Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania electorala vs rezultatele aspirantilor

ro

04 Jun, 2008 00:00 655 Marime text

Rezultatele scrutinului de stabilire a viitorului primar al Constantei, au scos la iveala proportionalitatea inversa dintre numarul de voturi acumulate de contracandidatii lui Radu Mazare si campania electorala pe care au desfasurat-o timp de o luna.

Scorul alegerilor au demonstrat din nou notorietatea pe care fostul si noul desemnat primar Radu Mazare a capatat-o de-a lungul celor opt ani de mandat: 86.357 de voturi, adica 68,65% din optiunile electoratului. La o simpla analiza a campaniei electorale duse de cei 12 candidati, aspiranti la primarie, se deduce ca principiile care au stat la baza staff-ului de campanie a fiecarui partid nu au coincis cu cele ale electoratului, care au acordat votul dupa cu totul alte criterii si pentru alte mize decat cele gandite de cei din interior. Din cei 12 candidati inscrisi in cursa electorala doar cinci dintre ei au desfasurat o campanie adevarata cu tot ceea ce presupune aceasta: iesiri in prim-plan argumentate, intalniri cu cetatenii sau propuneri de platforme-program menite a duce la progresul orasului de la malul marii. Marele invingator in scrutinul din 1 iunie, Radu Mazare, care declara in urma cu cateva saptamani ca este in campanie de opt ani, si-a intensificat actiunile specifice perioadei ce tocmai s-a incheiat, cu doua saptamani inainte de scrutin. Proiectul pentru locuintele ieftine si marea extragere a primilor 1044 de locatari i-au pavoazat drumul catre o victorie sigura, atragand de partea sa si pe cei mai tineri dintre alegatori. Dorel Onaca (PD-L) si Victor Manea (PNL) si-au bazat campania pe actiuni care blamau activitatea administratiei Mazare, de opt ani incoace, demersurile specifice campanie desfasurandu-se, in special, cu trei saptamani inainte de alegeri. Ambii au strabatut orasul in lung si-n lat, stand de vorba cu cetatenii, aflandu-le nemultumirile si oferindu-le drept alternativa solutia PD-L-ista sau PNL-ista. In ciuda campaniei agresive, in mare parte bazata pe argumente veridice, Onaca a reusit sa stranga doar 13.162 din voturile constantenilor, iar Victor Manea, 14.114. La fel si Catalin Dancu – PNG-CD - care in ciuda pregatirii sale profesionale, a posibilitatilor pe care le deschidea Constantei, prin programele pe care le-a elaborat si a campaniei elegant desfasurate, nu a reusit sa stranga, la acest scrutin, decat 3.768 de voturi. Semn ca nu este suficient sa ai o pregatire profesionala remarcanta daca reprezinti un partid de rangul PNG-CD-ului.

Partidele mici - scoruri mici

Contrar asteptarilor, partidul care a dus una dintre cele mai bune campanii la aceste alegeri impotriva actualei administratii Mazare, Uniunea Populara Social Crestina, a obtinut un rezultat infim, de 1,26%, doar 992 de voturi. Semn ca atacurile lui Mazare prin care-i cataloga drept "securistii lui Talpes", nu au fost favorabile UPSC-istilor. La polul opus, a campaniilor desfasurate mai mult declarativ, fara actiuni de anvergura specifice perioadei, partide precum PRM, PNTCD, PC, FD sau a independentului Minca, au obtinut aproximativ acelasi numar de voturi, cu mici oscilatii. Chiar daca peremistul Eugen Radulescu, nu prea s-a "deranjat" in rastimpul inaintea alegerilor, sa-si convinga electoratul sa-l voteze, a luat totusi 1.646 din voturile constantenilor. Mai mult cu titulatura de candidat la primarie, iesirile in public ale conservatorului Lucian Iancu au putut fi contabilizate foarte simplu, numarul celor care l-au votat ridicandu-se la 623. In aceeasi postura s-au aflat si Corneliu Neagoe - PNTCD cu 890 de voturi, Constantin Fratila - Forta Democrata - 1.595 sufragii, Florentin Chiforeanu - PER - 957 voturi, iar independentul, fost PD-ist, Romulus Minca - 1006 voturi.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii