Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:55 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deşeuri şi percheziţii „Pământul focurilor" şi McMafia de pe litoralul Mării Negre

ro

31 Mar, 2011 02:29 4234 Marime text
cap_5.jpg„Reprezentantul italian al SECI, centrul de luptă împotriva criminalităţii transfrontaliere din Europa de sud-est, făcuse public faptul că Schiavone (nr. membru al Camorrei italiene) şi oamenii săi mergeau adesea în România şi demaraseră afaceri importante în oraşele Bârlad (în estul ţării), Sinaia (centru), Cluj (vest), dar şi pe litoralul Mării Negre", afirmă documentaristul italian Roberto Saviano

mafia_Roberto-Saviano_1.jpgGropi de gunoaie cu deşeuri toxice, industria textilă şi cea de construcţii. Aceasta sunt „ingredientele" identificate de specialişti pentru reţeta de succes folosită de mafia italiană pentru a pătrunde pe pieţele ţărilor aflate în plină desfăşurare, pentru a le subjuga din punct de vedere economic. Surprinzător sau nu, exact acestea sunt şi elementele identificate de documentaristul italian Roberto Saviano în romanul său dedicat mafiei italiene, „Gomora - cealaltă faţă a Italiei", volum în care, cu certitudinea documentelor, autorul afirmă că braţul lung al Camorrei italiene, prin „Schiavone şi oamenii săi", s-ar fi instalat bine-mersi şi în România, acoperind toate zonele, inclusiv litoralul Mării Negre. Mai mult decât atât, într-un interviu acordat presei centrale în toamna anului trecut, Saviano acuza că România, alături de mai multe ţări din sud-estul Europei, a fost cumpărată „pe bucăţi".

mafia_roberto_saviano_2.jpgVeşti despre mafia italiană care s-ar fi instalat „cu căţel, cu purcel" în România au început să curgă în ultima perioadă. Chiar la Constanţa, în urmă cu aproximativ trei ani, un important membru al Cosa Nostra a fost capturat şi extrădat, pe numele său fiind emis mandat de arestare de autorităţile italiene, pentru mai multe acuzaţii, printre care şi cea de apartenenţă la o grupare criminală mafiotă. „Reprezentantul italian al SECI, centrul de luptă împotriva criminalităţii transfrontaliere din Europa de sud-est, făcuse public faptul că Schiavone (nr. membru al Camorrei italiene) şi oamenii săi mergeau adesea în România şi demaraseră afaceri importante în oraşele Bârlad (în estul ţării), Sinaia (centru), Cluj (vest), dar şi pe litoralul Mării Negre", afirmă documentaristul italian în lucrarea care i-a adus condamnarea la moarte, jurată de mafioţii italieni.

Prins cu amanta româncă

mafia_roberto_saviano_3.jpg„Ciciarello Schiavone avea două amante: în afară de Luiza Botez, o mai frecventa şi pe Cristina Coremanciau, de asemenea româncă", mai spunea Saviano. Or, taman cu o româncă se afla marele cap mafiot şi la momentul la care a fost arestat. De menţionat că, potrivit sursei citate, afacerile sale fuseseră preluate - se înţelege, doar de faţadă -, de cele două amante născute în România. „În realitate, cele două românce erau manageri în toată regula, care gestionaseră, în numele lui Cicciarello, investiţiile din Polonia şi România ale bossului, devenind nişte persoane-cheie pentru afacerile acestuia", se arată în volumul care demontează bucată cu bucată mecanismul afacerilor murdare ale mafiei italiene şi ramificaţiile sale în lume. Iar în acest context, surse avizate susţin că nu ar trebui să ne mirăm că mafia s-a instalat şi în România. Inclusiv pe litoral. „Puterea clanurilor în ultimii ani a crescut enorm, reuşind să ajungă în estul Europei", spune Saviano. „Polonia, România, Ungaria. Chiar în Polonia, în martie 2004, fusese arestat Francesco Schiavone, Ciciarello, vărul lui Sandokan, bossul mustăcios şi îndesat, una dintre figurile principale a asociaţiei camorrriste", se arată în volum. „Era dat în urmărire pentru zece crime, trei sechestrări de persoană, nouă tentative de crimă şi numeroase încălcări ale legilor în materie de arme, dar şi pentru extorcare de bani". Totuşi, marele cap a căzut alături de iubitele sale din România: „l-au prins în timp ce plecase la cumpărături cu iubita lui româncă, Luiza Botez, în vârstă de 25 de ani".

România, cumpărată „pe bucăţi"

Acelaşi Saviano era cel care afirma într-un interviu acordat pentru Adevărul.ro, în toamna anului trecut că „acum, banii criminalilor pot ajunge şi ei în multe ţări din Est fără mari probleme, pentru că nu mai sunt vămi, nu există un pachet de legi anti-Mafia". „Reţelele criminalilor au început de mult timp să se orienteze tot mai mult spre noile oportunităţi oferite de Europa de Est", avertiza scriitorul. „Au fost «cumpărate» bucăţi întregi din fosta Germanie de Est, România, fosta Iugoslavie, Albania, Kosovo. Pe când reţelele criminale italiene cumpărau cam tot ce se putea în noua Europă liberă, mediul de afaceri occidental era mult mai prudent". Iar printre formulele de succes utilizate de reprezentanţii mafiei italiene pentru a se infiltra în economiile ţărilor pe care vor să le „colonizeze" se numără, după cum vom detalia în ediţiile viitoare, inclusiv mega-afacerea gropilor de gunoaie toxice. Veninul deşeurilor toxice otrăveşte nu numai economia ţărilor ci, mai ales, otrăveşte cetăţenii care, vrând-nevrând, devin „carne de tun", preţul plătit de statele vizate de Camorra pentru a deveni „pieţe de desfacere" ale banilor murdari. Foarte interesant, acelaşi Saviano povesteşte în documentarul de succes „Gomora" cum „cei mai abili în organizarea focurilor (nr. pentru distrugerea deşeurilor toxice) sunt copiii romi. Clanurile le dau 50 de euro pentru fiecare grămadă arsă". „Tehnica e simplă", spune acesta: „înconjoară fiecare dintre aceste grămezi enorme de deşeuri cu benzile de pe bobinele din casetele video, apoi aruncă alcool şi benzină peste gunoaie şi, făcând din benzi un fitil enorm, se îndepărtează". „Cu o brichetă dau foc benzii şi în câteva secunde totul devine o pădure de foc, ca şi cum ar fi lansat bombe cu napalm". În numele viitoare, vom prezenta pe larg mecanismul gropilor de gunoaie şi profitul pe care mega-afacerea cu deşeuri îl aduce în buzunarele potrivite.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii