Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din ciclul achitărilor judecătorului Epure Cu daune morale de la stat, încătuşat pentru fapte identice

ro

14 Feb, 2011 01:51 6207 Marime text
cap_5.jpgPoveşti ca-n filme la instanţele constănţene: un individ condamnat de două instanţe pentru furt calificat a fost achitat de Curtea de Apel Constanţa şi despăgubit ulterior de statul român (restituindu-i-se inclusiv suma pe care fusese acuzat că o sustrăsese), pentru ca, după cinci ani, să fie încarcerat pentru fapte identice. În prezent, individul se află în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, de unde contestă în mod constant, prin avocatul său, Marius Mocanu, măsura arestării preventive luată faţă de el de judecători. Printre judecătorii care l-au achitat pe individ s-a numărat şi Marius Cristian Epure, devenit celebru pentru părerile sale mai degrabă controversate în privinţa vinovăţiei sau a nevinovăţiei suspecţilor.

Orza_avocat_Marius_Mocanu_Caraiani_05.jpgPeripeţiile demne de un roman de comedie ale lui Petru Orza au început în 2005, când a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa sub acuzaţia de furt calificat. Concret, anchetatorii îl acuzau că, pe data de 21 iunie 2005, „s-a urcat la bordul navei Conqueror, aflată în dana 116 a Portului Constanţa (...) inculpatul a mers în cabina comandantului, unde se afla o casă de bani". De asemenea, procurorii au mai arătat că „prin folosirea unei chei aflate în sertar, inculpatul a descuiat casa de bani şi a sustras suma de 8.325 USD". Judecat de două instanţe, respectiv Judecătoria Constanţa şi Tribunalul Constanţa, Petru Orza a fost găsit vinovat de fapta reţinută de anchetatori în sarcina sa şi condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare, pentru furt calificat. După cum se arată în deciziile instanţelor care au analizat cazul „Judecătoria Constanţa ca instanţă de fond, analizând întregul material probator administrat în faza de urmărire penală şi în cadrul cercetării judecătoreşti, a stabilit aceeaşi situaţie de fapt şi aceeaşi încadrare juridică dată faptei prin rechizitoriu".

Martori, test poligraf

Printre dovezile avute în vedere de judecătorii care l-au condamnat, se numără declaraţiile a trei martori - membri ai echipajului, testul poligraf, raportul de cercetare tehnico-ştiinţifică dactiloscopică nr. 102915/1.07.2005 al IPJ Constanţa şi raportul de expertiză criminalistică nr. 252/22.07.2007, întocmit de Institutul Naţional de Expertize Criminalistice - Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Bucureşti. Astfel, s-a stabilit că suspectul ar fi fost văzut de martorii Antonov Sergiy Vladimirovici, Kaputsyan Sergiy Leonidovici şi Tsys Andrey Dumitrovicea, iar pe plicul în care se aflau banii comandantului s-ar fi găsit fragmentul unei urme papilare lăsată de degetul mijlociu de la mâna dreaptă a lui Orza. În acest context, prin sentinţa penală nr. 1937 din 13 septembrie 2006 a Judecătoriei Constanţa s-a dispus condamnarea lui Orza la patru ani şi jumătate de închisoare, cu deducerea perioadei petrecute în stare de arest preventiv, de la data de 3.07.2005 până pe 3.11.2005 inclusiv. Nu în ultimul rând, Petru Orza a fost condamnat la plata sumei de 8.343,39 de dolari către partea civilă SC Leros Management SA Grecia (compania căreia îi aparţinea nava) prin mandatar SC Navlomar Maritime SRL Constanţa. În acest context, a fost menţinut sechestrul asigurător instituit asupra sumelor de 4.450 de euro, 2.530 de peso filipinezi, 600 tolari sloveni, 1 real brazilian şi 680 de lei. Împotriva sentinţei, Petru Orza a declarat apel, însă acesta i-a fost respins de Tribunalul Constanţa.

Dovezi insuficiente pentru Curte

Nu la fel s-au petrecut lucrurile însă şi cu recursul promovat în cauză, Orza găsind înţelegere la Curtea de Apel Constanţa, la completul format din preşedintele Lucia Dragomir şi judecătorii Valentin Iancu şi Marius Cristian Epure. Reprezentat de avocatul Marius Mocanu, Petru Orza a înregistrat un succes răsunător la Curtea de Apel. În pofida soluţiilor instanţei de fond şi a celei de apel, recursul i-a fost admis, iar individul a fost achitat, în temeiul articolului 10 litera c din Codul de procedură penală, adică pentru că „fapta nu a fost săvârşită de învinuit sau de inculpat". Foarte interesant, legat de toate probele aduse de anchetatori şi confirmate de primele două instanţe pentru a pronunţa soluţiile de condamnare, „Curtea consideră că aceste probe nu sunt suficiente pentru a se stabili cu certitudine că inculpatul a sustras banii aflaţi în plicul galben". Mai exact, „simpla prezenţă a inculpatului la bordul navei nu poate conduce la concluzia că acesta a sustras banii". Chiar mai mult decât atât, au spus judecătorii Curţii, „pe plicul menţionat au fost găsite şi alte fragmente de urme care nu au putut fi identificate. Aceste elemente care-l acuză pe inculpat nu conduc la identificarea precisă a acestuia ca autor al faptei". „Pentru a se ajunge la concluzia condamnării, legea pretinde ca probele administrate să fie în măsură să răstoarne prezumţia de nevinovăţie instituită în favoarea inculpatului şi să nu lase nici un dubiu cu privire la autorul faptei şi vinovăţia inculpatului. În cauză, aceste exigenţe nu sunt realizate şi în lipsa unor probe directe şi concludente, orice dubiu profită inculpatului", s-a mai arătat în motivarea instanţei. Orza a fost achitat, pe 16 decembrie 2008. Ulterior, pe 23 decembrie 2008, prin avocatul său, Orza a obţinut ridicarea sechestrului de pe bani instituit cu câţiva ani înainte. Înarmat cu această decizie definitivă a Curţii de Apel Constanţa, Petru Orza a dat statul în judecată, pentru zilele pe care le-a petrecut în arest preventiv.

25.000 de euro daune morale

În septembrie 2009, statul a fost obligat să-i plătească individului care fusese condamnat de două instanţe, dar achitat de cea care a pronunţat soluţia definitivă, 25.000 de euro, cu titlul de daune morale. Alte peste 900 de euro i-au fost acordate tot de la statul român sub titlul „dobânda legală aferentă sumei de 4.450 de euro, indisponibilizată în perioada 05.07.2005-16.12.2008". Pe 10 decembrie 2010, sentinţa a devenit irevocabilă, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile promovate în cauză. Toate bune şi frumoase pentru omul nostru. Atâta doar că n-a trecut mult de când sentinţa a devenit irevocabilă, că Petru Orza pare să fi fost prins iar cu mâţa-n sac şi încarcerat pe 22 decembrie 2010, pe motiv că ar fi comis o faptă identică, sustrăgând dintr-o navă aflată în Portul Constanţa banii unui alt skipper. În prezent, Petru Orza se află în arestul IPJ Constanţa, de unde se declară nevinovat de fiecare dată când are ocazia. „Nu ştiu de ce se încearcă atâta manipulare. Sunt acuzat de un furt pe care nu l-am făcut. Dacă cineva m-a văzut furând, eu singur cer pedeapsa maximă", susţinea Orza într-una dintre ocaziile în care a fost adus în faţa judecătorilor, pentru a se discuta starea de arest.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 14 Feb, 2011 10:04 mafia din justitia constanteana-epure l a eliberat pe crimunalul albanez bleni impreuna cu teodor nita si giric gorescu nasta si deliorga care i a scapata-fetita amlia a fost ucisa-ingropata de vie-daca aveti copii va blestem sa pateasaca la fel-dna nu aresteaza gasca asta-ia spaga?