Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine tărăgănează scoaterea scafandrilor dispăruţi

ro

14 Oct, 2010 00:00 1965 Marime text
scafandri_-_nava_medy.jpgScafandrii Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas, dispăruţi în seara zilei de 9 septembrie în timp ce încercau să filmeze unul dintre rezervoarele epavei cargoului turcesc Medy, nu au mai fost văzuţi de o lună şi cinci zile. Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor spun că la momentul producerii accidentului, ANR nu a solicitat, conform literei a) art. 4 din „Planul de cooperare privind intervenţia unitară, în situaţii de urgenţă, pentru căutarea şi salvarea vieţii omeneşti în zona de litoral şi pe mare“, punerea în aplicare a acestuia de către structurile teritoriale ale MAI din judeţul Constanţa.

Precizăm încă de la început că am încercat să obţinem un punct de vedere al şefului Autorităţii Navale Române, Paul Brânză, însă acest lucru nu a fost posibil. Revenind la cele precizate de angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, mai putem sublinia că în data de 9 septembrie, în jurul orei 09.30, Centrul Maritim de Coordonare/ANR a solicitat sprijinul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa „pentru o acţiune punctuală de recuperare a doi scafandri aflaţi în dificultate/pericol în zona epavei Medy“, la aproximativ şase kilometri de Capul Tuzla. „Acţiunea a fost realizată de către o navă de patrulare cu misiunea de cercetare şi căutare la suprafaţa mării. După producerea evenimentului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea a întreprins, prin adresa numărul 547054 din data de 10 septembrie 2010, demersurile necesare către ANR pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în plan. Autoritatea Navală Română a comunicat prin adresa nr. 136641 din 10.09.2010 că recuperarea cadavrelor prinse în epavele scufundate nu fac obiectul prevederilor planului“, mai spun cei din MAI. Tot potrivit acestora, în urma analizei efectuate de structurile responsabile cu privire la factori de risc pentru personalul din structurile de intervenţie şi la solicitarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nr. 47810/09.09.2010, conducerea Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică a apreciat necesară suplimentarea forţelor şi mijloacelor. 

Bălan face trimiteri la şeful ARSVOM 

Astfel, s-a mai dispus punerea în aplicare a documentelor de cooperare existente specializate şi s-a hotărât punerea în aplicare a documentelor de cooperare existente între Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Apărării Naţionale. Nu este de omis faptul că deşi are avizul Căpităniei Zonale să cerceteze epava cargoului turcesc Medy de câteva săptămâni bune, SC Shark SRL, unitate condusă de Gabriel Lucian Bălan şi de preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor şi Salvamarilor Profesionişti din România, Gheorghe Oancea, întârzie să-şi facă simţită prezenţa în zona unde au pierit scafandrii Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas. Gabriel Lucian Bălan susţine că Ion Voicu, Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, va fi primul om care va şti data când angajaţii săi vor efectua mult aşteptata cercetare. Shark SRL Gabriel Lucian Bălan şi pe Gheorghe Oancea, acesta din urmă fiind şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor şi Salvamarilor Profesionişti din România. În prezent, dosarul este instrumentat de Parchetul Judecătoriei Constanţa, cercetările fiind derulate de lucrătorii Poliţiei Port. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • george 14 Oct, 2010 09:38 Ar fi in stare sa lungeasca cazul pana scade nivelu mari sa iasa epava la lumina zilei n.....
  • PRIETENII 14 Oct, 2010 09:23 incepe sa miroasa a plangeri penale.INTREBATI ARSVOM DE CE A INTORS PE 22.09.2010 NAVA CU 4 SCAFANDRII CARE VROIAU SA SE SCUFUNDE LA EPAVA SI CERETI EXPLICATII ANR-ULUI DESPRE REFUZUL ACESTUIA DE A PERMITE ARSVOM-ULUI SA IASA -DOCUMENT PREZENTAT IN MAS-MEDIA
  • vera 14 Oct, 2010 00:28 f bun articolul...sper sa reusiti sa scoateti la suprafata adevarul