Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:55 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce „vrăji" mai fac firmele-fantomă? Mega-prejudiciu în doar un an de activitate

ro

23 Sep, 2011 01:48 2252 Marime text
Garda_sediu_Garda_Financiara_004.jpgDescoperire incredibilă a gardiştilor constănţeni: o firmă din Agigea a reuşit rara performanţă de a fenta bugetul statului cu nu mai puţin de 195 de miliarde de lei vechi. Culmea, datele oficiale arată că societatea a fost înfiinţată abia anul trecut. Reprezentanţii Gărzii Financiare Constanţa anunţau ieri că, în urma verificărilor efectuate la SC Lusinda Nicolas SRL Agigea, s-a constatat că aceasta ar fi livrat produse cerealiere şi ar fi prestat servicii către o societate din Constanţa, a căror valoare se ridică la suma totală de 16.185.995 de lei.

„Întrucât societatea nu funcţionează la sediul social declarat, considerăm că operaţiunile desfăşurate nu au fost înregistrate în evidenţa financiar-contabilă, astfel că prejudiciul creat bugetului de stat este prezumat la suma totală de 19.526.234 de lei", au informat gardiştii. Potrivit datelor oficiale, firma din Agigea a fost înfiinţată în anul 2010 şi se află în stare de funcţiune. În Monitorul Oficial nr. 4276/2010 se arată că membri fondatori ai firmei erau Luciana şi Daniela Radu, prima deţinând 95% din afacere şi fiind totodată şi administrator. Activitatea principală consta în comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat. După aproximativ şase luni de la înfiinţare, Luciana şi Daniela Radu au hotărât să-l coopteze în firmă şi să-l pună administrator pe o perioadă nedeterminată pe Ionel Năstase, din Techirghiol, care a devenit şi asociat, cu 20%, procente cedate de Luciana Radu, care s-a retras şi din funcţia de administrator.

Năstase, singur responsabil?

Nu a trecut mult, iar Daniela şi Luciana Radu s-au decis să iasă de tot din firmă, în MO nr. 1108/2011 arătându-se că „se retrag din societate doamnele Radu Luciana şi Radu Daniela, care cesionează la valoarea nominală aportul lor la capitalul social în sumă de 200 de lei - 20 de părţi sociale domnului Năstase Ionel, acesta devenind asociat unic, deţinând întreg capitalul social al socieetăţii în suma de 250 de lei - 25 de părţi sociale". Foarte interesant, prin acelaşi act, Ionel Năstase s-a angajat şi la „achitarea tuturor datoriilor societăţii către bugetul de stat şi alte persoane fizice sau juridice de orice natură, existente şi neachitate până la data prezentei Hotărâri, atât cele evidenţiate, cât şi cele care vor apărea ca urmare a unor acţiuni de control". Cu alte cuvinte, dată fiind constatarea Gărzii Financiare, prejudiciul de peste 19,5 milioane de lei i-ar putea fi imputat lui Ionel Năstase. Pe de altă parte, este de menţionat că nici verificările desfăşurate de gardişit la SC Fier Construct Plus SRL nu au ieşit foarte bine. Garda a informat ieri că firma, „al cărei administrator este un cetăţean bulgar, a livrat unei societăţi din Giurgiu diverse cantităţi de materiale de construcţii (oţel, beton şi fier beton), în valoare totală de 2.730.917 lei". În plus, aceasta ar fi achiziţionat bunuri de la cinci societăţi din Bucureşti, în vloare totală de 2.909.437 de lei.

Firmă înfiinţată de Rositsa

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile din Bucureşti nu au avut niciun fel de relaţii cu SC Fier Construct Plus SRL, o parte din ele având deja întocmite sesizări penale pentru nefuncţionare la sediul social declarat". Mai departe, arată cei de la Gardă, „conform informaţiilor primite de la organele fiscale, reiese faptul că SC Fier Construct Plus SRL a efectuat achiziţii intracomunitare în sumă totală de 5.699.240 de lei şi livrări intracomunitare în sumă de 30.177.565 de lei". Totuşi, pentru că cetăţeanul bulgar care administrează firma nu s-a prezentat la sediul Gărzii pentru efectuarea controlului, iar societatea nu funcţionează la sediul social declarat, s-a prezumat un prejudiciu adus bugetului de stat în sumă totală de 4.771.309 lei, adică peste 47 de miliarde de lei vechi. Potrivit datelor oficiale, societatea a fost înfiinţată în noiembrie 2009, de către Rositsa Dimitrova, unic asociat şi administrator. Activitatea principală era reprezentată de recuperarea materialelor reciclabile sortate, iar capitalul social subscris era de 200 de lei. Pentru ambele societăţi au fost sesizaţi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, care au întocmit dosare penale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii