Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cărţile se fac la instanţă Cum şi-a pierdut Nicuşor autoritatea în faţa lui Boc

ro

14 Sep, 2011 01:00 2173 Marime text

Cap_8_Nicusor_Nicusor_Constantinescu_02.jpgContrele dintre administraţia publică locală constănţeană şi guvern sunt de notorietate.

De curând, însă, probabil contrar aşteptărilor, Curtea de Apel Constanţa a respins o acţiune intentată de Consiliul Judeţean Constanţa, prezidat de pesedistul Nicuşor Constantinescu, Guvernului României, al cărui prim-ministru este Emil Boc.

Concret, CJC-ul lui Nicuşor, reprezentat de avocatul „cu tradiţie" în litigiile administraţiei publice locale Marius Mocanu, a pârât guvernul la instanţă solicitând suspendarea executării Hotărârii de Guvern nr. 263/2011. Cei de la Consiliu susţineau că prin emiterea hotărârii respective, „s-a adus atingere dispoziţiilor constituţionale (...), respectiv principiului autonomiei locale şi descentralizării", iar astfel s-ar fi creat un prejudiciu „prin desfiinţarea camerelor agricole actuale, ceea ce va determina un vid de autoritate în domeniu". Pe parcursul procesului de la Constanţa, în „luptă" s-a aruncat şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, intervenind în interesul Guvernului. Povestea a început în aprilie 2011 când, metaforic vorbind, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a simţit că-i fuge scaunul de sub picioare, iar autoritatea riscă să-i fie ştirbită, astfel încât a dat în judecată instituţia condusă de premierul Boc.

Nicusor_Emil_Boc_3.jpgProblema cu vidul de autoritate

Cazul a fost înregistrat pe rolul Secţiei contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Constanţa, cu prim termen de judecată la data de 12 mai. După mai multe amânări, magistraţii Curţii de Apel, în completul prezidat de judecătorul Ecaterina Grigore, a respins cererea CJC-ului lui Nicuşor. După cum a arătat instanţa în motivarea hotărârii nefavorabile lui Constantinescu, „prin cererea înregistrată pe rolul Curţii de Apel Constanţa sub numărul 432/36/2011, reclamantul Consiliul Judeţean Constanţa a solicitat suspendarea executării Hotărârii de Guvern nr. 263/2011". Respectiva hotărâre, spuneau cei de la CJC, ar fi adus atingere dispoziţiilor constituţionale, privind mai ales principiul autonomiei locale şi al descentralizării. Cu alte cuvinte, hotărârea Guvernului lui Boc ştirbea autoritatea preşedintelui de CJC, Nicuşor Constantinescu. „Suspendarea executării HG nr. 263/2011 se solicită motivat de producerea unui prejudiciu prin desfiinţarea camerelor agricole actuale, ceea ce va determina un vid de autoritate în domeniu, cât şi efecte importante constând în disponibilizarea personalului tehnic calificat, punerea în primejdie a proiectelor ce se derulează în momentul de faţă". În toiul litigiului, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au cerut şi ei să intervină în proces, de partea Guvernului, solicitare admisă de instanţă.

Cererea lui Nicuşor, neîntemeiată

După ce judecătorii au respins cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, dar şi cererea de suspendare a Hotărârii de Guvern, ca fiind neîntemeiată. „(...) Pentru admiterea unei cereri de suspendare, pe lângă cazul bine justificat şi necesitatea prevenirii unei pagube iminente, reclamantul trebuie să dovedească, la momentul formulării cererii, că a formulat plângere prealabilă în condiţiile art. 7 din Legea nr. 554/2004". Mai exact, reprezentanţii CJC nu ar fi făcut respectiva plângere, aşa cum prevede legea: „în speţă, reclamantul (nr. Consiliul Judeţean Constanţa) nu a făcut dovada formulării plângerii prealabile". În plus, au spus judecătorii, „reclamantul nu motivează existenţa unui caz bine justificat, legând legalitatea HG nr. 263/2011 de eventuala constatare a neconstituţionalităţii Legii 283/2011. Iar ca treaba să fie bună, „nici condiţia producerii unei pagube iminente nu este îndeplinită în speţă, legea făcând referire la un «prejudiciu materiale» care trebuie dovedit". În întreg acest context, completul prezidat de magistratul Ecaterina Grigore a decis să respingă cererea lui Nicuşor, ca neîntemeiată, nefiind îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. Cu alte cuvinte, Constantinescu a pierdut în faţa lui Boc pe mâna judecătorilor constănţeni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii