au fost chemaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru audieri, cel mai probabil, acest lucru urmând să se întâmple în cursul săptămânii viitoare. Potrivit unui comunicat al IPJ, „conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa se delimitează ferm de astfel de fapte ce aduc atingere imaginii poliţiştilor constănţeni". Totodată, în comunicat se arată că faţă de agentul din cadrul Poliţiei Cumpăna, „indiferent de rezultatul cercetărilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, se va declanşa procedura cercetării prealabile, fiind declarată toleranţă zero în faţa unor astfel de fapte".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii