Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:18 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Castigator la CEDO, dar cu numele patat in Romania

ro

15 Dec, 2009 01:26 1418 Marime text

cedo.jpgBărbatul, acum în vârstă de 62 de ani, a primit câştig de cauză din partea judecătorilor europeni

Costică Dănilă, românul care a câştigat la CEDO procesul cu Statul Român şi a primit daune de 3.000 de euro, se pare că are mai puţin noroc cu instanţele constănţene. După ce Tribunalul a constatat intervenită prescrierea faptei de luare de mită, pentru care Dănilă a fost condamnat iniţial la închisoare şi a ispăşit aproape doi ani de detenţie, Curtea de Apel Constanţa i-a respins apelul prin care a atacat această sentinţă, pe motiv că ar fi nefondat.

În prezent, bărbatul, în vârstă de 62 de ani, se mai poate adresa doar Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a-şi reabilita numele, pătat de acuzaţiile de luare de mită ce i s-au adus. De menţionat că, în procesul pe care Dănilă l-a intentat Statului Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, acesta a arătat că, în timpul pe care l-a petrecut în spatele gratiilor, din cauza coşmarului pe care îl trăia, fiind condamnat pe nedrept, părinţii săi au murit. Dată fiind această situaţie, românul a solicitat CEDO ca statul să fie obligat să-i plătească suma de 536.000 de euro, reprezentând daunele morale, ce au avut, potrivit lui Dănilă, „consecinţe negative asupra vieţii sociale şi profesionale". Totodată, Costică Dănilă a cerut şi daune materiale în valoare de 50.000 de euro, „reprezentând contravaloarea apartamentului şi a maşinii pe care a trebuit să le vândă pentru a-şi întreţine familia, ca şi salariile la care ar fi avut dreptul ca director de agenţie de bancă". În procesul desfăşurat la CEDO, reprezentanţii Guvernului României au considerat, legat de salariile solicitate de Dănilă, că „este imposibil de a decide plata unor astfel de salarii, ţinând cont că reclamantul nu a mai putut lucra din cauza arestării sale". Totodată, cu privire la vânzarea apartamentului şi a maşinii, Guvernul a susţinut că nu există legătură de cauzalitate între încălcarea constatată şi prejudiciul prezentat.

Aproape condamnat din nou

La mai bine de doi ani de când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Dănilă a fost condamnat la închisoare în mod abuziv, pentru că nu a fost audiat, iar denunţătoarea sa, Carmen Despa, nu a venit în instanţă să fie interogată de magistraţi cu privire la denunţul formulat, judecătorii constănţeni l-ar fi găsit din nou vinovat pe Dănilă de acuzaţiile aduse. Din fericire pentru bărbatul de 62 de ani, instanţa nu a avut încotro şi a decis achitarea sa, pe motiv că a intervenit prescripţia faptei pentru care Costică Dănilă a fost judecat şi condamnat iniţial. Nemulţumit de soluţia care îi pătează, totuşi, numele, Dănilă a atacat-o în apel, la Curtea de Apel Constanţa, încrezător în nevinovăţia sa şi-n faptul că, din moment ce însăşi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că a fost condamnat abuziv, atunci ar fi aproape imposibil ca instanţele constănţene să considere altfel. Cu toate acestea, şi Curtea de Apel i-a respins apelul împotriva sentinţei, pe motiv că nu este fondat. Singura cale de atac ce i-a rămas este, la acest moment, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De menţionat că, până să fie condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea de patru ani, Costică Dănilă fusese achitat de alte două instanţe. Dănilă a fost închis în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-a găsit vinovat de luare de mită. CEDO a condamnat Statul Român dat fiind că instanţa care l-a condamnat pe suspect nu l-a audiat pe acesta şi nu l-a audiat nici pe presupusul denunţător.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii