Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci persoane ucise de manele şi viteză

ro

14 Nov, 2008 02:57 896 Marime text

Manele la maxim, aproape 100 km/h pe întuneric şi o ceartă cu taxatoarea pentru postul de radio. În plus, o cursă dublată, neatenţie sporită şi un tractor. Acestea sunt „ingredientele“ unui teribil accident rutier, soldat cu cinci morţi şi mai multe persoane rănite.

Şi, totuşi, instanţa a constatat că şoferul în cauză are o vină în producerea catastrofei rutiere de numai 40% şi, pe cale de consecinţă, l-a condamnat la un an de închisoare, cu executare în penitenciar. De partea cealaltă, se află şoferul tractorului, care circula cu o viteză de 30 km/h, cu două remorci neînmatriculate şi semnalizate necorespunzător. În mod ironic, judecătorii au considerat că acesta poartă 60% din vina pentru producerea accidentului. Omul a fost condamnat la trei ani de detenţie, tot cu executare în penitenciar. În prezent, cazul a ajuns în atenţia judecătorilor Tribunalului Constanţa, care vor pronunţa o soluţie în ziua în care se împlinesc exact cinci ani de la catastrofă. Nenorocirea a lovit pe 19 noiembrie 2004, în jurul orei 19.00, pe DN 3, Basarabi - Cobadin. Dumitru Stamat era şofer al SC Trans Tour SRL şi conducea microbuzul cu nr. B 31 TSG. La un moment dat, în zona kilometrului 226-850, Stamat a izbit tractorul condus de Gheorghe Gherghin.

Gonea cu 25,83 m/s

Mai precis, după cum au reţinut magistraţii Judecătoriei Medgidia, „a lovit cu partea din faţă-dreapta în partea din stânga-spate remorca a doua a ansamblului condus de Gherghin, după care a lovit prima remorcă, apoi roata din stânga a tractorului, după care s-a răsturnat pe partea stângă, în sensul opus de mers, provocând decesul a cinci victime“. Expertul tehnic a stabilit că şoferul microbuzului gonea cu 25,83 m/s, în timp ce viteza lui Gherghin era de 7,64 m/s. Alexandru Claudiu Albu, Nelifer Badîc, Gheorghiţă Capverde, Tudorel Mîrleneanu şi Alina-Alexandra Popa au suferit o moarte violentă, din cauza multiplelor traumatisme suferite în momentul impactului. În aceste condiţii, rămâne inexplicabil modul în care instanţa a considerat că, totuşi, şoferul tractorului este cel care poartă cea mai mare parte din vină. Cu atât mai mult, în condiţiile în care patru dintre martorii care au declarat în favoarea lui Stamat sunt foşti colegi de muncă ai acestuia. Dumitru Stamat şi Gheorghe Gherghin au fost judecaţi şi condamnaţi pentru ucidere din culpă şi obligaţi la plata daunelor morale şi materiale. Însă amândoi au atacat sentinţa în apel, iar procesul s-a reluat la Tribunalul Constanţa. În susţinerea apelului, Gheorghe Gherghin, prin intermediul avocatului său, a solicitat o pedeapsă sub minimul special prevăzut de lege şi suspendarea acesteia sub supraveghere, sau executarea ei la locul de muncă. „Considerăm că pierderea a cinci vieţi, pe care niciunul din inculpaţi nu şi-a dorit-o, nu poate fi înlocuită cu pierderea a încă două persoane, prin încarcerarea acestora“, a declarat Stelian Nurciu, apărătorul lui Gherghin. Judecătorii urmează să pronunţe o soluţie în acest caz pe 19 noiembrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii