Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:01 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cosmarul de la Arhiva Civila a Judecatoriei

ro

10 May, 2010 02:24 3339 Marime text
cap_6.jpgDosare călcate în picioare, justiţiabili, avocaţi şi experţi care fac slalom printre hârtii şi grefiere îmbolnăvite de condiţiile în care lucrează. Acesta este tabloul, mai degrabă dezolant, în care se desfăşoară activitatea la Arhiva Civilă a Judecătoriei Constanţa. Soluţia, pe cât este de simplă, pe atât este de greu de pus în aplicare: câteva rafturi metalice ar rezolva problema spaţiului pentru depozitarea dosarelor. Cu toate acestea, respectivele rafturi par să reprezinte, cel puţin în ochii mai-marilor Ministerului Justiţiei, un imens efort financiar, care nici nu poate fi luat în considerare la momentul de faţă. Iar între timp, dosarele se strâng, cu zecile, sau poate chiar cu sutele, în spaţiul neîncăpător al Arhivei Civile.

Cu cel mai mare volum de dosare înregistrate, în ultimii ani, pe ţară, Judecătoria Constanţa se confruntă cu o problemă stringentă: lipsa spaţiului pentru depozitarea dosarelor. Dacă pe latură penală, lucrurile nu par chiar atât de grave, în materie civilă, însă, situaţia este disperată. Cine nu vede sau nu s-a lovit până acum de Arhiva Civilă a Judecătoriei Constanţa nu poate crede că lucrurile relatate se întâmplă cu adevărat. Magistraţi şi grefieri din alte judeţe se minunează când vine vorba despre problema depozitării dosarelor şi cred, cu siguranţă, că cei de la Constanţa exagerează, că situaţia nu poate fi chiar atât de neagră. Totuşi, „cei de la Constanţa", avocaţi, justiţiabili, grefieri, experţi şi nu numai, ştiu că situaţia este, chiar, cu mult mai neagră. Într-un spaţiu în mod evident neîncăpător, sunt înghesuite sute, poate chiar mii de dosare. Dosare aflate în lucru, care trebuie să stea în arhivă, pe care oamenii le cer la studiu, sau care urmează să fie trimise completelor de judecată, pentru a fi analizate în sală. Potrivit preşedintelui Tribunalului Constanţa, judecătorul Vasile Cosac Cărbune, problema a fost ridicată inclusiv de decanul Baroului Constanţa, în cadrul şedinţei comune a Curţii de Apel Constanţa, a Tribunalului Constanţa şi a Baroului.

Interzis la achiziţionarea de mobilier

Supra-aglomerarea arhivei s-a făcut simţită mai ales din anul 2008, când, prin articolul 2 al OUG 37/2008, printre alte instituţii, s-a interzis achiziţionarea de mobilier pentru instanţe. Rafturile metalice de care ar avea nevoie arhivele sunt incluse ca obiecte de inventar, la mobilier modular. Prevederea a fost reluată prin articolul 24 din OUG 34/2009 şi, respectiv, articolul 13 al OUG 1/2010. În luna februarie 2010, Tribunalul Constanţa a făcut un demers scris către Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, solicitând 180 de rafturi metalice, pentru Judecătoria şi Tribunalul Constanţa, situaţia de la Tribunal riscând să ajungă, şi ea, similară celei de la Judecătorie. Dată fiind situaţia disperată privind lipsa spaţiului pentru depozitarea dosarelor, Tribunalul a precizat că nu este necesar ca rafturile să fie noi, ele putând fi redistribuite de la unităţile bugetare unde există un surplus sau unde nu sunt folosite. De menţionat că zece rafturi metalice noi ar costa aproximativ 5.000 de lei, sumă care pare să-i sperie pe mai-marii Ministerului Justiţiei. Cu toate acestea, situaţia este disperată. Anul trecut, pe rolul Judecătoriei Constanţa au fost înregistrate peste 45.000 de cauze noi, cărora li se adaugă, în fiecare an, dosarele care încă nu au fost soluţionate. De altfel, până la acest moment, doar în primele patru luni ale anului, s-au înregistrat aproximativ 18.000 de cauze. În ritmul acesta, în lipsa rafturilor necesare, situaţia riscă să se transforme din disperată, în tragică, de-a dreptul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sirena 10 May, 2010 08:06 Asa se face justitie in tara asta : pentru magistrati beneficii fara numar, dar cind vine vorba de justitiabili lucrurile nu mai stau la fel.In acest fel se creeaza conditii pt pierderea unor documente din dosare, pierdere de acte care favorizeaza una dintre parti atunci cind este cazul.Asa te trezesti ca instanta nu mai are dovada desi se afla depusa la dosar etc, etc.MONA PIVNICERU, care urla ca din gura de sarpe pt drepturile magistratilor, de data aceasta nu are nimic de comentat ? JENANT!